Kadınlara özel beslenme

Kadınlara özel beslenme

Merhaba bu yazım hat safhada kadın sevgisi ile doludur.Siz değerli kadınlarımız için rehber bir yazı hazırlamak istedim.

Sağlıklı olmak sağlıklı kalmak için kaliteli yaşayan yaşlanmadan yaş alan bayanlar olmak için yapılması gerekenleri bir bir anlatıcam sizlere.

Şimdi SU,HORMONLAR,TELOMER,BAĞ VE DESTEK DOKUSU,VİTAMİN MİNERAL MİX desem aklınıza ilk ne gelirdi?Benim aklıma türümüzün en değerli örneklerinden biri olan AJDA PEKKAN VE NEBAHAT ÇEHRE geliyor açıkçası.Yazının sonunda ne demek istediğimi anlayacaksınız hadi buyrun başlayalım.

SU: Eğer bir kadın olarak önce sağlığım ve yaş almadan yaşlanmak istiyorum diyorsanız mutlaka su içmelisiniz.Burada Günde 2- 2,5 litre arası düzenli içilen ph değeri yüksek sulardan bahsediyorum.Uyanır uyanmaz su içmeyi Yemeklerden 30 dk önce ve sonra bir bardak su içmeyi ikindi zaman aralığında ve gece yatmadan önce bir bardak su içmeyi mutlaka alışkanlık haline getirin.Suyunuzun içine limon eklemek ingiliz karbonatı karıştırmak maydanoz veya salatalık eklemek zencefil salatalık veya karanfil karıştırmak ph değerini yükselterek suyun bedeninizde on kat daha fazla iş ve temizlik yapmasını sağlayacaktır.

HORMONLAR:Doğru zamanda doğru şekilde doğru düzeyde çalışan tüm hormonlar sağlıklı ve uzun ömürlü bir bedenin başrol oyuncularıdır.Tiroid östrojen insülin seratonin growth melatonin başta olmak üzere neredeyse tüm bazal hormonlar için en kıymetli iki madde d vitamini ve omega 3 tür.Eğer kendini bedenini seven bir kadınsanız mutlaka bu maddeleri dışarıdan takviye olarak alıyor olmalısınız.Günlük 600-1000mg omega 3 takviyesi alırken günlük 5000-7000 IU d vitamini alıyor olmalı ve bunu adeta yaşam şekli haline getirmelisiniz.

TELOMER: Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır.Her hücrede 23 kromozom çifti olduğundan, her hücrenin 92 telomeri vardır. Hücrelerimiz bizi genç ve sağlıklı tutabilmek için her bölündüğünde telomerlerimiz sürekli kısalır.Kısa telomerler, DNA hasarına benzer bir sinyal üreterek, gerek yaşlanmayı gerekse de programlı hücre ölümünü tetikler.Telomerleri en çok kısaltan faktör serbest radikal dediğimiz kötü beslenme ile hücrede oluşan atık ve metabolik çöplerdir.Bu atıklardan kurtulmak için en önemli şey antioksidan destekli ve alkali beslenmedir.

Bu beslenme şeklinde sebze ve meyve bolluğu bol limonlu sebze suları tüm koyu yeşil yapraklı bitkiler mor ve kavuniçi gidalar sağlıklı yağ asitleri içeren ceviz badem keten tohumu ve hindiztan cevizi alkali su taze deniz balıkları ev yapımı yogurt turşu ve sirke kemik iliği suyu soğan sarmısak ve lahanagiller ayrıca zencefil zerdeçal ve safran yeşil beyaz çay olmazsa olmazlardır.Dişarıdan selenyum çinko Koenzim Q ten likopen alfalipoik asit c vitamini omega 3 glutatyon desteği almakta son derece önem arz eder.

BAĞ VE DESTEK DOKUSU:Vücuttaki bütün doku ve organlar arasında bulunan tüm vücut sistemini bir arada tutmaya yardımcı olan sağlamlık ve destek veren yaşamsal faliyetlerin tamamı için elzem olan dokumuzdur.Özbağ kemik kıkırdak kan ve yağ olmak üzere 5 bölüme ayrılır.

Haklı olarak bir kişinin sağlıklı sağlam ve genç kalması için en değerli kısım bağ ve destek dokunun korunmasıdır.Korunması için 3 temel şart vardır.

SAĞLIKLI BESLENME:Günlük olarak en doğru karbonhidratlarla yanında hayvansal kaynaklı proteinler ve sağlıklı yağ asitlerinden oluşan bol lifli ve bol vitaminli bir beslenme şeklinin her gün düzenli olarak tüketimi.Bağ ve destek doku için günlük kalsiyum magnezyum iyot b12 elzem aminoasitler peptitler başta Q 10 ve antioksidanlar omega 3 ve diğer doymamış yağlar  ekstra önem arzeder.

DÜZENLİ EGZERSİZ:Her gün veya gün aşırı yapılan 30-60 dk arası düzenli kardiyo ve haftada 2 defa kas çalışmaları içeren düzenli sistematik egzersizler

KALİTELİ UYKU:Gece ışıksız ortamda saat 22.00 -24.00 arası başlaması gereken günlük 7 saatlik uyku.

VİTAMİN MİNERAL MİX:Biz bayanlar olarak günlük almamız gereken çok kıymetli vitamin ve minerallerimiz var.Eğer besin ve beslenme yoluyla yeterince aldığımızı düşünmüyor isek mutlaka dışarıdan takviye olarak tamamlamamız gerekir.Bayanlara özel günlük alınması gereken

Kalsiyum 800-1000 mg

Magnezyum 350-500 mg

Çinko 15-25 mg

C vitamini 100-150 mg 

Demir 15-20 mg

İyot 150-170 mcg

B 12 vitamini 5-10 mcg

Folicasit 300-500 mcg

D vitamini 5000-7000 IU

Omega 3 600-1000 mg

Koenzim Q10 100-120 mgdır.

Evet sevgili çok kıymetli bayan okurlarım eğer bu yazıdaki önerileri hayata geçirir yaşam şekli haline getirebilirsek hepimiz 70 imizde bile mutlu sağlıklı güzel ve fit kalmayı başarmış oluruz.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Burçin Çelikezer

Dyt. Burçin ÇELİKEZER 29 Ocak 1980 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almış ve Hastalıklarda Beslenme uzmanlık eğitimini sürdürmektedir. Eğitim sureci boyunca Tariş AR-GE Labaratuvarında besin stajı, Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesi Erişkin Hastanesinde Beslenme Tedavisi pratik eğitimi, Bilkent Üniversitesi Kafeteryalar İşletmesi Müdürlüğünde Kurum Mutfağı Yönetimi çalışması,Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusü Merkez Mutfağı Yönetimi stajı, Hacettepe Üniversitesi Dr.İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde Çocuk hastalıkları ve Beslenme Tedavisi pratik çalışması, Sami Ulus Çocuk Hastanesinde Onkoloji, Alerji, Endokrinoloji ve Enfeksiyon servislerinde Çocuk Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi alanında uygulamalı e ...

Etiketler
Yaşlanma karşıtı
Dyt. Burçin Çelikezer
Dyt. Burçin Çelikezer
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube