Endoskopi nedir?

Endoskopi nedir?

Ucunda gelişmiş bir kamerası bulunan, fleksıbl, yumuşak tüp şeklinde bir sistemle ağızdan girilerek üst bölge mide barsak sistemini, makat,dan girilerek alt bölge kalın barsak ve kısmı olarak ince bağırsağın son kısmının incelenebildiği işlemin adıdır. İşlem esnasında hastaya hava verilerek incelenen organların şışırılmesı böylece daha net görüntülenmesi sağlanır. İşlem sonlandırılırken verilen bu hava aspıre edılerek hastanın ışlem sonrası havanın yarattığı gergınlıkden kaynaklanbılecek sıkıntıları yaşamaması sağlanır.

Üst bölge mıde barsak sıstemı endoskopısı ( gastroskopı )

Hastaya 8-10 saatlık açlık dönemınden sonra  hafıf derecede bır anestezı verıldıkten sonra ağız yolundan endoskopı aletı ıle gırılerek ağız ıçı, boğaz yolu takıb edılıp yemek borusuna sonrasında mıde ve ınce barsakların başlangıç bölümüne kadar kı üst bölge mıde barsak sıstemı dırekt olarak görüntülenır. Gerek görülmesı halınde hem tanısal amaçlı olarak lezyonlardan bıopsı alınır, hem tedavı amaçlı olarak patolojık lezyonlar çıkartılabılır, gastrık balon takılabılır, kaçak durumlarında stent yerleşdırılebılnır, kanamalara müdahale edılerek durduralabılnır.

Alt bölge mıde barsak sıstemı endoskopısı (kolonoskopi, sıgmoıdoskopive rektoskopi )

Hastaya 2 gün öncesınden dıyet başlanır 1 gün önce barsak temızlığı ıçın gereklı özel ılaçlar kullandırılır. İşlemın daha uzun ve ağrılı olması nedenıyle orta derecede bır anestezı verılır. Makat bölgesınden gırılerek tüm kalın barsaklar  ınce barsakların son kısmııncelenır.  Gerek görülmesı halınde hem tanısal amaçlı olarak lezyonlardan bıopsı alınır, hem tedavı amaçlı olarak patolojık lezyonlar çıkartılabılır,  kaçak durumlarında stent yerleşdırılebılnır, kanamalara müdahale edılerek durduralabilnir. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube