Gebelik ve kansızlık

Gebelik ve kansızlık
 Gebelikte en sık karşılaşılan hematolojik sorun tıpta anemi dediğimiz kansızlıkıtır. Gebelikte anne kanının plazma adını verdiğimiz sıvı kısmı artar. Bu artış doğaldır (fizyolojik). Bu nedenle gebelerde başka hiç bir neden olmasa bile kan sayımları düşük çıkar. Buna gebeliğin fizyolojik anemisi diyoruz.Yani her gebede normal olarak bir miktar kansızlık olmaktadır.  
 
Gebelerde demir eksiliği
Anne karnındaki bebeğin gelişimi için demir gereklidir ve bebek bunu anneden sağlar. Oysa annenin demir deposu kısıtlıdır. Bir gebe ne kadar dengeli ve demirden zengin beslenirse beslensin gebeliğin gerektirdiği demiri diyetle karşılaması zordur. Bu nedenle tüm gebelere ağzıdan verilen haplarla koruyucu amaçla demir desteği uygulanmaktadır.
 
Gebelerde folik asit eksikliği
Folik asit hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunan bir B vitaminidir.  Folik asit eksikliği anemi yapan nedenler arasında yer alır. Gebelikte bebeğin  kullanımı ve annenin artan kan yapımı nedeniyle gebe annenin günlük folik asit gereksininimi artar.
Gebede folik asit eksikliği sadece kansızlık nedeni olması yönüyle değil bebeğe de verebileceği bazı zararlar nedeniyle çok önemlidir. Çünkü folik asit eksikliği durumunda fötusta ciddi gelişme bozuklukları, örneğin nöral tüp defektleri görülebilmektedir. Bu nedenle günümüzde tüm gebelere koruyucu amaçlı olarak folik asit verilmektedir. 
 
Gebelikte Vitamin B12 eksikliği
Vitamin B12 hayvan kaynaklı bir vitamindir. Gebelerde vitamin B12 eksikliği az görülür.  Ancak az gelişmiş ülkelerde gebelerdeki vitamin B12 eksikliğinin sanıldığından fazla olduğunu ileri sürülmektedir.
Vitamin B12 eksikliği anemi yapar. Vitamin B12 eksikliğinde tanı vitaminin serum düzeyini  ölçerek konmaktadır.
Gebelerdeki tedavisi gebe olmayanlar gibidir. Gebelikte koruyucu (profilaktik) vitamin B12 verilmesine gerek yoktur, eksiklik tespit edilirse verilir.
 
Gebede Akdeniz anemisi
Akdeniz anemisi genetik olarak geçen ve anemi yapan bir hastalık olup üç farklı tipi vardır.
Talasemi major: Cooley anemisi olarak da bilinir. Hastalığın en ağır formudur. Bu hastalarda başka ciddi sorunlar olduğu için gebe kalmaları seyrek görülür. 
Talaseminin intermediate: Orta derece anemi, dalak büyümesi gibi sorunları olan, zaman zaman kan verilmesi  gereksinimi duyabilen hastalardır. Bu kişilerin gebeliklerinde anemi derinleşebilir.  
Akdeniz anemisi taşıyıcıları(talasemi minör): Taşıyıcılık ülkemizde sık görülür. Bu nedenle hekimler pek çok taşıyıcı gebe ile karşılaşırlar.
Akdeniz anemisi taşıyıcısı olan kişilerin hemen hiç birisinde şikayet yoktur. Hafif anemik olabilirler. Demir eksikliği ile ayırıcı tanıda sorun yaratır.
Gebeliğin seyrinde yan etkisi olmaz. Ancak gebelik sırasında eğer taşıyıcılık saptanmış ve babanın taşıyıcı olup olmadığı bilinmiyorsa bunun hemen araştırılması önemlidir.
 
Talasemi taşıyıcısı olan kadın gebe kalacaksa
Talasemi taşıyıcısı olanlar gebe kalacaklarsa babanın da taşıyıcı olup olmadığı mutlaka incelenmelidir. Baba da taşıyıcı ise sadece taşıyıcı bebek değil hasta bebek doğması olasılığı vardır. Durum anne ve babaya ayrıntılı anlatılmalı ve buna göre karar alınmalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kadri Yamaç

Prof. Dr. Kadri YAMAÇ, 1958 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1976 yılında TED Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1984-1989 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 1990-1993 yılları arasında ise yine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Hematoloji yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Uzmanlık eğitiminin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzman doktor olarak görev yapmaya başlayan Prof. Dr. Kadri YAMAÇ, 1995 yılında Doçentlik, 2002 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. Türk Hematoloji Derneği, Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği, Turkish Electronic Journal of Medicine ( Yayın Kurulu Üyeliği), Turkish Journa ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Gebelikde b12 eksikliği
Prof. Dr. Kadri Yamaç
Prof. Dr. Kadri Yamaç
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube