Emziren anneler beslenmeye dikkat!

Emziren anneler beslenmeye dikkat!

Sevgili annneler,

Anne sütü bebek için yeri doldurulamayan bir besindir.Bebeğin büyüme ve gelişmesini en iyi sağlamanın yanında pekçok hastalıktan korur.Bebeğiniz için her zaman hazır ve ekonomiktir..İçeriğindeki immunolojik faktörlerden dolayı diğer sütlerden daha kolay sindirilir.Ayrıca bebeğin psikolojik ve fizyolojik gelişimine katkıda bulunur.

Yani kısaca bir annnenin bebeğine verebileceği en güzel hediye onu kendi sütüyle beslemesidir.

Anne sütü annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür.Anneler süt için gerekli besinleri de kendi gereksinimlerine ek olarak almalıdır.Emzikliliğin gerektirdiği besin ihtiyacının yeterli miktarda alımı hem bebeğin normal büyüyüp sağlıklı olması hem de annnenin sağlığı için çok önem taşır.Aksi taktirde bu gereksinim annenin kendi vücut depolarından harcanır ve bu da hem annnenin sağlığını bozar hem de yetersiz süt salgılanmasına neden olur.Bu nedenle yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de dönemin gereksinimlerine uygun şekilde yeterli ve dengeli beslenilmelidir.Bu süreç içerisinde normale göre enerji ve protein ihtiyacı daha fazladır.Ayrıca gebelik döneminde yeterli miktarda ağırlık kazanamayan ananelerin yeterli süt üretebilmeleri için daha çok enerjiye ihtiyaçları vardır.Bu gereksimleri karşılamak için dört besin grubunun da (süt grubu,et-yumurta-kurubaklagil,sebze-meyve,ekmek-tahıl grubu) yeterli ve dengeli alınması gerekir.

 

SÜTÜN KALİTESİNİ VE VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMAK İÇİN

Haftada en az 1 gün mutlaka ızgarada veya fırında pişmiş balık tüketilmelidir.Balık omega 3 yağı içerir.Sütü omega 3 yönünden zenginleştirmek bebeğin zihin gelişimine katkıda bulunur.

Yeterli miktarda süt üretimi için sıvı çok ömemlidir.Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3 litre kadar olmalı.Bu miktar pratik ölçüler ile 10- 12 su bardağı su ve geriye kalanı süt, ayran ,hoşaf, komposto, limonata , şerbet, meyve suları şeklinde olmalıdır.

Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsyon etli sebze yemeği veya kurubaklağil yenilmelidir.

Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden birisidir.

Bebeğin gelişimi için çok önemli bir mineral olan iyodu karşılamak için iyotlu tuz kullanılmalıdır.

D vitamini gereksinimi için uygun koşullarda hem bebeğiniz hem de siz güneş ışığından faydalanmaya çalışınız.

Çay ,kahve günde 2 kez alınabilir.Fazla tüketilen çay ,kahve ve koladan ,kafein süte geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler.Çay , kahve yemekten 1 saat sonra ve 2 fincanı geçmeyecek şekilde olmalıdır.

Besin hazırlama ve pişirmede besinlerin besin değerini azaltıcı işlemlerden sakınılmalıdır.Yöntem olarak ızgara veya nemli sıcaklıkta pişirme yeğlenmeli ,kızartma işlemi tercih edilmemeli .

Soğan ,sarımsak,karnabahar,acı baharatlar, gazlı içecekler ve hazır meyve suları anne sütünün tadını değiştirebilirler.Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması) yaratabilir.Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse bu tür besinleri daha az sıklıkta tüketiniz.

Emzirme süresince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir.

Anne dinlenmiş ve rahat olmalıdır.

Diğer bir nokta ise doğumda alınan kiloların emzirme döneminde hemen verilmeye çalışılması.Doğumdan hemen sonra zayıflama diyeti yapılmamalı.Bu süreçte özellikle düşük kalorili diyet uygulamaları süt üretimini azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle zayıflama konusunda acele edilmemeli. Öncelik hem annnenin sağlığı olmalı, hem de bebeğin sağlığı için kaliteli ve yeterli süt üretimi olmalıdır.

Genel olarak kilo kontrolünü sağlamak için yemeklere konan yağ , tatlılara ve içeceklere konan şeker de ayarlı olmalıdır.Tahıl grubundan 1 porsyon eksik alarak sütlü tatlı tercih edebilirsiniz.Sütlü tatlılarda bulunan süt de, annenin kalsiyum depolarının dolmasına yardımcı olur. Şerbetli tatlılar ise daha çok annenin kilo alımına sebep olabilir.

Ayrıca meyveleri doğrudan fırınlayıp üzerine tarçın ve ceviz ekleyerek de besleyici tatlılar hazırlanabilir.

Yağda kızartmalar, kavurmalar,kuyruk yağı ,iç yağı,margarin, kaymak,mayonez,soslar,krema tercih edilmemeli.

Hamur işleri,börek,çörek, pasta,kek,kurabiye,çikolata,tahin,tahin helvası gibi yiyecekler,alkollü içecek,kola, diyet kola,gazoz ,hazır meyve suları ve sigara kullanmayarak hem bebeğiniz, hem de siz emzirme sürecini daha sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Hem bebeğiniz hem de sizin için bu döneminizin sağlıkla geçmesini dilerim.

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Akdağ

Dyt. Serap AKDAĞ, 1992 Yılında Osmaniye'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2010 yılında birincilikle tamamlamış ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında onur belgesi alarak üniversite eğitimini başarıyla bitirmiş ve Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Serap AKDAĞ, henüz öğrenciyken pek çok kurumda staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez mutfağı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji - Nefroloji- Kardiyoloji-Gastroenteroloji - Kardiyoloji klinikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi staj yapma imkanı bulduğu Türkiye'nin önemli kurumlarındandır. Balçova TSM, Menderes TSM ve İzmir Özel Hayat Hastanesi'nde başta diyabet ve obezite ol ...

Etiketler
Anne sütü neden gereklidir
Dyt. Serap Akdağ
Dyt. Serap Akdağ
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube