Diz eklemi

Diz eklemi

~~Uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiği (tibia) arasındaki eklemdir. Eklem iç ve dış olmak üzere iki bölümlüdür. Eklem ön taraftan diz kapağı kemiği ile korunur. Eklemi oluşturan içindeki tüm kemik yüzeyler eklem kıkırdağı dediğimiz kartilaj doku ile örtülmüştür.
 Femur ve tibia arasındaki yük taşıyan kıkırdak yüzeyler, menisküs denilen iki esnek kıkırdaktan yapı ile korunur ve desteklenir.
 
 Bağlar diz eklemini sabitleyen ana yapılardır. Birbirlerinden tamamen ayrı yapılar olan bağlarla kasların kirişlerini karıştırmamak gerekir. Bağlar her iki ucu kemiğe yapışan sabit yapılardır, sınırlı esneklikleri vardır. Kas kirişleri ise bir uçları kemiğe yapışan, diğer uçları adeleyle devam eden, adelenin hareketini kemiğe ileten yapılardır.

 Diz bağları
 Yan bağlar dizin iç ve dış yanlarında bulunur ve dizin her iki yana açılmasını önler. Dış yan bağ dışında dizin dışa açılmasını engelleyen dizin arka-dış köşesinde bağlar ve popliteus tendonundan oluşan posterolateral kompleks denilen bir ek yapı vardır. Bu yapının zedelenmesine ait bulgular ve tedavi gözden kaçabilir. Ön çapraz bağ kaval kemiği ile uyluk kemiğini tam orta noktadan birbirine bağlar. İşlevi dizin dönme hareketlerini kısıtlamak ve kaval kemiğinin öne hareketini engellemektir. Arka çapraz bağ  kaval kemiğinin arkaya hareketini önler.  

Arka çaprz bağ
 
 Dizin tüm bu anatomik yapıları boyunca kaslar uzanır ve birlikte çalışarak dizin koşmak, yürümek gibi hareketlerini yönetirler. Kaslar ayrıca sabitliği sağlayan oluşumlara destek sağlar, korurlar. Dizi yöneten iki ana grup kas vardır. Ön uyluğun 4 başlı kası (quadriceps) Leğen kemiğinden uyluğun ön yüzü boyunca uzanır, diz kapağı üzerinden tendonlaşarak devam eder ve kaval kemiğinin üst-ön tarafına yapışır. Dizin doğrultulması-düzleştirilmesi hareketini yaptırır. Aynı zamanda diz kapağı kemiğinin üst, iç ve dışına yapışan ayrı başları ile diz kapağının dengesini sağlar. Dizin dönme hareketlerini kısıtlayarak Ön Çapraz Bağa, kaval kemiğinin arkaya hareketini kısıtlayarak Arka Çapraz Bağa yardımcı olur.
 
  diz kasları
 
 Uyluğun arkasında ikisi kaval kemiğinin dışına, ikisi içine yapışan hamstring adeleleri vardır. Hamstringler dönme hareketini ve kaval kemiğinin öne hareketini kısıtlıyarak Ön Çapraz Bağa yardımcı olur.
 
  harmstring
 
 Menisküsler diz bölgesinde en büyük iki kemiğimizin kesiştiği noktada 'C' şeklinde mevcut olan ince yastıkçıklardır. Dizde yuvarlak uyluk kemiği (femur) ile düz kaval kemiğinin (tibia) uyumlu bir eklem oluşturması, yükün taşınması, birçok yöne dönme hareketinin yapılabilmesi, femur(uyluk kemiği) ve tibia (kaval kemiği) arasındaki güç dengesinin sağlanması gibi görevler de rol oynarlar
 
  menisküs
 
•    Futbol gibi karşılıklı temas sporlarında dizin dönmesi, ani hareketlerde meydana gelen katlanma ,tek diz üzerine yük alınması sonrasında menisküsler yırtılabilir.
•    Sporcularda bu yaralanmalara ön çapraz bağ(ÖÇB) yaralanmaları da eşlik edebilir.
•    İleri yaş grubunda ise menisküsler herhangi bir travma olmaksızın dizde gelişen dejenerasyon ve kıkırdak hasarına bağlı olarak yırtılabilirler.
•    Ayrıca her yaş grubunda bir travma olmaksızın dejenerasyonla giden yırtıklar görülebilir.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatih Volkan Tercan

Op. Dr. Fatih Volkan TERCAN, 1969 yılında Ordu'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından GATA Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültenin Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında Erzurum Mareşal Çakmak Asker Hastanesi ve Bursa Asker Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde görev yapmış olan Op. Dr. Fatih Volkan TERCAN, 2010 yılında silahlı kuvvetlerden emekli olmuştur. Op. Dr. Fatih Volkan TERCAN, birçok farklı özel sağlık kuruluşunda hizmet verdikten sonra 2016 yılında Esentepe Hastanesi’nde göreve başlamıştır. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) ve Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği (TUSYAD) üyesi olan Op. Dr. Fatih Volkan TERCAN'ın Spor Y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diz ekleminde ağrı
Op. Dr. Fatih Volkan Tercan
Op. Dr. Fatih Volkan Tercan
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube