Geçmeyen öksürük

Geçmeyen öksürük

~~ÖKSÜRÜK DEYİP GEÇMEYİN……….!!!
Yaz kış demeden hastaları en sık hastaneye getiren şikayet olan öksürük , aslında pek de önemsenmez. Bu önemsiz gibi gözüken sıklıkla bireysel olarak çözmeye çalıştığımız bu küçük sorun altında oldukça büyük  ve geniş bir hastalık yelpazesi barındırır. 
ÖKSÜRÜK NEDEN ÖNEMLİ…!
3 haftadan daha uzun süren öksürük mutlaka dikkate alınmalı; altında oldukça bulaşıcı olan tüberkülozu, ölümcül seyreden akciğer kanserini, sık görülen ve yaşam kalitesini oldukça bozan GER(gasrto-özafagiel reflü), ölüm riski yüksek ve sık görülen  kalp yetmezliği ve pulmoner emboliyi, zamanında tedavi edilmez ise geridönüş şansı zorlaşan Astım ve KOAH(kronik obstruktif akciğer hastalığı)’nı, barındırabilir. Öksürük, yabancı maddelerin alt solunum yollarına oturmasını ve bronş, akciğer sekresyonlarının birikmesini önleyen bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük beklenen amacı sağladığı takdirde etkili ve yarararlıdır.
UZAMIŞ ÖKSÜRÜK , CİDDİ MALİ YÜK..!
ABD’de öksürük tedavisinin yıllık maliyeti 1 milyar ABD dolarından fazladır. Kronik öksürük ekseriya birden fazla (%18-62 hastada) nedenden oluşur. Hastaların %42'sinde üç neden (PNAS, astma ve GÖR) birlikte görülür. Tedavide bu durum dikkate alınmalıdır.
Uzamış öksürük, sık hastane ziyareti, uzun süreli ilaç kullanımı,kalitesiz yaşam ve  ciddi iş gücü kaybı demektir.
SİGARA- ÖKSÜRÜK ..!
Sigara içen kişiler de öksürüklerini genellikle ‘sigara öksürüğü’ olarak tanımlıyor ve pek önemsemiyorlar. Ancak bu kişilerde uzayan öksürüklerde tümör olasılığını da göz önüne alarak radyolojik tetkik yapılması gereklidir.
LÜTFEN UZMANINA GİDİN; ÇÜNKÜ…!
Kronik öksürüğün sistematik olarak değerlendirilmesi  hastanın öykü, fizik muayene ve laboratuvar
(allerjı testı , solunum fonksiyon testi,  uyku testi,  endoskopi vs..)tetkiklerini kapsar. Öksürük değişik anatomik lokalizasyonlarda bulunan birçok hastalığın yol açtığı bir semptom olduğundan, sistematik yaklaşımla öksürüğün akciğer ve akciğer dışı nedenleri %88-100 oranında saptanabilmektedir. Ve %100 ‘e yakın etkin tedavi verilebilmektedir.
BAL-ZENCEFİL  ÖKSÜRÜĞÜ TEDAVİ EDER Mİ?
Halk arasında uzayan öksürüklerde kullanılan bal ve zencefil karışımı bazen öksürüğü yumuşatabiliyor ve balgamın daha kolay çıkmasına yarayabiliyor. Ancak altında yatan hastalığı tedavi etmez. Bu yüzden  bu tür karışımlara mucizevî anlamlar yüklemek de doğru değil. En iyi balgam söktürücünün bol su içmek olduğu unutulmamalı. Dolayısıyla öksürük sorunu yaşandığında gün boyunca en az 2 litre su içilmesinin asla ihmal edilmemesi gerekiyor.

TUĞÇE HÜRKAL

 

 


 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal

Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal,  tıp eğitimini 1999 ile 2006 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı ve mezuniyetinin ardından 2006 ile 2007 yılları arasında Ankara Başkent Üniversitesi’nde Genel Cerrahi ana bilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü. 2008 ile 2012 yılları arasında ise İstanbul Bilim Üniversitesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yaptı. 2013 ile 2014 yılları arasında Mardin'de Midyat Devlet Hastanesi'nde çalıştı. Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, 2015 yılından itibaren Ulus Liv Hospital’da Göğüs Hastalıkları uzmanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Tıbbi ilgi alanları arasında Pulmoner Vaskuler Hastalıklar, İnvaziv bronkoloji, Bronkoskopi, Akciğer Zarı Hastaklıkları(plevral hastalıklar),  Akciğer kanseri, Uyku, Alerji-Astım,Pulmoner Rehabilitasyon, Nefes Egzersiz ...

Etiketler
Öksürük ilacı
Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal
Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube