Kulak hastalıkları cerrahisi ve işlemleri

Kulak hastalıkları cerrahisi ve işlemleri

STAPEDEKTOMİ ( Otoskleroz cerrahisi)

“Stapedektomi/ Stapedotomi” ameliyatı ile otoskleroz hastalığı nedeni ile hareketi kısıtlanan üzengi (stapes) kemiğinin tamamının yada üst kısmının çıkartılarak yerine ses dalgalarını iç kulağa iletecek bir protez( piston) konulmaktadır. Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen bu ameliyat ile %90-95 oranında son derece başarılı sonuçlar alınmakta hastaların büyük çoğunluğunda iletim tipi işitme kaybı tamama yakın düzeltilebilmektedir.
Çok hafif iletim tipi işitme kaybı olan veya iç kulak işitme organlarının ciddi oranda etkilendiği ileri derecede sinir tipi işitme kaybı olan hastalarda ameliyat önerilmemektedir. Bunu dışındaki tüm otoskleroz hastalarında ameliyata engel ciddi bir sağlık sorunu olmadıkça stapedektomi ameliyatı önerilmektedir.
Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi olabilmektedir. Ameliyat sonunda kulak içersine yerleştirilen cerrahi süngerler 7-10 günde alınmakta hastalar bu süre sonunda normal hayatlarına dönebilmektedir.

TİMPANOPLASTİ ( Kulak zarı değişimi)

Kronik orta kulak problemlerinde uygulanan “Timpanoplasti” ameliyatı teknik olarak orta kulakta ve mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi ve kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması işlemidir.

Ameliyat, mevcut hastalığın boyutlarına göre sadece kulak zarındaki deliğin onarılması (miringoplasti), zar onarımı ile birlikte orta kulaktaki ses iletimini sağlayan kemikçik sisteminin onarılması (timpanoplasti), mastoid kemik içine ilerlemiş iltihabın temizlenmesi (mastoidektomi) ya da bu ameliyatların kombinasyonu (timpanomastoidektomi) şeklinde yapılabilmektedir.

VENTİLASYON TÜPÜ( Kulak Tüpü) Tatbiki

Burnun arkasında, genizin iki tarafına açılan östaki kanalları orta kulaklarda basıncının dış ortam hava basıncı ile eşitlenmesini ve havalanmayı sağlamaktadır. Östaki kanalının farklı nedenlerle oluşan fonksiyon bozuklukları sonucunda orta kulaktaki havanın orta kulağı ve mastoid selülleri (kulak kemiğindeki hava hücreleri) döşeyen mukoza tarafından emilmesi sonucunda orta kulakta negatif basınç oluşmaktadır. Fonksiyon bozukluğunun kısa sürmesi oluşan negatif basınca bağlı dokulardaki sıvının orta kulak boşluğunda toplanmasına (seröz otitis media) yol açarken problemin kronikleşmesi durumunda orta kulak mukozasında artan mukus salgı bezlerine bağlı olarak biriken sıvının kıvamı giderek koyulaşmaktadır (sekretuar otitis media). Aynı zamanda negatif basınca bağlı olarak kulak zarının orta kulağa doğru çekilmesi zarda çökme ve uzun dönemde zarın orta kulaktaki işitme kemikçiklerine ve orta kulak tabanına yapışması ile sonuçlanabilmektedir

Bu komplikasyonların zamanında fark edilerek düzeltilmemesi kalıcı işitme kayıplarına ya da ciddi orta kulak enfeksiyonlarına neden olabilirken seröz otit aşamasından itibaren oluşan iletim tipi işitme kaybı özellikle gelişme çağındaki çocuklarda konuşma ve zihinsel gelişme üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal, tıp eğitimini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları ihtisasını ise İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladı. Tıbbi eğitimini yurtdışında da sürdüren Dr. Uçal, Avusturya'nın Graz şehrinde Medical University of Graz'da Ear,Nose, Throat, Department of Phoniatrics, Speech and Swallowing üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Dr. Uçal, ses bozukluklarını daha yakından gözlemlemek cerrahi ve terapi tekniklerini geliştirmek amacıyla 2013 yılında dünyada Ses Alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Gerhard Friedrich ve PD Dr. Markus Gugatschka ile Graz/Avusturya'da birlikte çalışma imkanı buldu. Dr. Uçal, 2009 yılında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Hipotez Poster Yarışması'nda  İkincilik Ödülü  (Use of Memantine in the Treatment of Sudden Hearin ...

Etiketler
Stapedektomi ( otoskleroz cerrahisi)
Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal
Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube