Çocukların cinsel istismarı

Çocukların cinsel istismarı

Çocuk cinsel istismarı nedir?

Bir bebeğin hayat yolculuğuna incelediğimizde,  biyolojik açıdan doğumunun gerçekleştiği, Dünya’ya geldiği ve kendisine bakım sağlayan kişiler (anne-baba-ebeveyn yada koruyucu destekleyici bakıcı)tarafından yeme içme, barınma, gibi temel gereksinimlerinin karşılanması bebeğin temel bakım ev gereksinimleri açısından olmazsa olmazıdır. Bakım verenler tarafından bebekle sağlıklı bir iletişim kurularak yaşamını sürdürebilmesi adına asgari birtakım temel yaşam ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir.

Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayarak zaman içerisinde bir yetişkin olması için bu hayat yolculuğunda olmazsa olmaz bazı değerlerin varlığıyla yaşamanı sürdürmek zorunda olduğunu biliyoruz. Tüm bu biyolojik-fizyolojik temel gereksinmelerin yanında aynı zamanda ailede ve çevrede bir çocuğun sosyal, duygusal ve psikolojik açıdan da beslenmesinin önemi yadsınamayacak boyuttadır. Tüm bu gelişim süreci içerisine baktığımızda çocuğun sağlıklı bir biçimde toplumda varlığını sürdürebilmesi adına ebeveynlerinin ya da kendisine bakım sağlayan kişilerin varlığına ihtiyacı olduğu kadar sosyal desteğe de ihtiyaç duymaktadır.

Son zamanlarda gerek sosyal medyadan gerekse sosyal hayatımızın içerisinde sıklıkla karşılaştığımız ya da duyduğumuz, çoğu defa bunu yapanlar için nefret duyduğumuz, bu durumdan da etkilenen küçük çocuklara üzüntü hissetmişizdir. İnsan hayatında derin izler bırakan böylesine çok önemli bir konu olan Çocuklarda Cinsel İstismar olayı ile ilgili bazı notlar paylaşmak istiyorum.

Nedir bu cinsel istismar?

Tanım olarak, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinde yer alan 18 yaşın altında bulunan her birey çocuktur. 1.maddesinde geçen “Bu sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.”

Bir çocuğun yetişkin bir kişi ya da yaşıtları tarafından cinsel amaca yönelik gerçekleştirilen her türlü eylemi içerisine alan geniş bir tanımı kapsamaktadır. Bu durumu gerçekleşmesinde çoğu zaman fiziksel temas bulunurken bazı zamanlarda ise dokunma olmaksızın cinsel istismardan söz etmek mümkündür.

Öncelikle dokunma olmaksızın gerçekleşen cinsel istismar durumlarından bahsetmek istiyorum. Burada söz konusu olan çocuğun cinsel obje olarak (çocuk pornografisi) fotoğraf veya görsel malzeme olarak kullanılmasından bir diğer boyut olan çocuğa, cinsel organ gösterilmesi, cinsel içerikli konuşmalar, ayartıcı şekilde cinsel bilgiler sunma gibi geniş bir spektrumu kapsamaktadır.

Öte yandan dokunmaların varlığıyla karakterize olan cinsel istismardan bahsedecek olursak burada şunu görmekteyiz.

Çocuğa yönelik, yaşıtı veya kendisinden büyük bir yetişkin tarafından çocuğun bedeninin tümüne ya da bir kısmına yönelik çocuğun özel bölgelerine dokunmaların varlığıyla karakterize olabilir. Bu dokunmalar cinsel organlar, göğüs, kalça, oral-jenital bölgeleri kapsamaktadır. Bu dokunmaların cinsel amaçla basit bir dokunmadan cinsel ilişki boyutuna kadar sürdürülmesi ile gerçekleştirilen çocuğa yönelik her türlü cinsel eylemi içerisine aldığını görmekteyiz.

İstismarcılar Kimdir?

Cinsel istismar tanımının ardından istismarcıların genel olarak çocuğun en yakın çevresinde bulunan insanlardan, hiç tanımadığı insanlara varan geniş bir yelpazede bulunduğunu görmekteyiz. İstismarı gerçekleştiren kişilerin bir çocuğun mağdur çocuk ile iletişime geçen yakınları tarafından meydana gelebileceği gibi, örneğin;( ebeveyn, baba, ağabey, amca, dayı, dede ya da yakın çevresinde bulunan ve çocuk ile bir şekilde iletişimde bulunan komşu, tanıdık veya çocuk ile iletişim sağlayan kişiler) tarafından olabileceği bilinmektedir. Diğer bir uç olarak ise çocuğun hiç tanımadığı kişi ya da kişiler tarafından da istismar edildikleri bilinmektedir.

İstismara uğrayan çocukların hayatları boyunca en az bir kez istismara maruz kaldıkları bilinmektedir.

İstismara maruz kalan çocuğun yaşadığı travma istismarcının yakınlığı, kendisine dokunulma durumu(istismarın şekli) ve sıklığı ile doğrudan ilişkili olup, istismarın sıklığı çocukta oluşan travmanın şiddetini arttırmaktadır. İstismarda bulunan kişinin yakınlık derecesi ve istismar sıklığı arttıkça çocuğun yaşamış olduğu istismar durumunun travması da artmaktadır. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Burhan Ergün

Psk. Burhan ERGÜN, 1981 yılında doğmuştur. Bakü Devlet Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 

Psk. Burhan ERGÜN, Samsun İlkadım'da bulunan kendi özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Cinsel istismar nedir
Psk. Burhan Ergün
Psk. Burhan Ergün
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube