Laparoskopik gastrik by pass (mide by pass’ı)

Laparoskopik gastrik by pass (mide by pass’ı)

Laparoskopik Gastrik By Pass (Mide By Pass’ı) Obezitenin cerrahi tedavisinde en etkili ve kalıcı cerrahi yöntemlerdendir. Laparoskopik (Kapalı) yöntemle yapılan bu ameliyat geri dönüşümsüzdür. Özellikle süper obez dediğimiz vücut kitle indeksi 50 Kg/m2’nin üzerinde olan bireylerde önerilmekle beraber da ha düşük kilolu bireylerde de başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu ameliyat yönteminde mide üst kısmında 30 mililitre kadar bir rezervuar bırakıp alt kısmı ayrılmaktadır. Ayrıca,  ince barsak midenin 70-120 cm alt tarafından getirilerek mideye ağızlaştırılmakta ve yenilen gıdaların oniki parmak barsağını pas geçmesi sağlanmaktadır. 

Gastrik By Pass ameliyatı (Mide By Pass’ı) kimlere yapılmaz?

Vücut kitle indeksi 35 Kg/m2’nin altında olanlara bu ameliyat yapılmaz. Ayrıca bu ameliyatı olacak kişi 16- 60 yaş arasında olmalı, ruhsal hastalığı olmamalı, anestezi almasını engelleyen ciddi sistemik hastalığı olmamalıdır.

Gastrik By Pass ameliyatı sonrası ideal kiloya ne zaman ulaşılır?

Bu ameliyat sonrası ideal kiloya 2 yılda ulaşılır. Ameliyat sonrası ilk aylara hızlı olarak kilo kaybı olur, da ha sonra bu kilo kaybı hızı azalır. Çok hızlı kilo kaybı olması istenmez, çünkü vitamin ve elektrolit eksiklikleri ortaya çıkabilir. Bu durum kalp damar sistemi ve homeostazis dediğimiz vücudun kendi iş dengesinde sorunlara yol açabilir Ayrıca, hızlı kilo veren kişilerde ciltte sarkmalar olabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İbrahim Sakçak

Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK, 1966 yılında Sungurlu’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SB. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1995 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Çorum Devlet Hastanesi, Anamur Devlet Hastanesi ve Adıyaman Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK, 2008 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne atanmıştır. 2009 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi2nde Girişimsel Endoskopi eğitimi almıştır. 2010 yılında ise ABD, Pensilvanya - Pittsburg Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde İnce Barsak Nakli konusunda çalışmalar yapmış ve eğitim almıştır. 2011-2012 yılları arasında İnönü Üniversites ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gastrik by pass ameliyatı sonrası ideal kiloya ne zaman ulaşı
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube