Gebelikte 1. ay

Gebelikte 1. ay

Adetin 1. günü itibari ile yumurtalıktan seçilen yumurta hücresi, yumurta keseciği(folikül) içinde büyümeye başlar.

Ortalama olarak adetin başlangıcından sonraki 14. gün yumurtlama gerçekleşir ve yumurta, tüp tarafından yakalanır. Burada sperm ile döllenme gerçekleşir ve hücresel çoğalma başlar. Sırası ile zigot, blastomer ve morula safhalarından geçip daha önceden hazırlığı tamamlanmış olan rahim iç tabakasına doğru hareket eder, blastosist aşamasında rahim içinde kendine uygun bulduğu alana yerleşir ve çoğalmaya devam eder.

Oluşan embriyo 3 tabakadan oluşmuşur: Ektoderm (saç, deri. tırnak, meme, ter bezi, diş mineleri gelişir), Mezoderm(kas, kıkırdak, kemik yapıları kalp ve dolaşım sistemi,böbrekler ,üreme sistemi) ve Endoderm(yemek borusu, akciğer, bağırsak, idrar kesesi ve ürethra, karaciğer, troit bezi, pankreas gelişir).

1. Ayda anne:

Adet gecikmesi ile gebelik şüphesi oluştu, bu dönemde kanda gebelik testi ile gebeliğinizi doğrulayabilirsiniz. Bu dönemde ultrasonografi ile gebelik kesesini görmek genellikle mümkün değildir. İdrar ile yapılacak gebelik testinde, gebelik hormonu(HCG) kanda belli bir seviyeye gelmeden pozitif sonuç veremeyebilir. Bu dönemde halk arasında yerleşme kanaması olarak adlandırılan implantasyon kanaması, hafif lekelenme olabilir. memelerde dolgunluk ve hassasiyet, kokulara karşı hassasiyet, bulantı, halsizlik olabilir.

Anne adayı olarak bu dönemde sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarınız var ise terk etmeli, ilaç alıyor ya da herhangi bir rahatsızlığınızdan dolayı tedavi görüyor iseniz mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız. Gebelik planlanır iken folik asit kullanmaya başlamadı iseniz bu dönemde başlamalısınız.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Övgü Doğan

Op. Dr. Övgü DOĞAN, 1978 yılında Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Kadirli Devlet Hastanesi'nde yapan Op. Dr. Övgü DOĞAN, 2011 - 2013 yılları arasında Özel 7 Mart Hastanesi'nde, 2013 - 2016 yılları arasında Şifa Üniversitesi'nde görev almıştır. 

Op. Dr. Övgü DOĞAN, mesleki çalışmalarına İzmir - Konak'ta bulunan Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Gebelik
Op. Dr. Övgü Doğan
Op. Dr. Övgü Doğan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube