Gebelikte 3. Ay


9. hafta:
Bebeğiniz ortalama 2-2.5 cm. boyunda ve 2 gr. ağırlığında.
Bebeğin el ve ayak parmakları gelişmeye devam eder. Eller bilekten kıvrılmış vaziyette durur. İç genital organlar oluşmuştur ancak bebeğin cinsiyeti henüz söylenemez.
10. hafta:
Gebeliğinizin bu haftasında bebeğiniz yaklaşık 3-4 cm. boyunda ve ortalama 5 gr. ağırlığında.
10. haftadan itibaren bebeğiniz embriyo olarak değil fetus olarak adlandırılır. Bebeğinizin dudak ve damak yapısı bu hafta gelişimini tamamladı. Dişler gelişmeye başladı. Bu haftada bebeğinizin el ve ayak parmakları perdesiz ayrık hale gelir, el ve ayak eklemleri şekillenmiştir ve .tırnaklar gelişmeye başlar. Ultrasonda bebeğinizin hareketlerini görebilirsiniz ancak henüz bu hareketleri hissedemezsiniz.
11. hafta :
Gebeliğinizin bu haftasında bebeğiniz yaklaşık 4-5 cm. ve ortalama 7 gr.
Bebeğin eşi olarak adlandırdığımız plasenta görev yapmaya başlar. Başın her iki yanında kulaklar gelişir. Kas iskelet sisteminin gelişimi devam ediyor ve kemikler güçleniyor, dolayısı ile bebeğinizin hareketliliği de artıyor. 11-14. Gebelik haftasında ikili tarama testini yaptırabilirsiniz.
12. hafta:
Bebeğinizin boyu(baş popo mesafesi) yaklaşık 6 cm. ve ağırlığı ortalama 14 gr.
Bu hafta itibari ile sindirim sistemi(mide, barsak) çalışmaya başlar ve bebeğiniz ağız açıp kapama hareketi yapabilir. Bebeğinizin böbreklerinin çalışması sonucu oluşan idrar yapımı artar. Bu, bebeğinizin içinde bulunduğu ve amniyon sıvısı olarak adlandırdığımız sıvı miktarına katkıda bulunur. İkili tarama testi için en uygun zamandır.
3. ayda anne:
Başlangış kilonuza göre, bu ayın sonunda ortalama 2-3 kiloluk bir artış olabileceği gibi bulantılar nedeni ile hiç kilo almamış hatta kaybetmiş olabilirsiniz. Gebeliğinizin 3. ayında hala dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuz anlaşılamaz ancak belinizde bir miktar kalınlaşma olabilir.
Gebeliğinizin 3. ayı itibari ile sabah bulantı ve kusmaları sizi daha az rahatsız edecek. Bu dönemde mide ekşime, yanma, hazımsızlık gibi sindirim sistemi problemleri baş gösterebilir. Hala halsizlik ve yorgunluk hissediyor olabilirsiniz. Yükselen hormonlar nedeni ile sindirim sisteminiz daha yavaş çalışacak dolayısı ile kabızlık şikayeti baş gösterebilecektir. Kullandığınız demir içeren preparatların da kabızlığa yol açabileceğini unutmamalısınız.
Memelerde hassasiyet, meme ölçüsünde artış , meme başı ve çevresinde kahverengi renk değişikliği olabilir.
12 hafta itibari ile rahim yukarı doğru hareket edeceği ve idrar keseniz üzerindeki baskı azalacağı için sık idrara çıkma gibi şikayetleriniz de azalacaktır. Yine bu haftalarda artan kan volümü nedeni ile başağrısı şikayeti olabilir.
Gebelikte meydana gelen hormonal değişimlere bağlı olarak ciltte lekelenme , lekeleriniz var ise renginde koyulaşma ve sivilce sorunu yaşayabilirsiniz.
Gebeliğin anne psikolojisi üzerindeki etkilerine bağlı olarak, kendinizi mutsuz hissedebilirsiniz. Sebepsiz duygusallık, nedensiz ağlamalar, olaylara gereğinden fazla reaksiyon verme gibi emosyonel değişiklikler olabilir.
11-14 hafta arasında ikili tarama testini, kan uyuşmazlığı var ise indirekt coombs testini üçüncü ayınızda yaptırabilirsiniz.
Üçüncü ayın sonu itibariyle folic asit kullanımına son verebilirsiniz.