Morbid obezite - morbid obezite nedir ?

Morbid obezite - morbid obezite nedir ?

1. Obezite ve “morbid obezite” nedir?

“Obezite” şişmanlık demek olup kabaca; vücutta normalden fazla “yağ” birikmesi anlamına gelir. Obezitenin nedeni özetle ; harcandığından fazla kalori alınması ve bu kalorilerin yağa dönüştürülerek depolanmasıdır.

“Morbid obezite” kavramı ise; bir dizi hastalığa yol açarak kişiyi karşı karşıya bıraktığı riskler neticesinde ölümcül problemler doğurabilen ve dolayısı ile yaşam süresini de bariz olarak kısaltan düzeydeki aşırı (“hastalıklı”) şişmanlık olarak tanımlanabilir.

2. Morbid obezite nasıl tanımlanır?

Morbid obeziteyi tam anlamı ile bilimsel olarak açıklarsak öncelikle Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO-World Health Organization) ‘nın şişmanlık tanımlamalarını bilmek zorundayız. WHO şişmanlığı; Vücut Kitle İndeksi (VKİ) diye bilinen ve tüm okuyucularımızın da rahatlıkla kullanabilecekleri basit bir hesaplama ile hem tanımlar ve hem de sınıflara ayırır.
Bilimsel olarak VKİ’nin 40 ‘ın üstünde olması “morbid obezite” anlamına gelmektedir.
VKİ hesaplaması kişinin boyunu da bir faktör olarak içerdiğinden tüm dünyada şişmanlıktan bahsederken kullandığımız en basit formüldür. Dolayısı ile bir insanın 110 kilo olması ya da bel çevresi ölçümleri tek başına o kişinin morbid obez,  hatta “şişman” olduğunu bile anlamamıza yetmez. Çünkü o kişi eğer 2 metre boyunda ise aslında gene de normal kiloda olacaktır.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel

Prof. Dr. Mehmet Ali YERDEL, 3 Kasım 1961 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini 1967-1978 yılları arasında T.E.D. Ankara Koleji'nde bitirmiştir. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi esnasında 1982 yılında gönüllü olarak Northern General Hospital, Sheffield, İngiltere' de 2 ay süre ile Genel Cerrahi alanında çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasınaise 1986 yılında Ankara Numune Hastanesi 6. Cerrahi Kliniği'nde başlamıştır. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'na transfer olmuş ve ihtisasını 1993 yılında burada tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1991 yılında burslu olarak Hiroshima Üniversitesi'nde Japonca eğitimi almıştır. 1991-1992 yılları arasında Japonya Okayama Universi ...

Etiketler
Obezite tedavi yöntemleri
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube