Özel eğitim

Özel eğitim

Özel Eğitim Nedir?

Farklı gelişen bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için bu alanda gerekli tecrübeye ve donanıma sahip uzman kişi tarafından  geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların engel durumuna ve özelliklerine  uygun ortamlarda sürdürülen eğitimdir.

Amaç Nedir?

Asıl amaç verilen tüm eğtimlerin neticesinde bu bireylerin toplumca kendilerinden beklenen rol ve sorumluluklar ile gelişimsel görevlerini yerine getirebilmeleridir. Bu doğrultuda özel gereksinimli bireye, yaşına ve durumuna bağlı olarak bir değerlendirme yapılır ve gelişimsel değerlendirme sonucunda bireyin bilişsel, sosyal, ince-motor, kaba-motor, fiziksel, özbakım ve duygusal gelişiminde yaşından geride olduğu noktalarda birey desteklenir.

Özel Eğitime Kaç Yaşında Başlamak Gerekir?

Özel eğitimin yaşı yoktur. Mümkün olan en erken dönemde başlamak bireyin her yönden ilerleme hızını olumlu yönde etkileyecek bir etkendir. İstikrarlı olmak çok önemlidir. Bazı durumlarda kişinin doğumundan, yetişkinlik dönemine kadar devam etmesi gereken bir süreçtir.

Ne Kadar Sürer?

Çalışılması gereken yoğunluk ve süreye uzman kişi gelen  çocuğun' un durum ve seviyesine göre karar vermelidir.

Kimlere Uygulanır?  

Zeka geriliği olan çocuklar

Yaygın gelişimsel bozukluklar- Otizm

Ortopedik ve hareket bozukluğu olanlar

Konuşma bozukluğu olanlar

Üstün zekalı / Yeteneği olan çocuklar

Özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar

Duygusal ve davranış bozukluğu olan çocuklar

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Canan Kocaman

  Doç. Dr. Canan Kocaman, 1974 yılında Hatay'da doğmuştur. Lise öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2002-2004 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak aynı hastanede Çocuk nörolojisi ünitesinde çalışmalarına devam etmiş olan  Doç. Dr. Canan Kocaman, 2004-2007 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Nörolojisi üst ihtisasını almıştır. Mecburi hizmet yükümlülüğünü 2008-2010 yılları arasında Diyarbakır Çocuk Hastanesi'nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Canan Kocaman, 2010 yılında kısa süreli olarak Zeynep Kamil Eğitim ve Araştır ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Özel eğitim
Doç. Dr. Canan Kocaman
Doç. Dr. Canan Kocaman
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube