Magnezyum yetersizliğine bağlı hastalıklar

Magnezyum yetersizliğine bağlı hastalıklar

Magnezyum minerali vücutta sayısız fonksiyonun yerine getirilmesinde görev alır. Vücut bu minerali üretemediği için magnezyum minareli besinlerden yeteri kadar karşılanmalıdır.
Bütün hücrelerin magnezyuma ihtiyacı vardır. Magnezyum vücutta kofaktör olarak görev yapar.

Magnezyumun vücuttaki majör görevleri:
-Enerji Metabolizması
-Kan şekeri kontrolü
-Protein Metabolizması
-Nörotransmitter salınımı
-Antioksidan olan glutatyonun salgılanması
 
Yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden magnezyum yetersizliği sık karşımıza çıkmaktadır. Magnezyum yetersizliği aşırı alkol tüketimi yada kullanılan ilaçlara bağlı olarak gelişebilmektedir.

Magnezyum yetersizliğinin belirtileri:
-anormal kalp ritmi
-kas krampları
-uyuşma ve karıncalanma
-sinirlilik
-kabızlık
-uyku problemleri
-yorgunluk

Dr. Carolyn Dean uzun yıllar magnezyum minerali üzerine araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalar sonucu yazdığı ‘The Magnesium Miracle’ kitabı bize magnezyum yetersizliğinin hastalıklarla ilişkisini göstermektedir.

Magnezyum yetersizliği hangi hastalıklara yol açar?
-Depresyon
-Astım
-Hipertansiyon
-Kalp Hastalıkları
-Migren
-Hipoglisemi
-Böbrek Hastalıkları
-Osteoporoz
-Karaciğer Hastalıkları
-Diyabet

Magnezyumdan zengin besinler:
-Ispanak
-Pazı
-Kabak çekirdeği
-Avokado
-Muz
-Yoğurt
-Kefir
-İncir
-Susam
-Siyah Fasulye

Magnezyum kalp hastalıkları ve diyabete karşı koruyucu olduğu yıllardır bilinmekteydi fakat yeni yapılan araştırmalar bize magnezyumun sadece bu hastalıklar değil daha birçok sağlık sorununa faydalı olduğu görülmektedir.

Magnezyum minerali kasları gevşetme özelliğine sahip olduğu için ‘anti-stres minerali’ olarak da bilinir.

Sadece magnezyumdan zengin beslenmek yetmez; magnezyumdan zengin beslenirken kalsiyum, D3 vitamini ve K2 vitaminine de ihtiyaç vardır çünkü bunlar sinerjistik çalışır. Yüksek miktarda kalsiyum tüketip magnezyum yetersiz tüketilirse kalp krizi ve ani ölümlerin meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Bunun için hiç bir besin yada besin takviyesi bilinçsizce tüketilmemelidir. Hiç bir besin tek başına mucizevi değildir; önemli olan mevcut sağlık durumunuza göre yeterli miktarlarda size faydalı olan besinleri tüketmektir. Sağlıklı Günler…

Diyetisyen Tuğba CİCİ

KAYNAKLAR
-Fang X, Wang K, Han D, et al. Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Med 2016; 14:210.
-Larsson SC, Wolk A. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. J Intern Med 2007;262:208-14.
-Belin RJ, He K. Magnesium physiology and pathogenic mechanisms that contribute to the development of the metabolic syndrome. Magnes Res. 2007;20(2):107–29.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Magnezyum
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube