Makat kaşıntısı (anal pruritus) nedir, neden olur.

Makat kaşıntısı (anal pruritus) nedir, neden olur.

Makat bölgesinin kaşıntısı olarak ifade edilebilir. Anal bölge yaradılış nedeni ile çok kanlanan bir bölgedir. Bu nedenle de gerek lokal irritanlar gerekse sistemik allerjenler anal bölgede rahatsızlığa neden olabilirler. Anal bölgede kaşıma ile kronik travma ortaya çıkmakta, bu da kaşıntıyı daha fazla arttırarak kırılması zor bir zincir reaksiyonuna neden olmaktadır.

Anal kaşıntı toplum içinde rahat yaşamamızı engelleyen ve gün içinde ciddi rahatsızlık veren bir hastalık olarak görülmektedir. Anal kaşıntısı olan hastalar devamlı tuvalete gidip rahatlama isteğinde bulunurlar. Bu durum hastaları iş ve sosyal hayattan uzaklaştırır.

Temelde 3 grup altında incelebilir.

Bunlardan birincisi anal bölge derisinin rahatsızlıklarıdır Cildimizi tutan deri hastalıklarının birçoğu anal bölge derisini hastalandırıp kaşıntıya neden olabilmektedir. Lokal ve sistemik allerjenler anal bölgede şikâyetlere neden olmaktadır. Merkezimizde uygulanan cilt hastalığına yönelik tedavi sonrasından kaşıntı ortadan kalkmaktadır.

İkinci grup anal bölge hastalıkları, hemoroidal hastalık, anal fissür, rektum kanseri, anal inkontinens vb. birçok anal bölge hastalığı semptomları arasında anal kaşıntı bulunmaktadır. Bu nedenle anal kaşıntı ile gelen hasta iyi incelenmelidir.

Anal kaşıntı bir sonuç olduğu için bu şikâyetinde altındaki neden tespit edilir ve tedavi edilir.

Üçüncü grup ise psikolojik nedenler olarak izlenmektedir. Bu gruptaki hastalar anal kaşıntı ile gelmesi sonrası yapılan bütün tetkikler ve incelemeler sonrası organik bir neden bulunamaması sonrası izlenmektedir.

Tedavi nedene yönelik olmalıdır. Örneğin barsak parazitinin neden olduğu anal kaşıntıda topikal krem vermenin anlamı ve doğruluğu yoktur. Bu nedenle birçok etkenin neden olabildiği anal kaşıntıda tedavi şudur demek doğru değildir.

Bu hastalıkta en önemli husus hijyen kurallarına dikkat etmektir. Hastalar bu konuda ya yetersiz ya da gereğinden fazla temizlik yapmaktadırlar. Anal bölge temizliğinde özellikle deterjanlar ve kurutucu sabunlardan uzak durulmalı, ılık su ile temizlik yapılmalı ve temizlik sonrası kuru tutulmaya çalışılmalıdır. Temelde bu üç kritik nokta çoğu hastanın şikâyetlerinin geçmesini ve hastalıktan kurtulmasını sağlamaktadır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mert Atak

Op. Dr. Mert ATAK, lise öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde,Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde görev yapmış olan Op. Dr. Mert ATAK,mesleki çalışmalarına şu anda kendi özel muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Ayrıca Türkiye’nin saygın bilimsel dergilerinde makaleler, 20’ye yakın bilimsel toplantıda bildiriler sunmuş ve ulusal ve uluslararası 11 kongreye katılmıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Mert Atak
Op. Dr. Mert Atak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube