Crohn's hastalığını tetikleyen en önemli faktör: candida tropicalis!

Crohn's hastalığını tetikleyen en önemli faktör: candida tropicalis!

Crohn’s hastalığı bağırsakların iltihaplanması sonucu gelişen bir hastalıktır. Eylül 2016’da mBio Journal’da yer alan bir araştırmanın sonuçları bize bu hastalığın bağırsaklardaki mantarla tetiklendiği ve Crohn’s hastalığının tedavisinde bağırsak sağlığını iyileştirici bir protokolün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Crohn’s hastalığının semptomları ne yazık ki hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Crohn’s hastalığınında sık görülen belirtileri:
-İştahsızlık
-Kilo kaybı
-Halsizlik
-Abdominal ağrı ve kramplar
-İshal

Crohn’s hastalığında oluşan inflamasyon ve malabsorbsiyon (emilim bozukluğu) zamanla vücuda daha fazla hasar vermeye başlar. Bu hastalığın tedavisine baktığımızda genelde antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Antibiyotikler tedavi mi ediyor yoksa hastalığı daha da mı ilerletiyor? Crohn’s hastalarının bağırsaklarında zaten sağlığa faydalı olan bakteriler azalmış durumdadır. Antibiyotik kullanımı ile de bağırsaklardaki denge iyice bozulmaktadır. Bağırsakların sağlık için ne kadar önemli olduğunu ve bağışıklık sistemini etkilediğini biliyoruz. Çoğu hastalığın kökenine baktığımızda bunun bağırsak florasının bozulması sonucu geliştiğini görüyoruz. Bu hastalıklardan biri de Crohn’s hastalığı. Sağlıklı bir bağırsak demek faydalı bakterilerin patojen (hastalık yapan) mikroplara karşı sayıca üstünlük gösterdiği durumdur. Bağırsaklardaki bu denge bozulduğunda disbiyozis denilen bağırsak florası bozukluğu oluşmaktadır.

Yapılan araştırmalar Crohn’s hastalığının gelişiminde bağırsaktaki mantarların rol oynadığını göstermektedir. Genetik, beslenme alışkanlığı dışında bağırsaklardaki bakterilerin de Crohn’s hastalığının gelişiminde major rol oynadığı görülmüştür. En önemli ve gözlerden kaçan faktör ise bağırsaklardaki mantar: candida tropicalis!

Bakteriler ve mantarlar bağırsakta yaşar. Yapılan araştırma Crohn’s hastalığı ve candida tropicalis mantarı arasında güçlü bir ilişki bulmuştur. E.coli, serratia marcescens ve candida tropicalis bir araya gelerek biyofilm oluşturup Crohn’s hastalarında inflamasyona yol açmaktadır. 

Crohn’s hastalığının standart tedavisinin başarısız olduğunu biliyoruz. Bağırsaktaki bakteriyal populasyonun ve bağırsak florasının önemini sadece Crohn’s hastalığı değil, hastalıkta-sağlıkta her zaman önemli olduğunu da biliyoruz. Antibiyotik kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmaya çalışılmalıdır; özellikle de Crohn’s hastalığında. Crohn’s hastalığının tedavisinde amaç bağırsak mikrobiyomunu iyileştirmek olmaktadır; antibiyotiklerle daha da hasta etmeye çalışılmamalıdır! İlk önce bağırsak ekolojisinde yer almayan çeşitli bakteri ve parazitler uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca vücutta inflamasyonu tetikleyen glutenli besinler, rafine karbonhidratlar, şeker ve şekerli yiyecek-içecekler, GDO’lu besinler, gıda katkı maddesi ve koruyucu içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Anti-inflamatuar, probiyotik-prebiyotikten zengin bir beslenme programı ve bağırsağa zarar veren mantarları çoğaltmayacak bir beslenme programı Crohn’s hastaları için çok önemlidir. Stresin Crohn’s hastalığının belirtilerini tetikleyen bir faktör olduğu da unutulmamalıdır. Sres günlük hayatta sürekli karşınıza çıkabilir ama önemli olan onu yönetebilmektir.

Diyetisyen Tuğba CİCİ

Kaynaklar
-G. Hoarau, P. K. Mukherjee, C. Gower-Rousseau, C. Hager, J. Chandra, M. A. Retuerto, C. Neut, S. Vermeire, J. Clemente, J. F. Colombel, H. Fujioka, D. Poulain, B. Sendid and M. A. Ghannoum. Bacteriome and Mycobiome Interactions Underscore Microbial Dysbiosis in Familial Crohn’s Disease. mBio, September 2016 DOI: 10.1128/mBio.01250-16
-Baumgart DC, Sandborn WJ. Crohn's disease. Lancet. 2012 Nov
3;380(9853):1590-605. doi: 10.1016/S0140-6736(12)60026-9. Review. Erratum in:
Lancet. 2013 Jan 19;381(9862):204. PubMed PMID: 22914295.
-Garrett VD, Brantley PJ, Jones GN, McKnight GT. The relation between daily
stress and Crohn's disease. J Behav Med. 1991 Feb;14(1):87-96. PubMed PMID: 2038047.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Crohn hastalığı belirtileri
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube