Depresyon nedir, nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?

Depresyon nedir, nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?

Depresyon nedir, nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?

“Depresyondayım” sözünü artık duymayan kalmamıştır muhtemelen, çünkü günümüzde depresyona giren kişilerin sayısı her gün artmaktadır.

Peki, depresyon nedir?
Depresyon bir duygu durum bozukluğudur. En belirgin özellikleri ise çökkün bir ruh hali ile gelen, yaşama karşı ilgi yitimi ve hiçbir şeyden zevk alamamadır. Bu durum çoğu zaman mutsuzluk, karamsarlık ve ümitsizliği de beraberinde getirmektedir. Bu ruhsal sıkıntılar kişinin hem zihinsel hem de fiziksel faaliyetlerini engeller çoğu zaman.
Depresyonun başlıca dokuz belirtisi vardır ve tanı konulabilmesi için bunlardan en az beşinin bulunması gerekir.
Bunlar;
1. Depresif bir duygu durumu
2. Uyku bozukluğu
3. Yaşama karşı ilgi kaybı
4. Suçluluk duyguları
5. Enerji kaybı
6. Odaklanma güçlülüğü
7. İştah değişiklikleri
8. Aktivitelerde yavaşlama
9. İntihar düşünceleri
Bu kişiler cinsel etkinlikte bulunmaktan da zevk almazlar ve istekleri azalır. Ayrıca uyku bozuklukları da bulunur, uykuya dalmakta, uykuyu sürdürmekte ya da sabah erken kalkmakta güçlük çekebilirler.
Kendilerini değersiz hisseder ve sıklıkla kendilerini suçlarlar. Bu ruh hali, enerjinin azalmasına, neredeyse tümüyle bitmesine dolayısıyla yataktan kalkmaya bile engel olmaktadır.

Neden Depresyona gireriz?
Depresyonun gelişmesinde farklı nedenler vardır. Bunlar genetik veya biyolojik olabilir. Bunun yanı sıra geçirilmiş bir travma, ölüm, ayrılık, kaza, deprem vs. gibi yada fizyolojik rahatsızlıklar, örneğin dinmeyen ağrılar, hormonal bozukluklar, kronik rahatsızlıklar da depresyonun gelişmesinde büyük rol oynayabilir.
Bunun dışında maddi sıkıntılar, yalnızlık, anlaşılamama hissi, aşırı stres ve psikolojik baskı da depresyona yol açabilir.

Depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız?
Eğer psikolojik olarak kendimizi yalnız, amaçsız, mutsuz hissediyorsak, yaşanmış tüm olumsuzluklardan kendimizi sorumlu tutuyorsak, aşırı gergin ve çaresiz olduğumuza inanıyorsak, hayattaki hiçbir şeyden zevk alamıyorsak, bunun yanı sıra uyku ve yeme bozukluğu çekiyor, kendimizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsak bir uzmana başvurma zamanı gelmiştir.

Depresyonda nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?
En verimli ve en başarılı tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Ağır depresif durumlarda bir psikiyatrist eşliğinde ilaç tedavisine başlamak gerekmektedir. Bu ilaçlar çoğunlukla antidepresan veya psikotik özellikleri olan depresyonlarda antipsikotiklerdir.
 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Betül Baltacı

Etiketler
Depresyon nedir
Uzm. Psk. Betül Baltacı
Uzm. Psk. Betül Baltacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube