Gebelikte 4. ay

Gebelikte 4. ay

13 hafta:

Gebeliğin bu haftasında bebeğiniz, yaklaşık olarak 7-8 cm. boyunda ve 16-20 gr. ağırlığında.

El ve ayak parmakları oluştu. Kollar daha da uzayıp daha kolay hareket edebilir hale geldi. Bu haftada bebeğiniz hareket edebilir hatta parmağını emebilir ancak bu hareketler anne tarafından hissedilebilir hareketler değildir. Ultrasonda cinsiyet tespit edilebilir.

14. hafta:

Gebeliğin bu haftasında bebeğiniz yaklaşık 40 gr. ve boyu ortalama 8-9 cm.

Bebeğinizin kasları daha kuvvetli artık başını daha dik tutabilir ve hareket ettirebilir. Tüm vücudu renksiz tüylerle kaplanmıştır. Troid bezleri çalışmaya ve hormon üretmeye başladı.

15. hafta:

Bebeğiniz 9-10 cm ve yaklaşık 50 gr.

Bebeğinizin tat tomurcukları gelişiyor ve hatta bebeğiniz ışığı algılayabilir.

16. hafta:

Bebeğiniz ortalama 10-11 cm. ve yaklaşık 80-100 gr.

Gözleri birbirine iyice yaklaşan kulakları olması gereken yere gelen bebeğinizde mimik hareketleri gözlenebilir. Bebeğiniz göz kırpmaya başladı. Emme refleksini görmek mümkün. Düzenli olarak amnion sıvısını akciğerleri ile alıp verebilir. Kol ve bacak hareketleri daha koordineli olan bebeğinizin hareketlerini, şayet ilk gebeliğiniz değil ise, hissedebilirsiniz.

4. Ayda anne

Gebeliğinizin erken döneminde görülen şikayetlerin çoğunun geçtiği, bulantılarınızın azaldığı kendinizi daha enerjik hissedeceğiniz bir dönem. Gebeliğinizin bu haftasında kabızlık şikayetiniz olabilir, lifli gıdalar tüketerek şikayetinizi minimalize edebilirsiniz. Mide yanması şikayeti için yatış pozisyonundaki değişiklikler, yastığınızı yükseltmek, faydalı olacaktır.

Gebeliğin 4. ayında anne adayı rahmin büyümesi ve rahmi yerinde tutan bağları germesi sonucu özellikle sağ kasıkta belirgin olmak üzere karın ve kasık ağrısı çekebilir, kısa süren bu ağrılar için endişelenmenize gerek yok. 4. ayınızın sonuna doğru karnınız iyice belirginleşir. Vücudunuzda artan kan hacmine ikincil olarak burun tıkanıklığı ve burun kanması şikayetleri olabilir endişelenmeyin.

Gebelik maskesi dediğimiz yüzünüzde oluşabilecek lekelenmeler doğum sonrası geçecek merak etmeyin ancak güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. İkili tarama testini kaçırdı iseniz 16-18 haftalarda üçlü ve dörtlü tarama testini yaptırabilirsiniz.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Övgü Doğan

Op. Dr. Övgü DOĞAN, 1978 yılında Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Kadirli Devlet Hastanesi'nde yapan Op. Dr. Övgü DOĞAN, 2011 - 2013 yılları arasında Özel 7 Mart Hastanesi'nde, 2013 - 2016 yılları arasında Şifa Üniversitesi'nde görev almıştır. 

Op. Dr. Övgü DOĞAN, mesleki çalışmalarına İzmir - Konak'ta bulunan Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Gebelik
Op. Dr. Övgü Doğan
Op. Dr. Övgü Doğan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube