Mide kanseri, belirtileri ve risk faktörleri

Mide kanseri, belirtileri ve risk faktörleri

Mide kanseri dünyadaki en önemli ölüm nedenlerinde biridir. 1980’li yıllarda 750000 hastaya mide kanseri tanısı konmuş, bunların 600000’i ilk yılda mide kanserinden ölmüştür.

EPİDEMİYOLOJİ

Dünya üzerinde bazı ülkelerde sık görülmesi, bu kanserin genetik faktörlerle ve yeme alışkanlıkları ile ilgisi olduğunu göstermektedir. Özellikle Japonya başta olmak üzere, Çin ve İrlanda da bu hastalık daha sık görülmektedir. Erkeklerde kadınlardan 2 kat daha sık görülür. Bu hastalık genellikle 60-70 yaşlarında sık olarak görülmektedir.

RİSK FAKTÖRLERİ

Düşük sosyo-ekonomik düzey
Çevre şartları
Diyet (Nitratlar, dumanlı yiyecekler, yüksek derecede tuzlu gıdalar)
Birinci derece akrabalarında mide kanseri hikayesi olanlar
Atrofik gastriti olanlar
Helicobacter pylori enfeksiyonu olanlar
Billroth-2 ameliyatı olanlar (Mide ülserlerinde uygulanan bir ameliyattır)
Adenomatöz mide polipi hastalığı olanlar
Menetrier hastalığı olanlar
A kan grubu

MİDE KANSERLERİ EN ÇOK NERELERDE GÖRÜLÜR?

Mide kanserlerinin büyük bir kısmı midenin antrum veya küçük kurvatur bölgelerinde görülür. Mide kanserlerinin büyük bölümünün patolojik tipi adenokarsinomdur. Daha az sıklıkla lenfomalar görülmektedir

MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karın üzerinde mide bölgesi ve onun etrafındaki bölgede rahatsızlık hissi ağrı ve ağırlık hissi
Kısa sürede hızlı kilo kaybı
Bulantı ve kusma
Kaşeksi (Şiddetli zayıflama)
Yemeklerden sonra rahatsızlık hissi
Sindirim sisteminde kanama veya gizli kanama
Erken doyma hissi
Hastaların 2/3′ünde demir eksikliği anemisi (kansızlık)

TEŞHİS

Önceleri ilaç içirilerek çekilen filmler kullanılmaktayken günümüzde endoskopik yöntem tercih edilmektedir. Endoskopi, ağızdan girilerek mideye kadar gönderilen içerisinde optik bir görüntüleme sistemi olan bir boru yardımıyla yapılır. En duyarlı ve en özgün teşhis yöntemi budur. Bu yöntemle hekim mide yüzeyini çıplak gözle görebilir ve şüphe edilen bölgelerden biyopsi ile parça alıp patolojik incelemeye gönderir, bu da şüphe edilen ülser veya kanser dokusunun özelliklerini ayırt edilmesini sağlar.

MİDE KANSERİNDE TEDAVİ

Mide adenokarsinomlarında birinci tedavi seçeneği ameliyattır. Hastalığın durumuna ve yerine göre değişmekle birlikte, genellikle midenin tamamı veya tamamına yakını ameliyatla alınır ve hastaya ince barsaklar kullanılarak mide görevi görecek yeni bir bölüm yapılır. Sadece tümör dokusunu çıkarılması, ender vakalarda ve sadece mukozada sınırlı tümörlerde yapılabilir.

Lenfoma tedavisinde ameliyat birinci seçenek değildir. Düşük dereceli lenfomalarda Helicobacter pylori enfeksiyonunu tedavi etmek hastaların yarıya yakınında iyileşmeyi sağlar. Bunun dışında kalan vakalara kemoterapi uygulanır. İleri evre lenfomalarda yalnızca kemoterapi veya ameliyat+kemoterapi uygulanır.

Mide sarkomu denilen tümör tipinde ise tümörün cerrahi olarak ameliyatla tamamen çıkartılması tedaviyi sağlar.

MİDE KANSERİ VE HELICOBACTER PYLORI (HP)

Mide kanseri ile HP infeksiyonu ilişkisi ilk kez 1983’de dile getirilmiştir. Daha sonra yapılan çalışmalarda HP enfeksiyonu olan hastalarda kanser riskinin normale göre 4 kat arttığı gösterilmiştir. Gelişmiş ülkelerde HP ve kanser riski ilişkisi %49 (genel HP pozitifliği %35 ) iken gelişmekte olan ülkelerde ise %70’e (genel HP pozitifliği %85) çıkmaktadır.

Değişik çalışmalarda farklı yöntemler kullanılarak farklı sonuçlar çıkmasına rağmen en iyimser tahminlerde, gelişmiş ülkelerde en az %31, gelişmekte olan ülkelerde %52 mide kanseri, HP infeksiyonu ile ilişkilidir. Bu ortalama kanserlilerin üçte birinin sebebi HP infeksiyonu anlamına gelir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Güven Atasoy

Op. Dr. Güven ATASOY, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1980 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1986 - 1991 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, yaparak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1991 - 1992 Yılları arasında, Oxford, Radcliffe İnfirmary'de, 1992 - 1993 yılları arasında Şırnak Askeri Hastanesi'nde, 1993 - 1994 yılları arasında Afşin Devlet Hastanesi'nde, 1994 - 2008 yılları arasında Bursa Onkoloji Hastanesi'nde, 1996 - 2010 yılları arasında Mamer Cerrahi Merkezi'nde, 2008 - 2013 yılları arasında Bursa Medical Park Hastanesi'nde, 2013 - 2015 yılları arasında Bursa Özel Rentıp Hastanesi'nde, 2016 yılında Vm Medical Park Kocaeli Hastanesi'nde, 2017 yılında Bursa Özel Ceylan Hastanesi'nde, gö ...

Etiketler
Mide kanseri tedavisi
Op. Dr. Güven Atasoy
Op. Dr. Güven Atasoy
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube