Eşek zeytini zayıflatır mı?

Eşek zeytini zayıflatır mı?

Besinlerin içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük alınan enerjinin ortalama %25-30’unun yağlardan karşılanmasını önermektedir. Akdeniz tipi beslenme tarzının faydaları artık tüm dünya tarafından kabul görmektedir. Bu bağlamda Akdeniz diyetinin vazgeçilmez unsuru olan zeytin ve zeytinyağı da ön plana çıkmaktadır. İçerdiği omega 9 yağ asitlerinin antioksidan etkilerinin bulunması, kolesterol içermemesi, gastrit ve ülsere karşı koruyucu rol oynaması, beyin ve sinir sistemi için yararlı etkilerinin bulunması nedeni ile gerek zeytin gerekse zeytinyağı, diyetisyen ve doktorların gözdesi haline gelmiştir. Hatta son zamanlarda eşek zeytininin zayıflattığına dair haberler bile yapılmaya başlanmıştır. Acaba eşek zeytinini böyle bir faydası olabilir mi?

Her gün çeşitli yayın organlarında beslenme konusunda birtakım haberlerle karşılaşmaktayız. Bunların bir kısmı tamamen bilimsel olmasına rağmen, bazıları ise doğruluktan tamamen uzaktır. Maalesef asılsız haberlerin daha çok prim yapması doğru bilinen yanlışların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Halbuki bilim; doğruların artmasından ziyade, bazen yanlışların azalması ile ilerlemektedir. Geçmişten günümüze altın çilek, acı biber, chia tohumu, acai berry, elma sirkesi, greyfurt gibi çeşitli besinler gündemi meşgul etmiş, ancak hepsi hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştır. Keşke böylesi bir mucize besin olsa da insanlar yedikçe zayıflasa. Hayat ne kadar güzel olurdu.

Eğer eşek zeytini yiyerek zayıflamak mümkün olsaydı, Yunanistan’ın Kalamata ve ülkemizin Bursa şehri (İznik ilçesi) başta olmak üzere bu zeytinin yetiştiği ve tüketildiği coğrafyalarda şişmanlık problemi kalmazdı. Bilimsel bir dayanağı olmamasına rağmen eşek zeytininin zayıflattığına dair haberlerin varlığı bile daha şimdiden fiyatının artmasına sebebiyet vermiştir. Mucize beklemeksizin makul ölçülerde zeytin tüketimine devam edebilirsiniz. Hatta tuzunu azaltmak adına bir süre ılık su içerisinde bekleterek, belirli aralıklarla suyunu değiştirerek olumlu bir davranış sergileyebilirsiniz.

Zaten biz diyetisyenler, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için zayıflamaya uyumlu diyet programlarında dahi zeytin tüketimini desteklemekteyiz. Tuz içeriğinin fazla olması sebebiyle buruşuk zeytinlerin yerine; daha az tuz içeren, sirke suyu ile tatlandırılan ve ekşimsi tada sahip kalamata ya da eşek zeytini diye tabir edilen alternatifleri tavsiye etmekteyiz. Bu bağlamda “light zeytin” diye tabir edilen, “az yağlı, az tuzlu” ibareleri içeren iri taneli zeytinlere de kesinlikle güvenebilirsiniz. Ancak beslenme ve diyetetik eğitimi almayan bazı uzmanların belirttiği üzere, günde 30 - 40 tane zeytin tüketimine de karşı olduğumuzu belirtmek isteriz.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, 1977 yılında İstanbul'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamlayarak Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Uzmanlığı almıştır.

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, Muğla Bodrum'da bulunan Sianji Well - Being Resort'ta hizmet vermektedir.

Etiketler
Diyetisyen
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Muğla - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube