Kolonoskopi hazırlığı nasıl yapılır

Kolonoskopi hazırlığı nasıl yapılır

Kolonoskopi Hazırlığı

Detaylı ve yeterli görüntülemenin yapılabilmesi için bağırsakların içinin boş ve temiz olması gerekmektedir.

Bu nedenle hazırlığın uygun şekilde yapılması lüzumludur. Yetersiz hazırlık durumunda doğru sonuçlar alınamayacağı için işlemin tekrar edilmesi gerekir.

Kan sulandırıcı ilaçlar  kullanan hastaların işlem esnasında ciddi kanamaya neden olabileceği için, kullandığı ilaçları kolonoskopi işleminden önce doktorlarına bildirmelidir.

Daha önce bilinen ilaç alerjisi var ise bu durumu kolonoskopi işleminden önce doktorlarına bildirmelidir.

Sistemik yandaş hastalıklar olan ve bulaşıcı hastalığı olan hastaların, işlem esnasında sıkıntı doğurabileceği için bu durumu kolonoskopi işleminden önce doktorlarına bildirmelidir

Romatizmal kalp kapak hastalığı, geçirilmiş kalp zarı iltihabı (endokardit) veya kalp kapak değişimi ameliyatı geçiren hastalar bu durumu kolonoskopi işleminden önce doktorlarına bildirmelidir.

Kalp hastalığı nedeniyle kalp pili (peacemaker) mevcutsa bu durumu kolonoskopi işleminden önce doktorlarına bildirmelidir.

Randevu gününden önceki gün sabahtan itibaren katı gıda alınması durdurulmalı, sadece tanesiz ve posasız gıdalar(tanesiz çorbalar, elma suyu, ananas suyu, çay ve ıhlamur) alınmaya başlanılmalıdır.

Olası sıvı kaybını engelemek için yeterli(8-10lt) sıvı alımı sağlanmalıdır.

İnceleme saatinden önceki 8 saat boyunca herhangi bir şey yememeniz ve içmemeniz gerekmektedir.

Diyet ile beraber bağırsakları temizliği için 2 KUTU X-M Solusyon (150 ML) kullanılmaktadır. Bu ilacın birincisi inceleme gününden önceki günün akşamı saat 18.00’de, ikincisi akşam saat 20.00 de ve TAMAMI içilmelidir. Bu ilaçlar eğer tanesiz meyve suyuna karıştırılırsa içimi daha kolaylaştırıcı olmaktadır. İlaçlar bulantı yapabilir bu nedenle bulantıyı azaltmak için ilacı içmeden yarım saat önce, lüzumu halinde bir adet Metpamid tablet veya Emedur draje alınabilir.

Bu incelemeye başlamadan önce onam formu ile ilgili bilgiler verilecek ve “ONAM FORMU” nu imzalamanız istenecektir.

İşlem günü geldiğinizde yanınızda bir yakınınızın olması gerekmektedir.

İnceleme odasına girmeden takma dişiniz varsa çıkarılmalıdır.

Üzerinizde metal takılarınızı dışarıda bırakmanız gerekmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mert Atak

Op. Dr. Mert ATAK, lise öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde,Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde görev yapmış olan Op. Dr. Mert ATAK,mesleki çalışmalarına şu anda kendi özel muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Ayrıca Türkiye’nin saygın bilimsel dergilerinde makaleler, 20’ye yakın bilimsel toplantıda bildiriler sunmuş ve ulusal ve uluslararası 11 kongreye katılmıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Mert Atak
Op. Dr. Mert Atak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube