Ergenlerde beslenme

Ergenlerde beslenme

Ergenlik Çağında “İyi Beslenme” Çok önemli

Ergenlik çağı çocukluk döneminden gençlik dönemine geçtir. Bu dönemde “gençte oturmamış beden yapısının yanı sıra “yeni oluşacak benlik” duygusu beraberinde çoğunlukla kendini beğenmeme veya bazı rol modellere(mankenler,) özenme duygusu da oluşmaktadır. Bununla beraber “kendilerince” diyet yapma! Gibi açlık rejimleri uygulamaları da başka bir sağlık sorunu yaratmaktadır. (özellikle kızlar ağırlıkta) Büyüme ve gelişmenin en yoğun olduğu bu yaş grubunda yeterli- dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bu durum özellikle ekonomik ve eğitim düzeyi yüksek olan ailelerin çocuklarında ağırlıklı olarak görülse de son zamanlarda kenar semtlerde yaşayan aile çocuklarında da giderek artış göstermektedir.

Ergen Gençlerin Beslenmesinde Alınacak Önlemleri Kısaca belirtirsek;

Öncelikle aile de “yeterli dengeli beslenme bilinci ve duyarlılığı oluşturulmalıdır.
Düzenli öğün alışkanlığı (kahvaltı, öğle, akşam ve ara öğünler)

Besin öğeleri yönünden dengeli tabaklar,

Abur cubur alışkanlığı yerine sağlıklı atıştırmalıklar (badem, fındık, ceviz taze- kuru meyve gibi)
Düzenli su içme,
Öğünlerde salata ve zeytin yağlı sebze tüketim alışkanlığının edinilmesi..gibi Ayrıca;

Okul öncesi eğitim döneminden başlayarak öncelikle okul yöneticileri, anne-babalar bu konularda eğitilmeli.
Yetişkinlik süresine kadar çocuklara, bu tür eğitimler düzenli periyotlarla verilmeli
Çocukların eğitim kurumlarında bu tür çevresel düzenlemeler (yemekhane-kantin) işi bilenler tarafından organize edilmeli,bu tür hizmetler için gerekli hijyenik altyapı sağlanmalı.
-Bu yaş grubu çocukların enerjileri yüksek bu enerjilerini sağlıklı uğraşılarla geçirmeleri için gerekli koşulların sağlanması gerekir. Örneğin; spor yapacakları alanlar oluşturulmalı özelikle büyük kentler bu tesislere ulaşım kolay olmalı yani bu konuda yerel yönetimlere çok iş düşüyor “iş işten geçmeden”
- Toplumun gelecekteki sağlığını belirleyen çocuklarımızın okul öncesinden başlamak üzere bir devlet politikası oluşturulmalıdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz

Uzm. Dyt. Ayşe CENGİZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimlerinde “gebe annenin beslenmesi ve kalsiyum metabolizmasına etkileri” konusunda master yapmış ve Uzman Diyetisyen unvanı almıştır. Üniversite eğitimleri sonrasında mesleki hayatına Yedikule Ermeni Hastanesi'nde başlamış olan Uzm. Dyt. Ayşe CENGİZ, daha sonra İnternational Hospital'da  ve 1999-2009 yılları arasında Acıbadem Sağlık Grubu Etiler Polikliniği'nde klinik diyetisyeni olarak yarı zamanlı olarak hizmet vermiştir. Şu anda ise Bahçeşehir de bulunan kurucusu da olduğu Yöntem Beslenme Danışmanlığı Merkezi'nde bireysel ve kurumsal beslenme eğitim hizmetleri vererek çalışmalarına dev ...

Etiketler
Besin öğeleri yönünden dengeli tabaklar
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube