Hangi obezite ameliyatı sizin için daha uygundur ?

Hangi obezite ameliyatı sizin için daha uygundur ?

Bariatrik cerrahi son 55 yılda inanılmaz gelişmeler gösteren bir alandır. İlk defa 1954 yılında Kremen, Linner ve Nelson tarafından Minnesota Üniversitesi'nde İntestinal Bypass ameliyatlarının ampirik kullanımı ile, ağır obezitenin başarılı bir şekilde tedavi edilebilecek bir hastalık olduğu saptanmıştır.

Günümüzde bariatrik cerrahi ya da obezite ve metabolizma cerrahisi kabul edilmiş bir cerrahi disiplindir. Ancak bu kolay olmamış, tüm dünyada bu yönteme inanmayanlarla ve ağır eleştirilerle ciddi mücadeleler verilerek elde edilmiştir.

Oysa obezite son elli yılda iki katına çıkmış, hatta bazı ülkelerde 3 kat artmıştır. ABD'de halkın üçte biri (23 milyon) obezdir ve her geçen sene cerrahi tedavilere yönelen hasta sayısı artmaktadır. Kiloda artış salgını her yaştan erkek, kadın ve çocukları etkilemektedir. Şişmanlığın yol açtığı yandaş hastalıklara bağlı sağlık yardımı ihtiyacı da giderek artmakta ve halk sağlığı sistemini ve ekonomiyi ciddi şekilde etkilemektedir.

İlk başlarda uygulanan bazı prosedürler, ciddi komplikasyonlarından dolayı terkedilmiştir. Bu prosedürlerden neyi yapmamamız gerektiğini, nelerden kaçınmamız gerektiğini ve nasıl daha iyi yapabileceğimizi öğrendik. Yıllar içinde, aynı zamanda çok farklı cerrahi teknikler de geliştirildi. Kısa ve uzun vadeli komplikasyonlar hakkında daha fazla veri elde edildi. Uzun vadede yüz güldüren veya başarısız olan prosedürler belirlendi. Halen de yeni teknikler ve yeni prosedürler konusunda çalışmalar devam etmekte, bir yandan da ameliyatları kolaylaştıracak enstrüman ve cihazlar geliştirilmektedir. Bariatrik cerrahi sonuçlarını iyileştirmek için yeni teknolojiyi nasıl kullanacağımızı öğrendik. Bu sayede, örneğin laparoskopi cihazlarını kullanarak ölüm oranları, solunum yetmezliği, ameliyat süresi, hastanede kalma süresi ve ağrı gibi konularda düzelmeler sağladık.

Şimdi, obezitenin korunulması gereken bir multisistemik hastalık olduğunu, ancak cerrahi yardımla uzun vadede kalıcı olarak çözülebileceğini savunuyoruz. Şu anda karşı karşıya kaldığımız iki temel problem, hangi hastaların obezite ameliyatına gideceği ve hastaya önerebileceğimiz en iyi metodun hangisi olduğudur. Hastalara daha başarılı olmaları ve komplikasyonlardan korunmaları için nasıl destek verebileceğimiz de önemlidir.   

Bulunduğumuz noktada bariatrik ameliyatların herkes için, her zaman mükemmel işe yarayacağını söyleyemeyiz. Her hastaya en yararlı olacak prosedürü önermek zorundayız. Bu aşamada hastayla birlikte karar vermek ve tüm yöntemlerin artılarını eksilerini detaylarıyla tartışmak önemlidir.

Her hastanın farklı kilo verme ameliyatları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamalıyız. En iyi yöntemi seçmek için hastanın ortamının ve alışkanlıklarının, yandaş hastalıklarının, korkularının, ve en önemlisi hayatında kalıcı değişiklikler yapmak için arzu ve uyumunun değerlendirilmesi çok önemlidir.

Mide bandı ve sleeve gastrektomi gibi kısıtlayıcı yöntemler daha düşük operatif ve uzun vadeli komplikasyonlara sahiptirler. Aynı zamanda bu metodlar gastrik bypass ve duodenal switche göre daha ekonomiktirler. Fakat başarı için hastanın ameliyat sonrası diyet kısıtlamalarına daha iyi uyumunu gerektirirler.

Gastrik bypass ve duodenal switch gibi daha kompleks ameliyatlar hastaya ilk yıl boyunca daha iyi kilo kaybı sağlarlar fakat istenmeyen malabsorbsiyon problemlerine yol açarlar. Prosedür başarısız olsa ve hasta tekrar kilo almaya başlasa bile, kemik erimesi (kalsiyum emilim bozukluğuna bağlı), osteomalazi (vitamin D eksikliğine bağlı), osteopeni ve osteitis fibroza kistika (düşük serum kalsiyumuna bağlı sekonder hiperparatiroidizm nedeniyle..)gibi uzun dönem metabolik komplikasyonlar devam edecektir.

Bu hastalıklar komplikasyonlardan korunmak için uzun süreli, yakın takip gerektirirler. Obezite cerrahisi merkezlerinin hastalara bu takip koşullarını sunabilecek kapasitede olması gerekir. Ameliyat olduktan sonra nerede ve kime ameliyat olduğunu, hangi marka band kullanıldığını bile bilmeyen hastalar her an ciddi komplikasyonlara açıktır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Kilo verme
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube