İleal interpozisyonun diğer ameliyatlardan farkı nedir?

İleal interpozisyonun diğer ameliyatlardan farkı nedir?

İleal İnterpozisyon operasyonu başından beri Tip 2 Diyabet tedavisi için geliştirilmiş bir cerrahi tedavi yöntemidir. Metabolik sendrom tanımı içinde Tip 2 Diyabet ile birlikte, hipertansiyon, hiperlipidemiler (kolesterol ve trigliserid yüksekliği) ve kilo fazlalığı yer almaktadır. Metabolik Sendrom’un bileşenlerinin tamamını İleal İnterpozisyon ameliyatı ile tedavi etmek mümkündür.

İleal İnterpozisyon ameliyatı çıkış noktası olarak bir obezite ameliyatı değildir. Metabolik Sendrom kapsamında yer alan sağlık sorunlarının tamamına yönelik, özellikle de Tip 2 Diyabet’i tedavi etmeyi amaçlayan bir ameliyattır. Dolayısıyla İleal İnterpozisyon ameliyatı için obezite kriterler arasında yer almamaktadır. Ancak, İleal İnterpozisyon ameliyatı obezite ve morbid obezite tedavisinde uygulanan ağır emilim bozukluğu yaratan Mini-Gastrik Bypass (Tek Anastomoz Gastrik Bypass), Roux-Y Gastrik Bypass (Mide Bypass’ı), BPD (Biliopankreatik Diversiyon) ± DS (Duodenal Switch), DJB (Duodenojejunal Bypass) gibi cerrahi yöntemler ile karıştırılmamalıdır.

Bu ameliyatlar çok uzun bir ince barsak bölümünden gıdanın geçişini engellerler. Bu ameliyatlardan sonra hastalarda ciddi yağ ve karbonhidrat emilim kısıtlaması olur. Bu etkileri ile güçlü kilo kaybı sağlarlar ve hastalar bu kilo kayıplarını uzun dönem koruyabilirler. Ancak bu ameliyatlardan sonra emilimi ciddi oranda kısıtlanan yağ ile birlikte, yağ içinde eriyerek barsaktan emilen çok önemli hayati vitamin ve mineraller de emilemez. Bu hastalarda ameliyattan kısa süre sonra vitamin ve mineral eksiklikleri hızlı bir şekilde ortaya çıkmaya başlar. Bu ameliyatların uygulanacağı hastalar ameliyat öncesinde bu vitamin ve mineral düzeyleri açısından araştırılır ve bir kısmına ameliyat öncesinde bu takviyeler başlanır. Bu hastalar ömür boyu çok sıkı şekilde takip altında tutulmalı ve kan değerleri yakın şekilde takip edilmelidir. Kalsiyum eksikliğine bağlı osteoporoz bu ameliyatların orta dönemde oluşturduğu en önemli sıkıntılardan biridir. Kalsiyum takviyeleri ve kalsiyumdan zengin yiyeceklerin tüketilmesi tek başına yeterli olmadığından zaman zaman farklı yollardan hormon ve kalsiyum destekleri gerekebilir.

İleal İnterpozisyon ameliyatı emilim kısıtlaması ya da emilim bozukluğu yapmaz. İleal İnterpozisyon ameliyatı olan hastalar ameliyattan sonraki 3. günden itibaren sıvı gıdaya geçerler. Altı ay ile 1 yıl içinde tamamen serbest diyet ile vitamin veya mineral takviyesi almadan hayatlarını sürdürebilirler.

Ameliyat için uygun olan hastalar genellikle İleal İnterpozisyon ameliyatından sonra kullandıkları tüm diyabet, tansiyon ve kolesterol ilaçlarını bırakırlar. Ameliyat sonrasında hastanedeki yatış sürecinde bu hastalıkların seyirleri açısından gözlenirler. Hastaların büyük çoğunluğu bu ilaçların hiçbirini kullanmadan taburcu edilir. Bir kısmında ise metabolik etkinin oturmasını bekleyene kadar birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen sürelerde az ve kontrollü olarak ilaçları giderek azalan dozlarda devam edilir. Ölçümler normale indiğinde bu ilaçların tamamı kesilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Çelik

Doç. Dr. Alper Çelik 1975 Aksaray doğumludur.Lisans öncesi eğitimini İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Ardından hemen sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıbbiye eğitimine 1993 yılında başladı. 2004 yılında Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel cerrahi ihtisasını aldı.  Alper Çelik 2005 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, sonrasında Yrd. Doç. Dr. olarak öğretim üyeliği yaptı. Doç. Dr. Alper Çelik , 2007 yılında Japonya Saitama Medical Center of Jichi Medical University’de clinical and research fellow olarak çalıştı ve bu sürede iki adet araştırma projesi tamamladı. Ardından 2008 yılında öncelikle Brezilya Sao Paolo Sao Camilio Hospital’de Dr. Ricardo Cohen ve Dr. Louis Berti ile çalışma olanağı buldu. Sonrasında Hindistan’da Dr. Muffazal Lakdawala ve Dr. Sure ...

Etiketler
İleal interpozisyon
Prof. Dr. Alper Çelik
Prof. Dr. Alper Çelik
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube