Ramazan meyvesi hurma

Ramazan meyvesi hurma

Ramazan ayının vazgeçilmez meyvesi olan hurma, Palmiyegiller (Arecaceae) familyasından, dekoratif yapraklı bir palmiye türünün meyvesidir. Tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Türkiye’ de Akdeniz iklimi bölgelerinde yetişmektedir.

. Hurma; kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, potasyum, kükürt, klor, fosfor mineralleri, B grubu vitaminleri, A vitamini, C vitamini ve beta-karoten yönünden zengindir.

. Yüksek amino asit içeriğine sahiptir.

. Hurma lif yönünden zengin bir meyvedir. Hurmada bulunan çözünür ve çözünmez lifler mide-barsak sistemini temizler, kalın barsağın düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca, kolit oluşumunu, kolon kanseri riskini ve hemoroit oluşumu riskini azaltır.

. Yine lif içeriği sayesinde kabızlığı önler, kan kolesterol seviyesini düşürür ve kalp-damar sağlığını korur. Kalp sağlığı açısından özellikle ritim bozukluğunda etkilidir, LDL kolesterol seviyesini düşürür.

. İçerdiği B grubu vitaminler ve magnezyum minerali sayesinde depresyona ve sinir sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlar.

. B6 vitamini sayesinde zihin gelişimine yardımcı olmaktadır.

. Potasyum minerali sayesinde kalbin düzgün çalışmasını sağlar ve tansiyonun düşürülmesinde etkili olduğu için yüksek tansiyonu (hipertansiyon) olan kişiler için tercih edilebilecek bir besindir.

. Magnezyum minerali yönünden zengindir. Bu sayede, iltihap gelişimi önlenir, kalp krizi riski azalır, tansiyon düşer/dengelenir, kardiyovasküler rahatsızlıklar, artrit, Alzheimer ve diğer iltihabi rahatsızlıkların gelişme riski azalır.

. Hurma, göz sağlığı için önemli olan beta-karoten yönünden zengindir ve gece körlüğüne faydası bulunmaktadır.

. Alkol tüketen kişilerde karaciğer yağlanmasına karşı koruyucudur ve toksik maddelerin atımını hızlandırır.

. İçerdiği oksitosin hormonu benzeri bir madde ile doğumu kolaylaştırır.

. Bebek ve çocuklar için birçok besin öğesi içermesinden dolayı ideal bir meyvedir.

. Hurmanın % 60’ ı karbonhidrattan (früktoz) oluşmaktadır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarının tüketim miktarına dikkat etmeleri gereklidir.

1 adet hurma (10 g): 28,1 kalori

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Duygu Kopan

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Duygu Kopan
Dyt. Duygu Kopan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube