Hamilelikte pilates

Hamilelikte pilates

Pilates, akıcı dengeli hareketler ve doğru nefes alıp verme teknikleri ile vücutta konsantrasyon, sıkılaşma, denge ve aynı zamanda rahatlama, gevşeme sağlayan hareketler bütünüdür. Gebelik sürecinin daha sağlıklı geçirilmesi, doğumun rahat olması ve doğum sonrası bedensel ve zihinsel toparlanmanın daha hızlı olması için pilates yapmaları önerilmektedir. Hamile bayanların doktorlarından izin almadan ve gebeliğin durumu hakkında bilgi sahibi olmadan pilates yapmaları kesinlikle önerilmez. Hamile pilatesinin fizyoterapist eşliğinde yapılması önerilmektedir aksi taktirde önemli rahatsızlıklar ve sakatlanmalar oluşabilir.

Hamilelik döneminde pilatesin faydaları nelerdir?

-Fiziksel ve duygusal yönden hamile bayanın daha güçlü olmasını sağlar.

-Hamilelikte sıklıkla karşılaşılan başta bel ve boyun ağrıları olmak üzere kas iskelet sistemi problemlerini önler

-Daha rahat ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirilir

-Kontrollu kilo alımı sağlanır, gebelik diyabeti ve hipertansiyonu riski azalır

-Hazımsızlık, ödem ve şişlik gibi sık görülen sorunları azaltır.

-Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır

-Egzersiz sayesinde anne adayının uykuları daha düzenli ve kaliteli olur, günlerini daha zinde ve mutlu geçirir.

-Kegel egzersizleri ile doğum için gerekli kaslar güçlendirilerek doğumun daha rahat gerçekleşmesini sağlar, gebelikte ve sonrasında idrar kaçırma şikayetleri azalır.

-Gevşeyen ve uzayan karın kaslarını güçlendirerek doğum sonrası daha hızlı toparlanmasını sağlar

- Hamilelik süresince egzersiz yapan annelerin bebeklerinin gelişimleri yapmayanlara göre daha iyi olmaktadır

-Hamilelikte ciltte çatlak oluşma riskini ve doğum sonrası sarkmaları azaltır.

-Doğum sonrası ideal kiloya dönmeyi kolaylaştırır.

- Doğum sonrası, kişinin ruhsal ve bedensel olarak erken toparlanmasını sağlayarak cinsel yaşamın normale dönmesini kolaylaştırır.

Hamile Egzersizleri Nelerden Oluşur?

-Meditasyon ve Nefes

Meditasyon ve doğru nefes teknikleri hamilenin zihinsel, fiziksel ve ruhsal birlikteliğini sağlamayı hedefler. Meditasyon; bebeğiniz ile duygusal bağınızı kuvvetlendirir, özgüveniz artarak gevşemiş, rahatlamış, korkusuz ve stresten uzak bir doğum planlamanıza yardımcı olur. Nefes farkındalığıyla bebeğinize ve kendinize daha çok oksijen taşırsınız.

-Hamile Yogası

Hamilelikle birlikte değişen vücudunuza esneklik kazandırmak, doğru ve derin nefeslerinizle bebeğinizin aldığı oksijen miktarını arttırmak, rahat bir hamilelik ve doğum için hamile yogası keyfini mutlaka yaşamalısınız. Bunların yanısıra içimizdeki gelişen bebeğimiz ile bütünleşmeyi hedefleriz.

-Aerobik Egzersizler

Kan akışını hızlandırır, kalbi ve kasları güçlendirir, kilo kontrolu sağlar, dayanıklılığı arttırarak yorgunluk hissini azaltır.

Hamilelikte Pilatese ne zaman başlanmalıdır?

Doktorunuz sakınca görmediği takdirde 12. Haftadan sonra başlanabilir. Doğuma kadar haftada 2 veya 3 seans olmak üzere güvenle devam edilebilir.

Hamileliğinizi daha mutlu, keyifli ve konforlu hale getirebilirsiniz.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Nursel Şahin

Fzt. Nursel ŞAHİN, 1983 yılında Antalya'da doğmuştur. 2002 yılında Hacattepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2007 yılında tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimi sonrasında 3 yıl boyunca özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde görev almış olan Fzt. Nursel ŞAHİN, 2011-2015 yılları arasında Antalya Medstar Hastanesi'nde Fizyoterapist olarak hizmet vermiştir. 2016 yılında ise kendi özel merkezi Fizyoform'u açmış ve halen burada hizmetlerine devam etmektedir.

Avrupa ve Türkiye’de öncü kurumlardan Reformer Pilates eğitimi, Pilates eğitimi, Manuel Terapi eğitimi, Manuel Lenf Drenaj eğitimi ve Skalyoz Terapisi eğitimleri almış olan Fzt. Nursel ŞAHİN, evli ve 1 kız çocuk annesidir.

Etiketler
Hamilelik döneminde spor
Fzt. Nursel Şahin
Fzt. Nursel Şahin
Antalya - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube