Magnezyum neden sağlık için çok önemlidir? yetersiz magnezyum tüketimi nelere yol açar?

Magnezyum neden sağlık için çok önemlidir? yetersiz magnezyum tüketimi nelere yol açar?

Magnezyum sağlık için oldukça önemli bir mineraldir. Sadece magnezyumun sağlığa faydaları üzerine yazılmış birçok kitap bulunmaktadır. Vitamin ve mineraller özellikle önem verdiğim konuların başında yer alıyor. Bunun sebebi ise vitamin-mineral eksikliklerinin hastalıklarla ilişkisidir. Bu yazımda da magnezyumun sağlık için öneminden ve yetersiz magnezyum tüketiminin hangi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden bahsedeceğim.
İlk olarak en sevdiğim konu olan mikrobiyota ile başlamak istiyorum. Yapılan bilimsel araştırmalar yetersiz magnezyum düzeyinin mikrobiyota kompozisyonunu olumsuz etkilediğini göstermiştir. Mikrobiyotanın sağlığımızın anahtarı olduğunu biliyoruz. Mikrobiyota kısaca vücudumuzda yaşayan mikroorganizmalardır. Sağlıklı bir vücut fonksiyonu için mikrobiyotanın belli bir dengede bulunması gerekmektedir. Mikrobiyotadaki denge bozulmaya başlayınca sağlık da bozulmaya başlıyor.

Konumuz magnezyum olduğu için mikrobiyota-magnezyum ilişkisinden bahsetmek istiyorum. Mikrobiyotanın bozulması bağırsak florasını da bozmakta ve bağırsakta geçirgenliği arttırmaktadır. Bağırsakta geçirgenliğin artması toksinlerin vücuda kolay geçmesine ve dolayısı ile de hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır. Bağırsak florasını antibiyotik kullanımı, yanlış beslenme ve stres gibi çeşitli faktörler bozulmaktadır. Copenhagen Üniversitesinden yapılan bir araştırma magnezyumun sağlıklı bir bağırsak için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir; araştırma magnezyum eksikliğinin mikrobiyotayı olumsuz etkilediği görülmüştür. Yetersiz magnezyum düzeyinin bağırsak florasında değişikliklere yol açarak ruh halinde de değişimlere yol açtığı görülmüştür. Bağırsaklarımızın ruh halimizle olan ilişkisinden diğer yazılarımda ayrıntılı bahsetmiştim. Magnezyum yetersizliği özellikle depresyon ve anksiyte gibi sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir.

Catholique de Louvain Üniversitesinde yapılan bir araştırma da magnezyum yetersizliğinin bağırsakta inflamasyonu tetiklediği görülmüştür. Bağırsakta inflamasyonun artması vitamin ve minerallerin absorbsiyonunu da olumsuz etkilemektedir. Bağırsak hasta ise ne kadar iyi beslenilirse beslenilsin vücutta vitamin-mineral eksiklikleri görülür. Bunun nedeni ise bağırsak florasının bozulması besin öğelerinin absorbsiyonunu olumsuz etkilemesidir.

Magnezyumun sağlık için çok önemli olmasında vücutta 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonda görev almasıdır. Magnezyum sinir sistemi, kas sistemi ve bağışıklık sisteminin kusursuz fonksiyon göstermesine yardımcı olur.

Magnezyum GABA reseptörlerini aktive ederek kaliteli bir uyku uyumamıza destek olur.
Magnesium Research’da yer alan bir araştırmanın sonuçları magnezyumun fibromiyolji hastalarının şikayetlerinde azalma sağladığını göstermektedir.

Magnezyum glukoz metabolizmasında rol oynadığı için magnezyumdan zengin beslenmek tip 2 diyabet riskini de azaltmaktadır.

Expert Review of Neurotherapeutics’de yer alan bir araştırma ise magnezyum tüketmenin migren tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni ise magnezyumun vücutta nörotransmitter dengesinde rol oynamasıdır.
Magnezyum eksikliği nelere yol açabilir?
-Kas Krampları
-Migren
-Yorgunluk
-Depresyon
-Anksiyete
-Huzursuzluk
-İnsomnia (Uykusuzluk)
-Osteoporoz
-Hipoglisemi
-Kalp Hastalıkları
-Sinir Sistemi Hastalıkları
-Konstipasyon (Kabızlık)
-İnfertilite (Kısırlık)
- Premenstrüel Sendrom
-Hormonel İmbalans

Yazımın başında da belirttiğim gibi bağırsak florasının bozuk olması magnezyum yetersizliğine yol açmaktadır. Kronik stresin de vücutta magnezyum depolarını hızla boşalttığı unutulmamalıdır. Kronik stres dışında aşırı spor yapmak ve işlenmiş besin tüketmek vücutta magnezyum yetersizliğine yol açmaktadır.
Antiyotikler, ilaçlar, yanlış beslenmek, aşırı alkol gibi faktörler de magnezyum düzeyinin düşmesine sebep olmaktadır. Sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde magnezyum yetersizliğine sık rastlanmaktadır. Sindirim sistemi hastalığı (İBS, malabsorbsiyon gibi) olan kişiler rutin olarak vitamin-mineral düzeylerini kontrol ettirmesi faydalı olacaktır.

Magnezyumdan zengin besinler nelerdir?
-Ispnak
-Pazı
-Çiğ badem
-Kabak Çekirdeği
-Kaju
-Kakao
-Muz
-Yoğurt
-Avokado

Sonuç olarak magnezyum sağlıklı bir vücut fonksiyonu için olmazsa olmaz bir mineraldir. Magnezyum yetersizliğinin çeşitli sebeplere bağlı olduğunu biliyoruz. Önemli olan nokta altta yatan temel soruna yönelik bir tedavidir. Bazı durumlarda magnezyumdan zengin beslenmek dışında magnezyum takviyesi de gerekebilmektedir. Fakat hangi takviye olursa olsun mutlaka bu konuda uzman birinden yardım alınmalıdır. Bunu kalsiyum örneğini vererek açıklamak istiyorum; kalsiyum magnezyum olmadan tek başına yüksek doz kullanıldığında kalp krizi, ani ölüm gibi hayatı riske atacak tablolara yol açabilmektedir. Kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve K2 vitamini sinerjitik çalışır. Biri olmazsa diğerleri de fayda sağlamaz yada biri diğerinden fazla olursa da demin kalsiyum örneğinde bahsettiğim gibi yine kötü sonuçlara sebep olur. Bu yüzden takviye kullanırken çok bilinçli olunmalıdır.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Beslenme programı
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube