Kahvenin yararları ve zararları

Kahvenin yararları ve zararları

Yazıma  Hugh Jackman’ın ‘’Bana göre dünyanın en güzel icatlarından bir tanesi taze kahve kokusudur’’ sözüyle başlamak istiyorum :) Bu yazımda da kahvenin yararlarından ve kimlere zararlı olduğundan bahsedeceğim.
*Kahvenin en önemli özelliklerinin başında antioksidan olması yer almaktadır. Antioksidan denilince akla sadece sebze ve meyveler gelmektedir. Fakat yapılan bilimsel araştırmalara baktığımızda kahvenin antioksidan özelliğinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Antioksidanlar vücudumuza hasar veren serbest radikallerle savaşır ve kanser gibi hastalıkların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

*Yapılan bir çok araştırmada kahvedeki bazı komponentlerin, stresten uzaklaştırdığını gösterilmiştir. Depresyon gibi ruhsal sorunlara karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

*Kahve Parkinson hastalığına karşı koruyucudur.  JAMA’da yer alan bir makaleye göre fazla kahve ve kafein tüketiminin Parkinson hastalığı insidansını anlamlı şekilde düşürdüğü gösterilmiştir. Kahvenin bu etkisinin içeriğindeki kafeinden kaynaklandığı belirilmiştir.

*Kahve aynı zamanda kronik karaciğer hastalığına karşı da koruyucu etki göstermektedir. Dünya sağlık örgütünün 1000’in üzerinde yaptığı insan çalışmalarında da kahve tüketiminin karaciğer kanserine karşı da koruyucu görev yaptığı gösterilmiştir.

*Kahvenin, Tip 2 diyabet gelişimine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Diabetologica dergisindeki bir makaleye göre kahve içenlerin içmeyenlere oranla Tip 2 diyabet gelişiminin daha az olduğu gösterilmiştir.

*Kahve kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. 2013’de Epidemiology and Prevention dergisinde yer alan bir makalede 36 farklı çalışmaya dair datalar incelenmiştir. Günde 3-5 arası bardak kahve içenlerin hiç içmeyenlere yada 5 bardaktan az içenlere göre kalp hastalığına yakalanma riski daha az bulunmuştur.

*Kahve melanom riskine karşı koruyucudur. melanom Cilde renk veren melanositlerden kaynaklanan bir cilt tümörüdür. Journal of the National Cancer Institute’daki bir çalışmada 447000 kişi üzerinde 10 yıldan daha fazla süren bir araştırma yapılmıştır. Günde 4 bardak ve üzeri kafeinli kahve tüketenlerin kafeinsiz kahve yada hiç kahve tüketmeyenlere göre melanom gelişme riski daha az bulunmuştur.

Tüm bu faydalı etkiler kahvede şeker olmayınca geçerlidir. Eğer kahvenin sağlıklı etkilerini görmek istiyorsanız katkısız ve şekersiz tüketin.

Kahve kimler için zararlıdır?

*kahve özellikle kalp hastalığı olanlar yada kalp hastalığı riski taşıyan gruplarda kontrollü tüketilmelidir. Aşırı kahve tüketiminin kalp ritmini olumsuz etkilediği unutulmamalıdır.

*mide ülseri gibi rahatsızlıklarda kahve mide asit salgısını uyardığı için rahatsızlık vermektedir.

*kahvenin içindeki bazı komponentlerin migrene yol açtığı bilinmektedir.

*kahve kalsiyumun idrarla atılmasına sebep oluyor. Özellikle osteoporoz riski taşıyan grupların dikkatli olması gerekmektedir.

Sadece mutluluk dolu, pişmanlıkların olmadığı, tertemiz vicdanlı ve kahveli bir hayat diliyorum. Kahve içmek size iyi gelmiyorsa da üzülmeyin, su daha faydalı Hazır yeri gelmişken yazımı yine çok sevdiğim bir sözle bitirmek istiyorum ‘’Hayatınız boyunca ettiğiniz tek dua ‘şükürler olsun’ise yeterlidir.’’.

Diyetisyen Tuğba Cici

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Kahve
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube