Ketojenik diyette dikkat edilmesi gerekenler

Ketojenik diyette dikkat edilmesi gerekenler

Diyete başladığınızda yakın çevrenizi ve çocuğunuzla ilgilenenleri bilgilendirmeniz gerekmektedir.

Diyete başladığınızdan çevrenizdeki herkesin (aile büyükleri, özel eğitim öğretmeniniz, çocuğun bakımı ile ilgilenen kişi vb) bilgilendirilmesi önemlidir. Onlara özel diyetinizle ilgili açıklama yapın. İsterseniz bu broşürü gösterebilirsiniz. Böylece diyetiniz dışında çocuğunuzun birşey yemesi konusunda ısrarcı olmamalarını sağlayabilirsiniz. ÇÜNKÜ diyet dışında verilen her yiyecek çocuğunuzun tedavisini olumsuz olarak etkiler.

Ani nöbet artışı olabilir mi?

Evet. Çocuğunuzda diyet esnasında atılım nöbetleri şeklinde ani nöbet artışı gözlemleyebilirsiniz. Atılım nöbetleri çocuğunuz bir süre nöbet kontrolü sağladıktan sonra ortaya çıkan nöbetlerdir. Telaşlanmanıza gerek yoktur. Bu duruma neden olabilecek olası şeyleri bulmaya çalışın. Doktorunuz ve beslenme uzmanınız atılım nöbetlerinin nedenlerini bulmanızda yardımcı olacaklardır. Gerekirse diyette değişiklik yapacaklardır.  

Atılım nöbetlerinin sebepleri şunlar olabilir.

Çocuğunuz:

Diyette izin verilmeyen bir şeyi yemiş olabilir,

Bir öğündeki bütün yemeği yememiş olabilir,

Diyet soda yerine normal soda içmiş olabilir, Diş çıkarmaya başlamış olabilir,

Kabız olmuş olabilir,

Hasta olmuş olabilir,

Hasta olmaya başlamış olabilir,

Yeni bir ilaca başlamış ya da anti-epileptik ilacın bir dozunu almayı unutmuş olabilir,

Karbonhidrat içeren reçete edilmemiş bir ilaç almış olabilir,

Çok kilo almış olabilir,

Diyetinde kalorinin artması ya da oranın değişmesi gibi yeni bir değişiklik olmuş olabilir, 

Şeker (dekstroz) içeren bir serum almış olabilir.

Ketojenik Diyette Görülebilecek Yan Etkiler

Kabızlık

Kemik erimesi (Osteoporoz)

Asidoz (kan pH değerinde düşme)

Kolesterol yüksekliği

Böbrek taşları

Karnitin eksikliği

Kabızlık

Kabızlık (düzenli dışkı yapamama) ketojenik diyette en sık gözlenen yan etkidir. Bunun nedeni diyetin posa açısından yoksun, yağ açısından fazla olmasıdır. Kabızlık karın ağrısına neden olabilir ve çocuğunuzun aşırı sinirli olmasına yol açabilir. Kabızlık, çocuğunuzda nöbetlerin artmasına neden olabilir.

Çocuğunuz kabız olduğunda

İnatçı kabızlık durumunda Fleet lavman kullanmak gerekebilir. Posa miktarını artırmak için çocuğunuzun öğününe her gün serbest yiyeceklerden ‘’marul’’ ekleyebilirsiniz. Posa miktarını artırmak için öğünlerde sebze bazlı menüler hazırlayın. Çocuğunuzun diyetinde belirlenen sıvıların hepsini içmesini sağlayın. Çocuğunuzu kahvaltıdan sonra tuvalete oturtun.

Çocuğunuzda mide bulantısı, kusma ya da ishal olursa

Çocuğunuzun susuz kalmasını engellemek için uyanık olduğu her saat bol miktarda sıvı verin. Çocuğunuzun günlük sıvı mikarını sınırlamayın. Su, kalorisiz soda (oda sıcaklığında) ya da Lipton Ice Tea Light verilebilir. Eğer çocuğunuz sıvıları içiyorsa ketojenik öğün vermeyi deneyebilirsiniz. Mutlaka beslenme uzmanınız ve doktorunuzla irtibata geçin. Beslenme uzmanınızın çocuğunuzun durumuna uygun hazırladığı menüyü veriniz.

Acil durumlarda ne yapılmalı?

Çocuğunuzda herhangi bir enfeksiyon durumunda ateş veya ağrı olabilir. Bu durumda doktorunuzla hemen irtibata geçin.

Eğer çocuğunuzda halsizlik, kusma, soluk alıp vermede zorluk olduğunu görürseniz muhtemelen ketonları aşırı yükselmiş olabilir. Keton ve şeker düzeyi ölçümü yapıp doktorunuza mutlaka haber veriniz!

Eğer kan keton düzeyi 7 ve üzeri, kan şekeri 50 nin altıda ise yarım çay bardağı (50 cc) meyve suyu veriniz, yarımsaat sonra kan keton ve şeker düzeyini tekrar ölçünüz. Acil durumlarda hastaneye gitmeniz gerekebilir. Bu durumda sizi muayene eden hekiminize ketojenik diyette olduğunuzu mutlaka belirtiniz.

Eğer damar yolundan serum verilmesi gerekirse şeker içermeyen sıvıların (serum fizyolojik) kullanılması konusunda bilgilendirin ve diyet takibini yapan doktorunuzla irtibata geçin.

Enfeksiyon durumlarında kullanılacak antibiyotik, ateş düşürücü ve diğer ilaçlar mutlaka tablet formunda olmalıdır. Gerekirse enjeksiyon formunda kullanılır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Canan Kocaman

Uzm. Dr. Canan Kocaman, 1974 yılında Hatay'da doğmuştur. Lise öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2002-2004 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak aynı hastanede Çocuk nörolojisi ünitesinde çalışmalarına devam etmiş olan Uzm. Dr. Canan YILDIRIM, 2004-2007 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Nörolojisi üst ihtisasını almıştır. Mecburi hizmet yükümlülüğünü 2008-2010 yılları arasında Diyarbakır Çocuk Hastanesi'nde yerine getirmiş olan Uzm. Dr. Canan YILDIRIM, 2010 yılında kısa süreli olarak Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma H ...

Etiketler
Sağlıklı beslenme
Uzm. Dr. Canan Kocaman
Uzm. Dr. Canan Kocaman
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube