Prostat nedir? hangi yaşlarda görülür?

Prostat nedir? hangi yaşlarda görülür?

Prostat erkelerde, idrar kesesinin hemen altında  2-2.5 cm boyutlarında bir salgı bezidir. Üreme fonksiyonuna yardım eder.

Prostat hastalığı en sık hangi yaşlarda  görülür? Risk faktörleri nelerdir?

Prostat hastalıkları en sık 50 yaşın üstünde görülür. İyi ve kötü huylu büyüme yapabilir. İyi huylu büyüme yaş ilerledikçe ortaya çıkar ancak her zaman belirti vermeyebilir. Kötü huylu olan için en büyük risk ailede prostat kanseri varlığıdır.

Prostat hastalığı tedavi seçenekleri nelerdir?İlaçla tedavide başarı oranı nedir?

İyi huylu büyümenin ilk dönemlerinde  ilaç tedavisi yapılır. idrar çıkış gücü çok azalmışsa tedavi operasyondur. Çeşitli operasyon tipleri vardır. Operasyon modeline prostatın büyüklüğüne göre karar verilir. İlaç, sadece başlangıç dönemlerinde yararlı olur.

Kötü huylu büyümede tedavi ise, erken evrede radikal operasyon yapılır. Geç dönemlerde tedavi seçenekleri azalır.

Prostat ereksiyon problemine neden olur mu?

Prostat büyümesi ereksiyon problemi yapmaz ancak, alt idrar yollarında sıkıntısı olan erkeğin seksüel yaşamı etkilenir.

 Prostat ameliyatı kimlere nasıl yapılır?

İyi huylu büyümede,idrarını güçlükle yapan veya hiç yapamayan erkeklere operasyon uygulanır. Operasyonun şekli hastanın özelliklerine gore belirlenir. Prostat tedavisinde yapılan ameliyatların tümü kapalı (idrar yolundan veya Laparoskopik) yöntemledir.

İdrar yaparken yaşanılan hangi sıkıntılar prostatı akla getirebilir?

İdrara başlarken bekleme, ince idrar çıkarma, idrarda çatallanma ve idrar sonunda rahatlayamama olduğunda prostat akla gelmelidir.

Prostat biopsisi nedir? Nasıl  yapılır?

Prpstat Spesifik Antijen’in  kan değeri yüksek veya prostat muayenesinde sertlikler varsa prostat biyopsisi yapılmalıdır.

Prostat kanseri nedenleri nelerdir?

Prostat kanserinde  yaş,genetik ve yağlı beslenme en önemli nedenlerdendir.

Prostat iltihabı neden oluşur, nasıl belirti verir?

Prostat iltihabının özel bir sebebi yoktur. Sık ve sıkıntılı idrar yapma ile  kasık bölgesinde  ağrı veya dolgunluk hissi oluşturur. İdrar ince çıkabilir. Prostat iltihabının artmasına neden olan durumlar; kabızlık, sık alkol alma, sürekli soğuk ortamda kalma ve sürekli oturur durumda çalışmadır.

Erkeklerde kasık ağrısı görülür mü? Nedenleri nedir?

  Erkeklerde kasık ağrıarının en önemli sebebi prostatittir. Kronik şekli, genellikle fazla belirti vermez. Tanı prostat muayenesi ile konulur.  Tedavisi uzun sürelidir ve sık nüks etme özelliği vardır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Oktay

Prof. Dr. Bülent OKTAY, 1974 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. istisasını ise 1980 - 1983 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Bülent OKTAY, askerlik görevini 186.dönem olarak yapıp döndüğü Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1987 yılında Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 1988 yılında USA, Ohio Eyaleti'ndeki Clevelan Clinic'te böbrek nakli ve üroloji alanında yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. 1990 yılında Doçent olmuş olan Dr. OKTAY, üniversite kliniğinde böbrek nakli programının başlayıp sürdürülmesini sağlamıştır. Bu esnada ulusal ve uluslararası eğitimlerine devam etmiş ve 1995 yılında Profesör unvanı almıştır. 1997 yılında USA, Michigan Eyaleti'ndeki M ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Prostat kanseri nedenleri
Prof. Dr. Bülent Oktay
Prof. Dr. Bülent Oktay
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube