Ramazanda beslenme önerileri

Ramazanda beslenme önerileri

Sıvı Kaybı Öldürücü Olabilir!
Ramazan ayının hava sıcaklıklarının yüksek olduğu döneme rastlaması nedeniyle, sıvı kaybı ve kan şekeri düşmesinin oruç tutan kişiyi olumsuz etkileyebilir. Bu durum kişinin sinir sistemini etkileyerek denge bozuklukları, aşırı sinirlilik ve dalgınlık gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Trafik ve iş kazalarının bu dönemde artması kaçınılmaz olabilir.

Sıcak havanın günlük yaşamda hemen hemen herkesi olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır. Özellikle yaşlı ve çocukların sıvı kaybına karşı daha duyarlı olduğu unutulmamalıdır.   Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastalığı olanlarla mutlaka ilaç kullanması gerekenler bu konuda çok dikkatli olmalı. Hem sıvı kaybı hem kan şekerinin düşmesi, şeker hastaları ve ileri yaştaki kişiler için ciddi sorunlara, hatta ölümlere yol açabilir. Kan şekerinin düşmesiyle kişiler daha fazla öfkelenir. Ramazan aylarında akşamüstü herkes işinden çıkıp evine giderken, araçlarda kornaların çok daha fazla basıldığını, insanların birbirlerine karşı daha hoşgörüsüz olduğunu gözlemliyoruz.

Sıcak yaz mevsiminde sıvı elektrolit kaybından daha fazla etkilenmemek için aşağıdaki önlemlere uyulması gereklidir: 

1.Gün içinde özellikle havanın çok sıcak olduğu 10.00-17.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmamalıdır. Aşırı sporlardan kaçınılmalıdır.

2. Yağlı ve kızartma gibi ağır yiyeceklerde, ağır tatlılardan kaçınılmalıdır. Daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli, sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmelidir. 

3. En az 3-4 litre su içilmeli ve sıvı alımını gün içinde değişik saatlerde alınmalıdır. Çay, soda gibi içecekler tercih edilmelidir.

4.Her gün düzenli olarak duş alınmalı, hafif ve ince giysiler giyilmelidir. Klima v.b soğutuculara fazla maruz kalınmamalıdır.

5.Gece yatmadan önce ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, en geç saat 21.00 de yemek yenilmiş olmalıdır. Geç saatte yenilen ağır yiyecekler kalp krizini artırabilir. 

6. Kalp, tansiyon ve şeker gibi hastalığı olanlar ilaçlarını düzenli olarak almalı ve asla ilaçlarını almayı ihmal etmemelidir. 

Sağlıklı bir ramazan dileğiyle herkesin ramazanını tebrik ediyorum.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muzaffer Yurttaş

Etiketler
Sıvı kaybı
Op. Dr. Muzaffer Yurttaş
Op. Dr. Muzaffer Yurttaş
Manisa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube