Diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Diyetisyen denildiği zaman insanların aklında hep zayıflama ve aç kalma gibi düşünceler oluşur. Oysa biz diyetisyenler kimseyi aç bırakmayız! Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırarak kişinin ihtiyacı olan besin ve besin öğelerini almasını sağlarız.

* Diyetisyenler ekmek düşmanıdır – YANLIŞ

Ekmek düşmanı olarak görülürüz fakat ekmeği her ana öğünde mutlaka yazarız. Çünkü ekmek içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücudumuzun enerji metabolizmasında rol alır. Böylece tokluk sağlamada ve kilo kaybının sağlanmasında etkili olur.

* Beyaz ekmek daha kalorilidir – YANLIŞ

Aslında beyaz ekmek ile tam buğday veya çavdar ekmeğinin kalori bakımından hiçbir farkı yoktur. Tek farkları içerisindeki posa miktarıdır. Beyaz ekmeğin kepek dediğimiz öz kısmı alındığı için posa miktarı oldukça düşer. Bu yüzden tam buğday veya çavdar ekmeğinin beyaz ekmeğe göre posa içeriği daha fazladır. Posa, bağırsaklarımızın sağlıklı çalışmasını düzenler, kabızlık tedavisinde etkilidir ve mide içerisinde hacim oluşturarak uzun süre tokluk sağlar. O yüzden posa bizim için önemlidir, ihtiyacımızı da mutlaka tam buğday veya çavdar ekmeğinden karşılamamız gerekir.

* Yumurta kolesterolü yükseltir – YANLIŞ

Yumurta yağının üçte biri doymuş, %10 kadarı çoklu doymamış, kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın doymamış yağları içerdiğinden kolesterol yükseltici etkisi kırmızı etten düşüktür. Bu nedenle kolesterolü yüksek olan kişilerde tüketimi sınırlandırılmasına rağmen normal kişilerde özelliklede çocuklar da sık tüketilmesi gereken, besleyici değeri oldukça yüksek bir besindir.

* Meyve şekerlidir ve şeker kötüdür – YANLIŞ

Bu asla doğru değildir. Çünkü içindeki şeker doğal şekerdir, vücuda zarar verici etkisi yoktur. Ayrıca içerisinde bolca posa ve vitamin-mineral barındırır. Cilt sağlınızı korur, sindirim ve sinir sisteminizin düzgün çalışmasını sağlar.

* Aç kalırsam zayıflarım - YANLIŞ

Vücudu aç bırakırsanız vücut bunu stres olarak algılar ve daha çok yağ üretmeye başlar. Bu durum daha da kilo almanıza, yağlanmanıza sebep olur. Ayrıca metabolizma hızınız yavaşlayarak kilo vermede sıkıntı yaşamanıza sebep olur.

* Light ürünlerin kalorisi yoktur, istenildiği kadar yenilebilir - YANLIŞ Light ürünlerin kalorisi sıfır demek değil, kalorisi azaltılmış demektir. Bazı diyet ürünlerin kalorisi fazla ve tuzu kısıtlanmış olabilir. Bazı diyet ürünlerinde de şeker yerine tatlandırıcı kullanılmıştır, ancak yağ ve un oranı artmıştır. Diyet ürünler diyete sadece yardımcıdır. Önerildiği kadar tüketilmelidir.

* Kilo vermek için zeytinyağlı yemeklerden istenildiği kadar yenilebilir – YANLIŞ Zeytinyağı ile yapılan yemekler sağlıklıdır ama kalorisiz değildir. Zeytinyağı da bir çeşit yağdır. Eğer zeytinyağı tüketimini azaltmıyorsanız kilo veremezsiniz.

* Elma sirkesi içmek yağları eritir – YANLIŞ Elma sirkesi asidik özelliktedir. Asit, mideyi ve özefagusu tahriş ederek, aynı zamanda mide asidi miktarını artırarak açlığı uyarır ve reflü gibi ciddi bir hastalık oluşumunu tetikleyebilir. Sirke sadece tat vermek için kullanılmalıdır.

* Zayıflama ilacıyla daha kolay kilo veririm – YANLIŞ

Zayıflama ilaçları sadece ekonomik kazanç sağlamak için üretilmiş sağlığı büyük tehlike altına sokan ilaçlardır. Karaciğer ve böbreklerinize zarar vermek istemiyorsanız lütfen bu ilaçlardan uzak durun.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yağmur Gökkaya

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Yağmur Gökkaya
Dyt. Yağmur Gökkaya
Kocaeli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube