Obezite hastasıyım hangi ameliyatı olmalıyım?

Obezite hastasıyım hangi ameliyatı olmalıyım?

Çağımızın hastalığı olan Obezitenin cerrahi tedavisi gündeme geldiğinde en fazla sorulan soru budur kanımca. Bu soruyu cevaplayabilmek için kişinin vücut kitle indeksinin bilinmesi yanında, kişideki obezitenin beraberindeki yandaş hastalığının da sorgulanması gerekir. Burada en fazla karşımıza çıkan ise şeker hastalığı ya da insülin direncidir.

Amerika Birleşik Devletlerindeki gibi SÜPEROBEZ hastalarda şüphesiz by-pass cerrahisi ön planda uygulanmaktadır. Sorun bizim gibi ülkelerdeki obez hastalarda uygulanan seçim. Bu konuda cerrahlar arasında kesin bir birliktelik olmasa da bazı öne çıkan durumlar söz konusudur.    

Bilindiği üzere, şeker hastalığı -tıbbi adıyla diyabet- glukoz (şeker) metabolizma bozukluğu sonrası hücreler tarafından kullanılamamasına verilen genel isimdir. İnsülin (glukozu hücre içine sokan hormon) pankreas organımız tarafından yapılan bir hormondur. Diyabette ya hiç insülin yapımı yoktur (Tip I diyabet) ya da yapım vardır ancak hücresel düzeyde insülinin etkisi olamamaktadır (insülin direnci- Tip II diyabet)

Tip II diyabet uzun süre devam ettiği durumlarda ve pankreastaki insülin salgılayan hücrelerin ilaçlarla kamçılanması söz konusu olamadığı durumlarda dışardan insülin takviyesi yapılmaktadır. Dışardan insülin kullanılması durumunda içerde yani orijinal pankreasta hormon yapımını durabilir. Ya da zayıflayabilir.

Bu yüzden orijinal pankreas tarafından yapılan insülinin azalmadığı hallerde biz daha fizyolojik (gerçeği ile yakın) olan tüp mide ameliyatlarını tercih ediyoruz. Şayet kişinin pankreası tarafından üretilen insülin miktarı azalmışsa o zaman by-pass cerrahilerini tercih ediyoruz.       

Ancak her zaman belirttiğimiz gibi ne tür ameliyat yapılırsa yapılsın kişinin hayat tarzını değiştirmesi, kendini o hale getiren eski alışkanlıklarına dönmemesi gereklidir. Yediklerine içtiklerine kişi dikkat ederken aktif spor yapıyor olması sedanter hayattan uzak durması çok mühimdir.

Sağlıcakla…   

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Prof. Dr. Cemalettin Camcı,1968 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1985 yılında başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak, 1991 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1998 yılları arası Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sırasında Norveç Hükümeti ile Türk Hükümeti arasındaki Kültürel Değişim Anlaşması çerçevesinde verilen bursu kazanarak Norveç’in tek transplantasyon merkezi olan Rikshospitalet-Oslo’da 1995 yılında 4 ay süreyle çalışmıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 yıl süre ile uzman doktor olarak görev almıştır. Daha sonra Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atanan Prof. Dr. Cemalettin CAMCI, ...

Etiketler
Tüp mide ameliyatı
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube