Meme dikleştirme ameliyatı ve sonrası

Meme dikleştirme ameliyatı ve sonrası

Meme dikleştirme nedir?

Yaşlanma, yerçekimi, emzirme ve kilo verme sonrası sarkmış, içi boşalmış ve aşağıya doğru yer değiştirmiş uçlara sahip memelere yapılan meme toparlama, dikleştirme ameliyatlarıdır.

Meme dikleştirme ameliyatı kimlere yapılır?

Genelde orta yaşlı, doğum yapmış veya kilo verme sonrası içleri boşalmış fakat toplamda şekillendirilebilecek yeterli meme dokusuna sahip hastalara uygulanır. Eğer hastada yeterli meme dokusu bulunmuyor ise küçük hacimli protezler ile dikleştirme ameliyatının desteklenmesi gerekir.

Ameliyat öncesi neler yapılmalıdır?

Tüm estetik cerrahi operasyonlarında olduğu gibi bu ameliyat öncesinde de kişi eğer kullanıyorsa sigarayı ameliyattan 2 hafta önce ve ameliyattan 2 hafta sonra olmak üzere bırakmalıdır. Kan sulandırıcı Aspirin vb. ilaç kullanımı varsa en az 10 gün öncesinden bırakılmalıdır. Sürekli aldığı başka ilaçlar veya vitamin hapları (Ginseng, CoQ, Gingkobloba vs. içeren) var ise mutlaka 1 hafta öncesinden kesilmelidir. Bunların dışında farklı bir durum mevcutsa yine hastanın doktorunu bilgilendirmesi gerekir. Ayrıca hastalardan operasyon öncesi kontrol amaçlı meme ultrasonu veya mamogram istenmesi faydalı olur.

Ameliyat tekniği nasıldır?
Genel anestezi altında 2-2,5 saat süren bir operasyondur. Memenin sarkıklığına göre değişmekle birlikte genelde meme başı etrafından ve aşağıya inen dik bir çizgi şeklinde kesilerden yapılır. Meme başı yukarıya taşınır, meme dokusu daha dik, konik şekline kavuşturulur ve sarkık olan fazla cilt dokusu çıkarılır. Eğer ameliyatta protez ile büyütme işlemi de eklenecek ise küçük hacimli bir protez kasın üzerine konur.

Meme dikleştirme ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Operasyon, genelde hastalar açısından konforlu geçer. Ertesi günü taburcu olunabilir. Çok fazla ağrı şikayeti olmaz. Taburcu edilirken destekleyici sutyen takılır ve en az 3 hafta kullanılması önerilir. 2. Günden sonra banyo yapılabilir. 1. Haftanın sonunda hastalar işlerine dönebilirler. İlk 1,5 ay kollarını zorlayıcı spor hareketlerden kaçınmaları gerekir. Memeler ameliyattan çıktığında hafif şiş, sert ve dik konumda olurlar. Bu şikayetlerin sebebi cerrahi ödemlerdir. 2. Ayın sonunda  daha yumuşak bir kıvama ve normal meme görünümüne kavuşurlar. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tahir Gökhan Haytoğlu

Op. Dr. Tahir Gökhan Haytoğlu, 1982 yılında Hatay’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Hatay’da tamamlamasının ardından tıp eğitimine 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı. Dr. Haytoğlu, 2004 yılında Washington University Orthopaedic Research Lab., St. Louis, USA‘da araştırmalara katıldı. 2006 yılında mezun olarak tıp doktoru ünvanını alan Dr. Haytoğlu, TUS'da derece alarak ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ABD’da  sürdürdü. 2010 yılında ABD’ de USMLE sınavlarını başarıyla tamamlayan Dr. Haytoğlu, ECFMG sertifikası almaya hak kazandı ve o yıl Case Western Reserve  University, Cleveland’ da estetik yüz ve burun cerrahisi ile migren cerrahisinin dünyaca tanınmış isimlerinden olan Dr. Guyuron ile çalışma şansını elde etti. Bu süreçte ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası
Op. Dr. Tahir Gökhan Haytoğlu
Op. Dr. Tahir Gökhan Haytoğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube