Kurban bayramında beslenme önerileri

Kurban bayramında beslenme önerileri

Yeni kesilen hayvan etleri ölüm katılığı taşıdığı için etler buzdolabında en az 1 gün dinlendirilip öyle tüketilmesi daha sağlıklıdır. İlk kesildiği gün tüketilen etin tüketilmesi sindirim zorluğu yaşatır, ayrıca çiğnemesi de zordur.Midede gastrit, reflü, hazımsızlık şikâyetlerine yol açar. Et en az 1 gün dinlendirilip tüketilirse hem daha lezzetli olur hem de daha çabuk pişer.

Böylece sindirimi daha kolay olur ve mide problemi oluşturmaz. - Bayram boyunca bir kilodan daha fazla et tüketmemek gerekir. Günlük en fazla 250 gram tüketmek gerekir. -

Bu yüzden güne 2 bardak ılık su içerek başlanmalıdır. Hem kabızlık sorununu aşmak hem de vücudumuzda et tüketimiyle oluşan serbest radikalleri uzaklaştırmak için mutlaka bol yeşillikli salata ve sebze yemekleri tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler ve sebze yemekleri hem vücudumuzda detoks etkisi oluşturur, toksinleri atmamızı sağlar, hem de sindirimi daha düzenli ve sistemli hale getirir’’dedi. - Kolesterol içeriği yüksek olan et ve et ürünleri, kan yağlarını doğrudan yükselterek; kalp hastalarını olumsuz yönde etkileyebilir. Kırmızı et, kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biridir.

Kurban Bayramı'nda et tüketimi arttığı için kalp ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle sağlık kuruluşlarına yapılan müracaatlarda büyük artış görülmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastaları, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli; aşırı et tüketmemelidir.

Bu kişiler, doktorları tarafından kendilerine önerilen diyetlerini bozmamalıdır. - Özellikle ülkemizde Kurban Bayramlarında yenilmesi gelenek haline gelen kavurma, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir.

Etin kendi yağı, yemeğin lezzeti için yeterli olup; ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. - Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. - Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalıdır. - Etler haşlama, fırınlama ya da ızgara olarak yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir.

Ana yemekler; bulgur, esmer pirinç, tahıllı ekmek gibi az miktarda tahıllarla ve C vitamininden zengin sebze veya salata ile tüketilmelidir. - Etli sebze yemeklerinde yağ kullanılmamalıdır. - Gün içinde taze sebze ve kabuklu meyve tüketilmelidir. - Etlerin yanında asitli, gazlı içecekler yerine; ayran, yoğurt ya da cacık tercih edilmelidir. - Ziyaretlerde içecek olarak açık çay ve günde 1 fincan kahve seçilmelidir. - Günde 10-12 bardak su tüketilmelidir. - Yürüyüş, yüzme gibi uygun fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.

Kalp hastalıkları ve kanserden korunmak için kırmızı et tüketimi haftada 2 kereden fazla olmamalıdır. - Aşırı miktarda et tüketmenin, kalp-damar hastalıkları ile gut hastalığı riskini arttırdığı, tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olduğu unutulmamalıdır. - Kırmızı et aşırı tüketilmesi halinde, vücutta fazla demir yüklenmesine ve fazla demir oranı da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacaktır. Yine aşırı et tüketilmesi, şişmanlık, insülin ve metabolizma dengesini bozacağından diyabet de gözlenebilmektedir. - Ana öğünlerde tabağınızı 3'e bölerek; 1/3 et, 1/3 sebze ve 1/3 pilav, makarna ve tahıllı besinlere yer verin.

Böylece öğünlerinizin protein, karbonhidrat ve yağ dengesini sağlamış olursunuz. - Sindirim ağızda başlar çiğnemeliyiz ki iyi sindirim olsun eti iyi çiğneyin. - Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı ve tokluk hissini artırdığı için yemeğin yanında ayran, cacık veya yoğurtlu bir sebze yemeği olarak tüketilmelidir. - Gün boyunca aşırı kaçırdıysanız üzülmeyin.

Telafisini bir sonraki gün içerisindeki fiziksel aktivitenizi arttırarak yapabilirsiniz. Ancak bir kaç gün tekrarlayacak olursanız; bayram kilo almanız için kaçınılmaz olacaktır.

DİKKAT ETMESİ GEREKEN KİŞİLER: Mide rahatsızlıkları çeken bireyler kabızlık veya hazımsızlık, şişkinlik gibi - Kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler- Et tüketimini azaltması gereken bir diğer hasta grubu da kronik karaciğer ve siroz hastalarıdır. Karaciğer hastalarının fazla miktarda et tüketmesi, uyku bozukluğu ve şuur bulanıklığı ile komaya kadar varabilen sorunları beraberinde getirebilir.

Diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli - Gut hastası olanlar, - Karaciğer yağlanması olanlar eti çok kontrollü tüketmesi gerekir. Sağlıklı, huzurlu ve formda bir bayram geçirmeniz dileğiyle...

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuncay Kelbaş

BESLENME ve DİYET UZMANI DİYETİSYEN Tuncay KELBAŞ, 1986 yılında Gaziantep’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Gaziantep’te dereceyle bitirmiştir.  Mezuniyet sonrası 2 Yıl Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda Mutfak Personeli Olarak Çalışmıştır. 2008 Yılında Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazandı. Üniversite eğitim süresince, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTALERİ, MEHMET KEMAL DEDAMAN HEMATOLOJİ ONKOLOJİ HASTANESİ, SEMİHA KİBAR ORGAN NAKLİ VE DİYALİZ HASTANESİ, YILMAZ - MEHMET ÖZTAŞKIN KALP HASTANESİ, MUSTAFA ERASLAN VE FEVZİ MERCAN  ÇOCUK HASTANESİ VE GEVHER NESİBE HASTANESİNDE TAM ZAMANLI BİR YIL BOYUNCA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE STAJYER DİYETİSYEN OLARAK EĞİTİMLERİNİ ALMIŞTIR. KURUM STAJYERİ OLARAK, ERCİYES ÜNİVERSTESİ PERSONEL YEMEKHANESİ, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ YEMEKHANESİ, ERCİYES Ü ...

Etiketler
Kurban bayramında doğru beslenme
Dyt. Tuncay Kelbaş
Dyt. Tuncay Kelbaş
Gaziantep - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube