Plazma ben tedavisi

Plazma ben tedavisi

Plazma yönteminin cihaz adı Plexr ile ünlenmiştir. Benze örnekler vermek gerekirse kağıt mendil yerine selpak mendil demek veya margarin yerine sana yağı demek gibi bir durumdur. Oysa sana yağından daha kaliteli nebati yağ veya selpak kadar kaliteli onlarca marka vardır. Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşmakla birlikte dünyada uzun süredir ve yaygın bir şekilde tedavide kullanılmaktadır.

Plazma Ben Tedavisi

Benzeri birçok cihaz gibi kablo elektrik bağlantısı olmadan çalışır, içindeki şarjlı lityum ion pil ile çalışması kullanımda kablosuz ve rahatlık sağlar.  Bazı sitelerde sanki elektrikle çalışmıyor gibi ifade edilse de elektrik ile çalışmaktadır.

Bene dokunmadan etkili olur, küçük bir kıvılcımla süblimasyon yani katıdan buharlaşma olur. Etkisini şu şekilde olur. Deri ile cihaz arasındaki havada iyonize olur, bu iyonizasyon ile aradaki hava maddenin katı, sıvı gaz gibi dördüncü hali olan plazma şekline gelir. Cihaz bu plazma etkisi ile tedavi eder.

Plexr ben tedavisi yanı sıra göz civarı kırışıklıklar, göz kapağındaki derideki fazlalık ve katlanmaları yok etme amaçlı, leke tedavisi, yara izini azaltma gibi amaçlarla kullanılır. Bu sayfada daha çok ben tedavisi ile ilgili bilgiler bulabileceksiniz.

Radyo frekans yöntemine benzer tarzda uygulanır ve yine buna benzer sonuç elde edilir. Cihazın ucu bene dokunulur ve üzerinde gezdirilir. Gezdirildiği noktalarda benden ince bir tabaka buharlaşır.

Benin zeminindeki temiz seviyeye gelene kadar bu şekilde tabakalar kaldırılmaya devam edilir. Temiz zemine gelindiğinde işlem sonlandırılır.

Plexr tedavisi genellikle tek seans yapılır, seyrek olarak zeminde kahverengi lekelenme olabilir bu durumda ikinci seans gerekebilir. İdea klinik şubelerinde ikinci seans ücretsiz uygulanır.

Plazma Tedavisi

Yöntemin en doğru tanımlaması budur. Yöntemin adı plazma tedavisidir. Yukarıda ayrıntılı yazıldığı gibi cildin hemen üzerindeki havada iyonizasyon sağlayarak plazma oluşmasını sağlar ve sorunlu alanın en üstünden ince bir tabaka kalır. Uygulamada derinin derinliğine inilmediği için iz çok hafif düzeydedir. Benin alındığı yerde ben çapında bir yara oluşur.

Yara büyüklüğüne göre bir kaç günde kabuk bağlar, sonraki bir kaç günde kabuk düşer. Sonra bir süre pembe bir zemin kalır. Pembelik iki hafta iki ay arasında düzelebilir. Bazı iyileşmesi geç kişilerde bünyeye bağlı olarak pembeliğin düzelmesi aylarca daha uzun sürebilir. Plazma tekniği deri ile aynı düzlemde yani kabarık olmayan benlerin tedavisinde kullanılabildiği gibi kabarık veya et beni gibi benlerin tedavisinde de kullanılabilir.

Plazma Leke Tedavisi

Benlerin tedavisi için söylenenlerin hepsi lekeler için de geçerlidir, bende daha fazla tabaka kaldırılması gerekirken leke tedavisinde çok yüzeysel bir tabaka kaldırmak yeterli olur. Ancak fark edilebilecek kadar bir tabaka kaldırmak yeterli olur.

Kahverengi tabaka oldukça incedir. Gövde, omuzlar, boyun ve yüz bölgesi gibi güneşi çok gören yerlerde oluşan benler gibi 2-8 mm çapında kahverengi lekelerin silinmesinde kullanılır. Çil tedavisinde kullanılabilir ancak tekrar etme riski fazladır. Doğum denilen hamilelikte oluşan gebelik lekelerinde başarısı çok düşüktür.

Plexr ile Kırışıklık Tedavisi

Kırışıklığı oluşturan derideki çukur şeklindeki çizginin 1-2 mm kenarlarına küçük küçük noktalar olacak şekilde dokunulur. Bu şekilde ciltte çok küçük yanık noktalar oluşur. Bu küçük yanık noktalar iyileşirken cildi gerginleştirir ve kırışıklık daha hafif bir hal alır yani kırışıklık bir anlamda kaybolur. Kırışıklıkta iyileşme ben gibi 2 haftada büyük oranda tamamlanır ancak net sonucun alınması aylar sürebilir.

Bu süre zarfında ciltte pembelik dışında sorun olmaz. Plazma tedavisi kırışıklık için bu yazılanların hepsi geçerli denebilir. Göz kapağındaki uygulama da aynı kırışıklıklar gibi dizi halinde noktacıklarla çizgi oluşur. Deri fazlalığının durumuna ya da üst göz kapağının gözün üstüne devrilmesine göre 3-6 sıra halinde uygulanabilir. Uygulamanın yetersiz gelmesi durumunda 3-5 ay sonra aynı uygulama tekrarlanır.

Kılcal Damar Tedavisinde Plazma

Kılcal damarlar da deri üzerinden etkilenen yapılardır, dokunulduğu anda kılcal damarlar yok olur. 1-2 mm aralıklarla damara dokunulur. Bir kaç hafta noktacıklar halinde kırmızılık kalır ve ilaç kullanmayı gerektirmeden kendiliğinden düzelir. Kalın varislerin tedavisinde kullanılması uygun değildir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Ben tedavisi
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube