İlişkilerimiz iyileştiricidir.

İlişkilerimiz iyileştiricidir.

çift terapisi ile ilgili görsel sonucu

Sinir bilimcilerin bulgularına göre çoğu beyin fonksiyonu kişilerarası bir olgudur. Beynin yapısı ve fonksiyonu sadece başkalarıyla ilişki kurmamızı ve anlamamızı sağlamaz, ayrıca ilişkilerimiz  sayesinde beynin bazı kısımları geliştiririz. En detaylı çalışan sosyal ilişkilerdeki beyinden beyine bağlantı araştırmalarına örnek olarak bağlanma çalışmaları verilbilir. Bilim insanları, erken dönemde yaşanan eksik veya yetersiz yakın ilişkilerin psikolojik sorunlara neden olduğu gerçeğini uzun süredir kabul etmiştir. Ancak şimdi öğreniyoruz ki ilişkinin kalitesi yetersiz olduğunda bebeğin beyninde paralel olarak fizyolojik eksiklikler de oluşmaktaır. İki beyin arasında kurulan ilişki bizim duygularımızı hissetmemize ve başkalarıyla duygusal bağlar kurmamıza yarayan nörolojik bağlantıların gücünü belirliyor. Eğer anne-baba hassa bir şekilde bebeğiyle iletişim kurarsa ya da işbirliği yaparsa yani göz kontağı, mimikler, uygun ses tonu kullanırsa bebeğin beyninin bazı bölgesindeki bağlantıları aktive etmiş olur. Bebeğin acıkmasına, ağlamasına ve huzursuzluğuna uygun tepkiler verilirse ve bu tepkiler sayısız derecede aynı olursa bvebeğin orbitofrontal bölgesindeki bağlantıları gelişir.Böylece bebek hüsran, öfke, korku duyduğunda kendini sakinleştirebilir ve diğer insanlara karşı daha esnek olabilir.

Güvenli bağlanmış bir çocuk geliştirdiği sinirsel ağların yardımıyla dayanıklı olur, kendini çabuk toparlar Anne- babası sinirli, üzgün ve sabırsız olduğunda çocuk daha önceki recrubeleribden bilir ki onu asla terk etmeyeceklerdir.Fırtına geçtikten sonra onunla yine eskisi gibi bağ kuracaklardır. Anne- babasından ilgi alamamış olan çocuklar ise duygularının esiri olarak yaşarlar, öfke ve agresyonlarını kontrol edemezler, kaygılarını yatıştıramazlar , mutsuz olduklarında kndileini avutamazlar, yüksek seviyede zevk ve heyecanı tolere edemezler. Ve en önemlisi insanlarla yakınlık kuramazlar. Sosyal ipuçlarını okuyamazlar. İlişkilerdeki karışıklık konusunda uygun ritmi yakalamak konusunda zorlanırlar. İlişki onsuz olunabilecek şey değildir. 

Beynimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için ilişki olmazsa olmazlardandır. Ve ilişkilerimiz iyileştiricidir yeterki biz kendi yüklerimizin farkında olarak ilişkilerimide olalım.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder

Uzm.Psk.Dan. Nurhan ÜNDER, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Uzun yıllar çeşitli merkezlerde ve milli eğitim bünyesinde çalıştı. Ailelerle gönüllü Anne Çocuk eğitimleri yaparak bir çok anne ve çocuğun yaşam değişiminde etkin görev yaptı. Psikolojik Danışmanlarla Psikodrama ve Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak meslektaşlarının mesleklerinin gelişiminde büyük değişimler yaratmalarına yardımcı oldu. Yine uzun yıllar sınıf öğretmenleriyle Yaratıcı Drama çalışmaları yaparak öğretmenlerin sınıflarına yaratıcı dramayı kullanarak eğitim ortamını zenginleştirmelerine vesile oldu. Bireysel danışmanlık çalışmalarını, sistemik bir yaklaşım temelinde götürmekte; mesleki gelişimine katkı sağlamak için almış olduğu Psikodrama, EMDR, Hipnoterapi, Transaksiyonel Analiz, Stratejik Aile ...

Etiketler
İlişkiler
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
Uzm. Psk. Dan. Nurhan Ünder
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube