Meme kanserine estetik çözüm; onkoplastik cerrahi

Meme kanserine estetik çözüm; onkoplastik cerrahi

Sağlık bakanlığı verilerine göre meme kanseri görülme sıklığı yüzbinde 40,6’dır. Meme kanseri memenin duktus (süt kanalı) ve lobüller hücrelerinin anormal ve kontrolsüz çoğalması sonucunda gelişen bir kanserdir. Bu kontrolsüz çoğalma gösteren hücreler vucüdun diğer bölgelerine yayılma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle kanser tanısı ne kadar gecikirse bu hücrelerinde vucuda yayılma (metaztaz) ihtimali artmaktadır. Meme kanserinin bazı semptomları vardır.

Bu semptomlar;

Meme ve axillada (koltuk altı) renk değişikliği ve deride kalınlaşma

Meme boyutunda ve şeklinde değişiklik

Meme derisinde gamzeleşme

Meme başında çöküntü

Meme başından olan  akıntı (özellikle kanlı)

Kızarıklık, şişlik, pullanma gösteren meme başı ve meme

Portakal kabuğu gibi gamzeleşme gösteren meme derisi (bu görüntüye peaud'orange denir) olarak sıralana bilir.

Tedavinin başarısı ve sağ kalımın artırılması içim meme kanserind erken teşhis çok önemlidir. Bu nenedele WHO (dünya Sağlık Örgütü) önerileri kapsamında ülkemizde de meme kanseri kanser tarama proğramı kapsamındadır. Bu doğrultuda meme kanseri farkındalık çalışmaları yapılmakta 40 yaş üstü her kadının muayene ve mamografik taraması planlanmaktadır.

Modern kadının  talepleri ve gelişen cerrahi teknikler meme kanserinin tedavisinde önemli değişimlere yol açtı.  Meme kanserinin tedavisi 50 yıl gibi kısa bir sürede meme dokusu ile birlikte gögüs kaslarının kaburgalara kadar alındığı radikal ameliyatlardan yeni uygulanan estetik meme ameliyatı ile birlikte kanserin tedavisine (onkoplastik cerrahi) evrilmiş durumdadır. Meme kanseri artık meme tamamen alınmadan da tedavi edilebilmekte. Meme kanserinin cerrahi tedavisinde kullanılan onkoplastik cerrahi yöntemlerle kanserli doku uzaklaştırıldığı gibi memenin dikleştirilmesi ile meme estetiği sağlanmaktadır. Bu sayede sarkmış,büyümüş ve deforme olmuş meme dokusu eskisinden daha iyi görünür hale gelmektedir.

Onkoplastik cerrahi teknikler sayesinde kanserli doku geniş olarak çıkarıla bilmekte ve kalan meme dokusundan estetik ve dikleşmiş bir meme yapılmaktadır. Çoğu zaman hastalar kanser olmayan diğer sağlıklı memesine de aynı işlemi uygulatmaktadırlar. Bu teknikler sayesinde kanser kaygısı bir nebzede olsa yerini estetik ameliyatın verdiği yenilenme duygunsa bırakmaktadır. İsteğe bağlı her iki memeye uygulanan bu onkoplastik teknikler sayesinde her iki meme eskisinden daha estetik, dik ve simetrik olmaktadır.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bahadır Ege

Prof. Dr. Bahadır EGE, 1995-2001 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2001-2007 yılları arasında ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2007-200 yılları arasında Batman Devlet Hastanesi'nde ve 2008-2009 yılları Yalova Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Bahadır EGE, 2011 yılında Ankara'ya dönerek Koru Hastanesi'nde Genel Cerrahi uzmanı ve Başhekim olarak 2014 yılına kadar görev yapmıştır. Yine aynı üniversitede 2014 yılında Genel Cerrahi Doçentlik kadrosuna atanmıştır. 

Özel Koru Ankara Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Onkoplastik cerrahi
Prof. Dr. Bahadır Ege
Prof. Dr. Bahadır Ege
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube