Kuyruk sokumunda delik

Kuyruk sokumunda delik

Daha çok genç erkeklerde rastladığımız kuyruk sokumunda delik varsa akla kıl dönmesi diğer adıyla pilonidal sinüs hastalığı gelir hatta normalde çok mantıklı olmasa bile bunu telefonda söyleyen hastaya bile teşhis konabilir.

Kuyruk sokumundaki delik bir tane olabildiği gibi tespih şeklinde yan yana dizilmiş yada aralıklarla yerleşmiş çok sayı hatta onlarca olabilir. Sayının az yada çok olması teşhisi değiştirmez ama azken tedavi olmak daha doğru olur çünkü küçük bir ameliyatla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Kuyruk sokumunda kist varsa mutlaka bir kıl giriş yeri vardır bu delik kalem girecek kadar geniş olabileceği gibi kıl girebilecek kadar dar da olabilir. Bu bölgedeki kist e pilonidal (tüy içeren) kist yada bölgenin adıyla sakral kist denir Türkçe deki karşılığı bildiğimiz kıl dönmesidir.

Kuyruk sokumunda ağrı varsa yine kıl dönmesi akla gelir ve en önemli belirtilerinden olan giriş deliği olması beklenir, çok kıl varsa rahatça görülmeyebilir, deliği görebilmek için kılları almak yada kesmek gerekebilir. Ağrının fazla olması iltihap yada apse olduğunu düşündürür ki bu durumda genel cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.

Delikten giren kılların çekilmesi içerde birikecek kıl miktarını azaltır ama gerçek bir tedavi olmaz, gerçek tedavi olması için deliğin ve içerideki sinüs denilen kistik oluşumun alınması gerekir.

Özetle; Kalçaların arasında delik olması kıl dönmesi hastalığı düşündürür ve ameliyatla tedavi edilir, çok sayıda ameliyat uygulanmaktadır bunlar içinde en başarılısı mikro sinüsektomi ameliyatıdır, mikro sinüsektomi yöntemiyle tedaviden sonra aynı gün işe dönülebilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Kuyruk sokumunda kaşıntı
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube