Dünyada görme geliştirme uygulamaları

Dünyada görme geliştirme uygulamaları

Hastaya görme geliştirmeye daha fazla zaman ayırma gereği görme geliştirme merkezlerinin doğmasına neden olmuştur.    

Önce bu iş bir kültür ve zihniyet olayıdır. Gelişmiş toplumların uygulamasıdır. Düz mantıkla yürümez. Çok yönlü düşünmek gerekir.
Bizim topluma uygun mu? Türk gibi başlarız, balıklama atlarız. Çabuk usanırız. Çabuk sonuç almak isteriz. Boyacı küpü gibi hemen daldırıp güneşe koyup iş bitirme düşüncesindeyiz. Her zaman her şey için de bahanemiz vardır. Hemen yorumlar getiririz. Kendimize göre hızlı çözüm beklentilerimiz vardır. Ama gerekli, mutlaka uygulanmalıdır. 
Uzun yıllar: Bu tedaviler uzun yıllardır uygulanıyor. Belki de 100 yılı aştı. Ülkemizde yeni gündeme gelmektedir.  Çünkü biz kolaycıyız, zorlamaya gelmeyiz.
Merkezler: Batıda geliştirme merkezleri genelde özel klinik olarak çalışmaktadır. Büyük hastaneler bu özel uygulamalara zaman ayıramamaktadır. Çok sayıda klinik vardır. Yöntemler genelde az çok aynıdır. Firmalar kendi yöntemimiz diye aynı hizmeti sunmaktadır. Patentli uygulamalar da söz konusudur.
Temelde Bates egzersizleri: Egzersizlerin temelinde Dr. William Bates’in uygulamaları vardır ve geliştirilmiştir. Her klinik ilaveler yaparak daha mükemmel bir hale getirmiştir.  Dr. William Bates Amerika.  Dr. William Bates 1920 de gözlüksüz görme yöntemini açıkladı. Hala dünyada kullanılıyor ama daha da geliştirilerek. Yöntemin temel düşüncesi beden oluşan bozuklukları kendisi düzeltir. Kemik kırılınca kaynar, ciltteki yara iyileşir. Göz de kendi bozukluğunu giderir.
Bates uygulayıcıları: Dr. Bates yöntemi Bates uygulayıcıları tarafından geliştirildi, çeşitlendirildi. Dünyada uygulanan tüm yöntemler az çok aynıdır
Uzak doğu yöntemler: Miyoptan en fazla muzdarip olanlar uzak doğu ülkeleridir. İlerlemenin önüne geçmek için her gün zorunlu uygulamalar yapılmış ve yüksek numaraların önüne geçilmiştir. Çin miyop ve miyop yüksekliğinin en fazla olduğu dünya ülkesidir. Çin sağlık bakanlığı günün değişik saatlerinde işyerlerinde ve okullarda miyop ilerlemesini engelleyen egzersizler yaptırarak miyop oluşması ve ilerlemesinin önüne geçmektedir.     
Çok sayıda kitap: Bu konuda yüzlerce kitaplar yazılmıştır. Konu hemen hemen aynı fakat farklı yaklaşımlar da vardır.
Çok sayıda paket program: Burada kitaba basit alet ve CD ler ve uygulama programları eklenmiştir.
Sadece hastalar değil: Görme geliştirme mükemmel görme için uğraşmaktadır. Koruyucu, önleyici hekimlik çalışmalarıdır.
Her yaşa farklı uygulama:  Göz egzersizleri her yaş için geçerlidir. Bebeklerden tutun da 50-60 lı hastalara bu tedavi uygulanmaktadır. 
Eğitmenler: Bu başlı başına bir ilgi alanıdır. Bu konuda okullar mevcut ve oradan eğitim almışlardır. Göz doktorunun kontrolünde uygulamayı yürütürler. Bire bir uygulamalar yapılır.
Önce eğitim: Farklı göz durumlarına göre farklı eğitimler gerekmektedir. Eğitmen gerekir ama meraklıları bunu kitaplarla çözebilir.
Sonra egzersiz: Ev ve klinik egzersizleri halindedir. Egzersizler evde basit aletlerle ve bilgisayar programları şeklinde uygulanır. Kolay ve anlaşılır haldedir. Çocuğun ve ailenin uygun zamanına göre düzenlenir.
     Geniş bir çalışma alanı:
Ortoptik tedavi: Şaşılığın egzersizle tedavisidir. Bu konunun eğitmenleri ortoptist adını alır. Konuyla ilgili özel okullardan mezun olmuşturlar. Önce hasta ve hasta sahibini bilgilendirirler. Görmeyi geliştirirler. Kas egzersiz yaptırırlar. Geren kasları gevşetirler, zayıf kası güçlendirirler. Gözdeki supressiyonu (gölgelemeyi), ekzantrik fiksasyonu (yan bakışı), diplopi’ yi (Çift görme) giderirler. İçe şaşılıkta uyumu gevşetir veya dışa şaşılıkta güçlendirirler.
Göz tembelliği önemli bir konudur. Genelde göz hekimlerinin yaptığı sağlam gözü kapatma yeterli düzelme sağlamamaktadır.
Görmeyi geliştirmede çok sayıda uygulama söz konusudur.
Kırma kusurları: Miyop, hipermetrop, astigmat ve prespiyopi çalışma alanlarındandır. 
*Miyop’ un başlamaması, ilerlemesi, durdurulması, geriletilmesi en aktif uygulama alanıdır. 
*Hipermetrop çocukluk çağının artı numaralı yakını görememe olayıdır. Burada düşük numara ile ve uzağı gözlüksüz görme egzersizleri öğretilir. 
*Astigmat göz kapağı baskısının giderilmesi ve göz kasları arasında dengenin sağlanması ile çözümlenir. 
*40 yaş sonrası yakın görememe prespiyopi olarak bilinir. 55 yaşına kadar gözlüksüz görme için lensin elastikiyetini sürdürülmesi, siliyer kasın güçlendirilmesi ve hastanın yaşlılığa hazırlanması gerekmektedir.
Görme geliştirme: Mükemmel görmede farklı uygulama ve teknikler vardır. Algılamalar, okuma teknikleri, zihin egzersizleri söz konusudur. 
Görmeyi zihinde çözmek: Göz aracıdır, asıl görme olayı beyindedir. Görme beyinde çözülür, zihindeki bozulmalar gözlükle görme ihtiyacını doğurur.
Gözlüksüzlük: Alınacak bazı önlemlerle gözlükle görmeyi önleyebilirsiniz. Diğer bir anlatımla gözün bozulmasını önleyebilirsiniz. Göz üzerindeki baskılar miyop’ u ilerletir, korneayı inceltir astigmata neden olur.
Gözlüğe bağımlılığı önlemek: Gözlük bağımlılık yapar. Gözlük göz fonksiyonlarını üstlenir. Bir süre sonra gözlüksüz durmaz ve daha yüksek numara ile görme gereksinimi doğar.
Göz kasları uygulamaları: Göz kasları arasında dengenin sağlanması, kasların geliştirilmesi, gevşetilmesi
El-göz-beden ilişkileri: Görme çok sayıda beden olayı ile ilgilidir ve iş birliği içinde çalışmalıdır. Buna yönelik egzersizler yaptırılır.
Beceriler kazandırmak: Olay sadece görmeyi geliştirmek değil, beraberinde günlük yaşamı kolaylaştıran beceriler de kazandırmaktadır.
Aynı zaman da zekâyı geliştirmek: Görme geliştirme egzersizler uygulamaları aynı zamanda zekâyı geliştirmekte de etkili olur.
Ülkemizdeki durum: Özel ilgi gerekmektedir. Bu iş başlı başına bir uğraşı, eleman, yer ve SGK tarafından ödeme gerektirmektedir. Bu ülke kolay kazançlar ülkesidir. Hiç bir hekim böyle zahmetli bir işe girmek istemez.

* Hekimler uğraşmasa bile konuyu bilerek hastaya zararlı olmaktan kaçınmalıdır.

*Basit egzersizleri bilmeleri dahi hastaya yararlı olacaktır.
                                  

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Gorme kalitesi
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube