Hacca gidenler zatürreye dikkat!

Hacca gidenler zatürreye dikkat!

Hacca gidenler arasında solunum yolu infeksiyonları çok yaygındır. Yapılan araştırmalar, hacıların %97'sinde hac sırasında öksürük ve ateş gibi solunum yolu yakınmalarının geliştiğini göstermiştir. 2009 yılında hac sırasında hacılarla yapılan çalışmada, dışardan gelen hacıların %58'inde solunum yolu infeksiyonları geliştiği saptanmıştır.

Hac sırasında görülen hastane yatışlarının %39'u zatürre nedeniyledir ve bu hastalık Suudi Arabistan'da hastane yatışlarının en önde gelen nedenidir. Yapılan çalışmalarda aşırı kalabalık, bitkinlik ve yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkan bağışıklıkta görülen azalmanın yüksek zatürre ortaya çıkışına neden olabileceğini ortaya konmuştur.Yine yapılan çalışmalar  haç sırasında zatürreye en sık yol açan etkenin Pnömokok dediğimiz bakteri olduğunu göstermiştir.  

Hac ve umreye gidenlere zorunlu olarak meningokok, polyomiyelit ve sarı humma aşıları istenmektedir. Meningokok aşısı tüm hacılarda zorunlu iken polyo ve sarı humma aşısı sadece riskli bölgelerden gelenler için zorunludur.

Suudi Arabistan risk gruplarında mevsimsel influenza ve pnömoni aşıları gibi aşılar önerisinde bulunmuş, ancak zorunlu tutmamıştır. Katar, Bahreyn, BAE, Fransa, ABD, Malezya, Singapur, Kuveyt ve Mısır gibi birtakım ülkeler hac ve umre'ye giden hacılara yönelik olarak pnömokok aşılaması önerilerini benimsemiş ve uygulamaya koymuştur.

Türkiye’de KLİMİK, EKMUD ve TÜRK TORAKS DERNEĞİ uzmanlık dernekleri hac ve umreye gidecek pnömokok infeksiyonları için risk altındaki Türk vatandaşlarının pnömokok enfeksiyonlarına karşı koruyucu olarak pnömokok aşılaması ile rutin aşılanmasını önermektedir.

 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevin Karalar

Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde Başasistan olarak görev yapmış olan  Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1998-2002 yılları arasında Özel Bahçelievler Ömür Hastanesi'nde 4 sene görev yaptıktan sonra 2002 yılı itibariyle çalışmalarına İstanbul - Bahçelievler'de bulunan özel kliniğinde devam etmeye başlamıştır.  İyi derecede ingilice bilen Uzm. Dr. Sevin KARALAR, Türk Toraks Derneği ve  Türkiye Solunum A ...

Etiketler
Enfeksiyon
Uzm. Dr. Sevin Karalar
Uzm. Dr. Sevin Karalar
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube