Ramazan ve light ürünlerin tüketimi

Ramazan ve light ürünlerin tüketimi

- ‘Light besin’ ne demektir?

Light kelimesi İngilizce’den dilimize geçen; hafif olan, fazla yük olmayan şeyler için kullanılan bir kelimedir. Beslenme biliminde “light gıda” – “light besin” denildiğinde enerji içeriği açısından referans ürünlere göre daha az enerji içeren ürünler akla gelmektedir.

- Bir ürünün light olması hangi kriterlere göre belirleniyor?

            Bir ürüne “light” ibaresinin eklenebilmesi için enerji içeriğinin referans ürünlere göre en az %25 oranında düşürülmesi gerekmektedir. Bu durum genelde şeker ve yağ içeriğinin kısıtlanması ile gerçekleştirilmektedir. Light ürün kategorisi altında toplanmış ürünler ve içeriklerinden birkaç örnek sıralayacak olursak:

Besin Bileşimi

100 gram yağlı süt

100 gram yağsız süt

Enerji (kkal.)

61

35

Protein (g)

3,3

3,4

Yağ (g)

3,3

0,2

Karbonhidrat (g)

4,7

4,9

Besin Bileşimi

100 gram normal puding

100 gram light puding

Enerji (kkal.)

136

68

Protein (g)

3,55

4,25

Yağ (g)

3,55

0,35

Karbonhidrat (g)

22,5

12

Besin Bileşimi

100 gram ton balığı

100 gram light ton balığı

Enerji (kkal.)

155

105

Protein (g)

22,63

21,03

Yağ (g)

5,3

1,0

Krbonhidrat (g)

1,24

0,85

- Ramazan döneminde light ürünlerin daha az tercih edilmesi söz konusu mudur?

Özellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde light ürünlerin tüketiminde biraz daha artış görülse de Ramazan döneminde de tam tersi söz konusudur. Kışın kat kat giyinerek saklanan fazla kiloların yaz mevsiminde açıkça ortaya çıkmasından endişe eden kişiler light ürünlerin tüketimine biraz daha ağırlık vermektedir. Genelde estetik kaygılardan kaynaklı olarak yaz mevsimi öncesinde bu tür ürünlerin tüketimi artış göstermektedir. Ancak Ramazan ayı süresince muhtemelen kişilerin kan şekerindeki düşüşlere bağlı olarak bu tür ürünlere pek ilgi gösterilmemektedir.

- Light ürünler kilo vermede etkili midir?

            Light ürünlerin lif yani posa içeriği daha fazla olduğu için doygunluk hissi daha da uzun süre devam etmektedir. Bu bağlamda kilo verme konusunda kişiye destek olacaktır. Ancak “ne de olsa light” diyerek fazla tüketilmesi durumunda tam tersi etkiler de gösterebilmektedir. Sonuçta light da olsa enerji içerdikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle tüketim miktarına ve tüketim sıklığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çikolata çikolatadır. Light da olsa 400 değil de 300 kkal. enerji içerir. Bu durumda serbestçe tüketilmemelidir.

- Light besin tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar neler olabilir?

Bir ürünün üzerindeki “light” ibaresi o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceği, hiç enerji içermediği anlamına gelmemektedir. Sonuçta lezzet veren birtakım öğeler (yağ, şeker, un, tuz...) mevcuttur. Bunlardan herhangi birinde yapılan bir azaltma diğerindeki artış ile kapatılmakta ve lezzet bu şekilde korunmaktadır. O nedenle light ürünler satın alınırken etiketleri iyi bir şekilde okunmalı ve yorumlanmalıdır. Uygun olan ürün de serbestçe tüketilmemeli, eşdeğeri olan başka bir besinin yerine tercih edilmelidir (Örnek olarak light bisküvi yenildiğinde günlük ekmek tüketimini biraz kısıtlamak gibi). Aksi taktirde farkında olunmadan yüksek oranda enerji alımına, dolayısıyla kilo kazanımına yol açabilir.

- Süt ürünlerinin light olanlarını tercih etmek ne kadar etkili ve önemlidir?

            Markası, fiyatı ne olursa olsun süt ürünlerindeki light ibaresine kesinlikle güvenilebilir. Çünkü süt ürünlerinde teknolojik yöntemlerle içermiş olduğu yağ miktarı azaltılmakta, besin değerinde hiçbir azalma oluşmamaktadır. Örnek olarak yağsız (light) süt ile tam yağlı süt kıyaslandığında 1,75 kat enerji, 16,5 kat yağ ve 7 kat kolesterol farkı olduğu görülmektedir. Öte yandan içerdiği vitamin ve mineral değerlerinde hiçbir farklılığın olmaması light sütü üstün kılan en önemli özelliklerden biridir.

- Ramazan süresince tatlı tüketimi için neler önerilebilir?

En azından protein, vitamin ve mineral gibi besin değeri olması açısından lokma, tulumba, baklava gibi şerbetli tatlılar yerine; güllaç, sütlaç, puding, komposto, hoşaf, kabak tatlısı gibi sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Bu tatlıların yapımında - enerji alımını azaltmak adına - yapay tatlandırıcılar tercih edilebilir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, 1977 yılında İstanbul'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamlayarak Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Uzmanlığı almıştır.

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, Muğla Bodrum'da bulunan Sianji Well - Being Resort'ta hizmet vermektedir.

Etiketler
Light ürünler
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Muğla - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube