Eğer çocuğunuz fazla kiloluysa...

Eğer çocuğunuz fazla kiloluysa...

Çocukluk çağı obezitesi günümüzdeki en büyük sağlık sorunlarından biridir. Obeziteye sebep olan birçok genetik, çevresel, psikolojik, sosyo-kültürel, fizyolojik, nörolojik ve biyokimyasal faktörler olabilir. Ancak bunlar arasında en ön planda olan çevresel faktörlerdir.

Peki Eğer Çocuğunuzun Kilosu Olması Gerekenden Fazla İse Neler Yapmalısınız?

İlk olarak çocuğunuzu “diyet” kavramından uzak tutun!

Çocuğunuza uygulaması gereken beslenme şeklini “diyet yapmak” olarak benimsetmeyin. “Diyet” kelimesi “bedel ödemek” anlamına gelen bir kelimedir ve kısa süreli yapılan bir eylem niteliği taşır. Çocuğa temel olarak sağlıklı beslenmenin ne olduğu ve bu beslenme şeklinin hayat boyu uygulanması gerektiği öğretilmelidir.

Kiloları konusunda çocuğunuzu eleştirmeyin!

Eğer çocuğunuzu fazla kilolu olmasından dolayı eleştirirseniz kendine olan güveni azalır ve vücudu ile ilgili olumsuz düşüncelere kapılır. Bu da durumu daha kötüye götürmekten başka bir işe yaramaz. Size gücenip yiyeceklere daha çok yönelebilir. Aksine onu iyi olduğu konularda övüp cesaretlendirmelisiniz.

Çocuğunuza yemek yemesi için ısrar etmeyin!

Çocuğunuza acıktığı zaman yemek yemeyi ve doyduğu zaman yemeyi sonlandırmayı öğretmelisiniz. Doyduğu halde tabağında kalmaması için yemeye devam etmesi gerektiğini söylemek, çocuğu obeziteye doğru itmek demektir.

Evdeki abur-cubur stoklarınızı sıfırlayın!

Çocuğunuz evde gördüğü besinleri dışarıda da yeme alışkanlığı kazanır. Sağlıksız ve hazır paketli yiyecekleri evde bulundurmayın. Çocuğunuzun damak tadının sağlıklı besinlerden yana gelişmesini sağlayın.

Televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği vakitleri kısıtlayın!

Çocuğunuzun televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği vakit kilo artışı üzerinde doğrudan etkilidir. Hareketsizliği artırmasına ek olarak televizyon ve bilgisayar başında yapılan atıştırmaları artırır.

Egzersiz yapmayı eğlenceli hale getirin!

Çocuğunuzun eğlenerek hareket etmesini sağlayın. Onunla birlikte dans edin, ip atlayın, bisiklet sürün, top oynayın. Birlikte oyun arkadaşı olmanız psikolojik açıdan da çocuğunuza ve size oldukça katkı sağlayacaktır.

Sağlıklı beslenmenin nasıl olduğunu anlatmayın gösterin!

Çocuğunuzun fazla kilolu olması büyük oranda aile içi beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır. Aile içindeki yanlış beslenme alışkanlıklarını tespit edip bunlardan vazgeçin ve çocuğunuza rol model olun. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabilmek için öncelikle bu alışkanlıkları kendiniz edinmeli ve uygulamalısınız.

Evde yaptığınız yemeklerin sağlıklı olmasına özen gösterin!

Çocuğunuzun seveceği yüksek karbonhidrat ve yağ içeren yiyecekleri (patates kızartması, makarna, pilav, hamburger, poğaça, börek vs. gibi) hazırlamayın. Çocuklarınızı sebze ve meyvelere yöneltin. Yemeklerinizi sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirin.

Sağlıklı ara öğün seçenekleri sunun!

Uzun süre aç kalmak çocuklarınızı şeker ve karbonhidratı yüksek yiyeceklere yöneltir. Onların seveceği şekilde ara öğün yapmalarını sağlayın. Sadece meyveleri kullanarak şekersiz kurabiyeler yapmak, meyve ve sebzeleri şekillendirerek eğlenceli hale getirmek, meyve ve süt ürünlerini karıştırarak lezzetli tarifler ortaya çıkarmak sağlıklı besinlere olan ilgilerini artıracaktır.

Yemek istediği yiyeceklere karşı ısrarla karşı çıkmayın!

Çocuklarınıza yiyeceklerle ilgili yasaklamalar getirdiğinizde onlar üzerinde tam tersi bir etki yaratabilirsiniz. Yasakladığınız yiyecekleri takıntılı olarak yemek isteyeceklerdir. Yasak koymak yerine daha düşük kalorili ve sağlıklı yiyeceklerle onları oyalamaya çalışın.

Dışarıda yemek yeme sıklığınızı azaltın!

Restoran ve fast-food merkezlerinde yemek yeme sıklığını en aza düşürün. Evde sağlıklı koşullarda hazırladığınız yiyecekleri tüketmeye özen gösterin ve hazırlarken çocuğunuzla birlikte hazırlamaya çalışın.

Çocuğu ödüllendirmek için yiyecekleri kullanmayın!

Yiyecekleri ödül olarak kullanmak o yiyeceklere olan düşkünlüğü ve bağlılığı artırır. Yiyecek yerine onlara hediye alın veya hediye olarak sinemaya, lunaparka götürün.

Çocuğunuzun neden fazla kilolu olduğunu tespit edin!

Çocuğunuzun kilo almasına psikolojik durumu da sebep oluyor olabilir. çocuklar sıkıldıklarında, kızdıklarında, stresli olduklarında, kendilerini yalnız hissettiklerinde yiyeceklere yönelebiliyorlar. Eğer böyle bir durum söz konusu ise onunla konuşup bu olumsuzluklara çözüm bulmalısınız.

Mutlaka çocuk doktoruna ve diyetisyene muayene ettirin!

Çocuğunuzun fazla kilolu olmasının sebepleri hormonal de olabilir. Öncelikle bir çocuk doktoruna muayene ettirin. Daha sonra bir diyetisyenden yardım alın.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar

Uzm.Dyt. Ezel KAVADAR, 2014 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Aynı zamanda 2010-2012 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünü de bitirdi. Lisans tezini “Tip 1 Diyabetli Çocukların Büyüme ve Gelişmesinin İzlenmesi” üzerine yaptı ve çocuklara diyabet eğitimi ile karbonhidrat sayımı eğitimleri verdi. Şuan Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Uzmanlık tezini de “Obezite Cerrahisi Sonrası Tat ve Koku Duyularındaki Değişikliklerin Kilo Kaybı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi” üzerine yapmaktadır. İlk olarak 2014 yılında İstanbul’da Özel Bağcılar Tekden Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra Fulya İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde çalışmalarına ...

Etiketler
Çocuklarda beslenme
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube