Imsı (yüksek büyütmeyle sperm seçimi yapabilen mikroskop)

Imsı (yüksek büyütmeyle sperm seçimi yapabilen mikroskop)

Standart tüp bebek uygulamalarına göre spermin daha detaylı ve yapısal değerlendirilmesini yapabilen yöntemdir.

Normal mikroenjeksiyon uygulamarında canlı sperm hücresi en fazla 400 kat büyütülebilmektedir.IMSI yöntemiyle sperm hücresinde yer alan organeller ve hücre çekirdeği detaylı olarak değerlendirilip,en uygun sperm seçimi rahatlıkla yapılmaktadır.

IMSI tekniği kullanılarak spermde yaklaşık 1500-6000 kat büyütme işlemi rahatlıkla yapılabildiği için döllenme oranlarında ortalama %20-30 luk bir artış olmaktadır.

Genetik özellikler ,ileri yaş,sigara kullanımı,hava kirliliği,aşırı sıcağa maruz kalma,kimyasal kirlenme gibi çevresel faktörler,yanlış ve dengesiz beslenme sperm DNA ‘sında hasara yol açar.IMSI yöntemiyle spermdeki DNA hasarı en net bir şekilde ortaya konmaktadır.DNA hasarı olan spermde baş kısmındaki vakuol oluşumu IMSI yöntemiyle rahatlıkla test edilip ayırt edilmesi sağlanmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde DNA’sı hasarlı sperm kullanıldığında;

embriyo kalitesi azalır,

gebelik oranları ve rahim içerisine tutunma oranları azalır,

bebeklerde anomali riski artar.

IMSI yöntemi kullanılarak bütün bu dez avantajların önüne geçilir.

ICSI yöntemine göre IMSI ile sperm seçimi daha detaylı yapılabildiği için bebeklerin doğuştan getirebileceği anomalilere engel olabilme şansı artmaktadır.Böylelikle IVF tedavisine bağlı gelişebilme ihtimali olan anormalliklerin önüne geçilmiş olur.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Suat Hazer

Op. Dr. Suat HAZER, lisans öncesi öğrenimlerini İstanbul ve Ankara'da bitirdikten sonra 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1992-1994 yılları arasında Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığında uçuş tabibi olarak görev yapmıştır. İhtisasını ise 1994-1998 yılları arasında yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite yan dal uzmanlığını da almış olan Op. Dr. Suat HAZER, askerlik vazifesini 1999-2009 yılları arasında Bursa Asker Hastanesi'nde, mecburi hizmet yükümlülüğünü ise 2009-2010 yılları arasında ise Etimesgut Asker Hastanesi'nde yerine getirmiştir. Op. Dr. Suat HAZER, mesleki çalışmaların ...

Etiketler
Tüp bebek aşamaları
Op. Dr. Suat Hazer
Op. Dr. Suat Hazer
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube