Fıtık cerrahisi

Fıtık cerrahisi

Fıtık nedir?

Karın duvarındaki zayıf bir alandan, karın içi organlarının bir kese içerisinde dışarı çıkmasıdır. Kadın ve erkeklerde olabilir. Doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilir.

Fıtıklar zaman içerisinde giderek büyür , şişlik ve ağrı dışında daha ciddi şikayetlere neden olabilirler.

Fıtık varlığı nasıl anlaşılır?

Fıtığın karın duvarında en sık görüldüğü yerler; Kasık (inguinal) bölgesi, göbek çevresi (umblikal) ve önceki yapılan insizyon bölgeleridir. Ağır kaldırmak, öksürmek, kabızlık gibi fonksiyonlara bağlı olarak cilt altında şişlik ve ağrı ile kendilerini kolayca belli ederler. Ağrı keskin ve birdendire başlar istirahat etmekle geçebilir. Bazen sürekli hale gelen ağrı, şişlik üzerinde kızarıklık ile devam edebilir bu tablo hemen hekime müracaatı gerektiren bir durumdur.

Neden insanlarda fıtık gelişir?

Karın duvarı üzerinde doğuştan zayıf fıtık olmaya uygun bölgeler vardır. Yaş, doğum yapma, geçirilmiş operasyon , ağır kaldırma gibi nedenlerle bu alanlardan fıtıklar gelişebilir. Herhangi bir kimsede herhangi bir zamanda fıtık gelişebilir. Çocuklarda fıtık gelişiminin nedeni kalıtımsal, erişkinlerde ise ağır kaldırma, güç idrar yapma, süregelen öksürük ve kabızlık gibi nedenlerdir.

Fıtık nasıl tedavi edilir?

Fıtık hastalığının tedavisi cerrahidir. Bazı hastalar tedavi olarak kasık bağları ve benzeri aletleri kullanırlarsa da bunlar olası bir operasyonu güçleştirmekten başka bir işe yaramazlar.

Cerrahide geleneksel ve yeni (laparoskopik ) cerrahi teknikler kullanılır. Geleneksel (açık) cerrahi yöntem lokal(bölgesel) anestezi altında fıtık bölgesinin uyuşturulması ve bu bölgeye cerrahın tercihine göre bir yama ile veya yama kullanmadan gerçekleştirilir. Hastalar aynı gün hatta saatler içerisinde evlerine dönebilirler. Bazen de spinal (belden) anestezi ile de işlem gerçekleştirilir.

Laparoskopik fıtık onarımında ise ince bir laparoskop ve buna takılmış özel bir kamera kullanılarak karın üzerindeki bir delikten girilir. Fıtık bölgesi TV ekranında izlenerek bu bölgeye iki küçük delik yardımıyla bir yama yerleştirilir ve karın arka duvarına yerleştirilen bu yama, küçük cerrahi kıskaçlar ile bölgeye sabitlenir.

Bu teknik ile daha kısa sürede hasta iyileşir ve ameliyat sonrası ağrısı daha az olur.

Fıtığı olan her hasta laparoskopik cerrahiye uygun mudur?

Hastalar için uygun olan fıtık onarım yöntemini cerrah belirler. Laparoskopik fıtık onarımı bazen , hastanın geçirmiş olduğu operasyonlar ve tıbbi problemler nedeni ile uygun olmayabilir. Bu tür hastalarda lokal anestezi altında sentetik bir yama kullanılarak fıtık onarımları yapılabilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emin Ersoy

Prof. Dr. Emin Ersoy, 1993 yılından 2016 yılına kadar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda hastalarına hizmet vermiştir. 1998 yılında aynı fakültede "Cerrahi Endoskopi Ünitesini" kurmuştur. Bu ünitede; yılda 2000 üzerinde gastrointestinal sistem tanısal ve terapötik endoskopisi yapılmaktadır. Aynı zamanda bu ünitede genel cerrahi asistanları eğitilmektedir. Prof. Dr. Emin Ersoy’un ilgi alanları; Laparoskopik - Endoskopik Cerrahi ve Fıtık Cerrahisi ilgi alanlarıdır. Bu alanlar içerisinde, safra kesesi, mide fıtıkları, gastroosefageal reflü hastalığı, kasık ve kesi yeri fıtıkları ile mide cerrahisi ise özel ilgi alanlarını oluşturmaktadır. Prof. Dr. Emin Ersoy, uzmanlığı ile bağlantılı olarak başta ABD, Singapur, Hamburg ve Brüksel olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluşlarda teorik ve pratik uygulama ...

Etiketler
Fıtık oluşumu
Prof. Dr. Emin Ersoy
Prof. Dr. Emin Ersoy
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube