Hamilelikte bulantı ve kusmayla nasıl başa çıkabiliriz?

Hamilelikte bulantı ve kusmayla nasıl başa çıkabiliriz?

Hamileliğin ilk haftalarında hormonal değişikliklere bağlı olarak mide bulantıları ve kusma olabilir. Özellikle Beta-HCG hormonundaki artışla mide bulantısı arasındaki ilişki çok barizdir. İkiz gebeliklerde Beta-HCG hormonu daha çok arttığı için bulantı ve kusma da daha çok olur. Halk dilinde buna “sabah bulantısı” da denir.

Hamilelikte sabah bulantılarına şu belirtiler eşlik edebilir:

Mide bulantısı

İştah kaybı

Kusma

Depresyon veya kaygı gibi psikolojik etkiler

Gebelikte yaşanan mide bulantıları yaşam kalitesini etkileyebilir. Çalışmayı, sosyalleşmeyi ve varsa diğer çocuklarla ilgilenmeyi engelleyebilir. Su kaybetmenize, yetersiz beslenerek kilo kaybetmenize neden olabilir.

Kilo kaybı gibi, normal olarak kabul edilenden daha şiddetli belirtilere yol açan sabah bulantıları ise “hiperemezis gravidarum” olarak adlandırılır. Şikâyetleriniz artarsa lütfen doktorunuza başvurunuz.

Bazı şanslı hamileler çok fazla bulantı ve kusma yaşamazlar. Ancak mide bulantıları üçüncü ayın sonuna kadar; hatta dördüncü ayda da devam edebilir. Genellikle 13-15. haftalarda azalmaya başlar.

Yorgunluk, stres, vitamin-mineral ve karbonhidrat yönünden fakir beslenme, bulantıları daha da şiddetli bir hale getirir.

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Sabah bulantılarınız varsa yatarken ve kalkarken aceleci olmayın.

Sabah bulantılarıyla baş edebilmenin en etkili yolu, yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker, grisini veya sütle karıştırılmamış mısır gevreği gibi besinler atıştırmaktır.

Kahvaltıda poğaça, açma gibi yağlı yiyeceklerden ve yağlı peynirlerden uzak durmaya çalışın.

Kahvaltıda özellikle portakal, greyfurt gibi asitli meyve suları içmek de bulantınızı arttırabilir. Sıvıları kendi toleransınıza göre tüketin.

Bulantıyı her an her yerde yaşayabilirsiniz. Bunun için çantanızda mutlaka midenizi bastırmaya yarayacak yiyecekler bulundurun.

Yemek yemek için kendinize zaman ayırarak yemeklerinizi yavaş yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.

Hiçbir şey yiyemeyeceğinizi düşündüğünüzde bile en azından ana öğünlerinizi atlamayın.

Mideniz bulanmadan önce bir şeyler yemeyi deneyin. Böylece yediklerinizi daha uzun süre midenizde tutabilirsiniz.

Yağlı, baharatlı ve kızarmış yiyecekler mide bulantılarınızın artmasına neden olabilir. Bunun yerine kuru ve sade yemekleri tercih edin. Kızarmış ekmek, haşlanmış makarna, haşlanmış patates, az yağlı beyaz peynir gibi hafif yiyecekler daha kolay sindirilir.

Midenizi bulandıracağından şüphelendiğiniz hiçbir şeyi yemeyin.

Genel olarak karbonhidratlı yiyecekler daha az dokunur. Ancak makarna, pilav, ekmek tarzı bu  karbonhidratlar az yağlı olmalıdır.

Sıcaktan çok soğuk yemeklere yönelebilirsiniz. Sıcak yemekler daha çok koku yayar ve bu kokular da midenizi kaldırabilir.

Düzenli olarak küçük öğünler yiyin, boş mide bulantıyı tetikler.

Su bazı hamilelerde mide bulantısını arttırabilir. Eğer böyle bir durum varsa su ve diğer içecekleri öğün aralarında tüketin. Yemeklerle birlikte sıvı şeyler içmeyin.

Asitli içeceklerden uzak durun.

Özellikle kusma şikâyetiniz de oluyorsa sıvı kaybını karşılamak ve vücudu susuz bırakmamak için gün içerisine yayarak yavaş yavaş günde 6-8 bardak su içmeye özen gösterin.

Zencefil, limon ve nane bulantıyı geçirmeye yardımcı olur. Nane-limon çayı içebilirsiniz.

Yemek hazırlarken oluşan kokular veya yemeğin görüntüsü de bulantılarınızı tetikleyebilir. Onun için sizi rahatsız eden yemekleri pişirmeyin. Bu konuda eşinizden destek almayı deneyin ve ortamdaki hava akımının iyi olmasını sağlayın.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sevinç Sevinçer

Dyt. Sevinç SEVİNÇER,  28 Mayıs 1990 tarihinde Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 2004-2008 yılları arasında Samsun Anadolu Lisesi’nde başarıyla tamamlamıştır. Ardından 2010 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde lisans eğitimine başlamış ve Ulusal Geriatri Kongresi’nde Poster sunumu olarak da yayınlanmış olan “İstanbul Huzurevlerinde Yaşayan 65 Yaş Üzeri Bireylerin Besin Tüketimi, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Durumunun Saptanması” başlıklı tezi ile 2014 yılında lisans eğitimini tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2016 yılında ise Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başlamış olduğu yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Dyt. Sevinç SEVİNÇER, eğitim hayatı boyunca pek çok kurumda staj yaparak henüz öğrenciyken mesleğine dair deneyim edinmeye başlamıştır. Eylü ...

Etiketler
Gebelikte doğru beslenme
Dyt. Sevinç Sevinçer
Dyt. Sevinç Sevinçer
Samsun - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube