Çocuklarda kış beslenmesi

Çocuklarda kış beslenmesi

Kış aylarında havalar soğuduğu için genellikle çocuklar daha az hareketli olurlar ve buna bağlı olarak yeme istekleri artar. Dengesiz beslenme sonucu kilo artışı gözlenebilir. Bu dönemde dengeli beslenerek hem kilo alımını engellemek hem de bağışıklık sistemini tüketilen gıdalarla güçlendirmek mümkündür. 

Beslenme tarzını dört yapraklı yonca gibi düşünmek gerekiyor. Yani her gün süt grubundan, et grubundan, sebze – meyve grubundan ve tahıl grubundan (ekmek, bulgur, makarna, pirinç) dengeli bir şekilde beslenilmelidir. Gün içerisinde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünleri, 5 porsiyon sebze – meyve , her gün 1 ince dilim peynir, 1 yumurta tüketilmesi ve genellikle 3 ana -2 ara öğün yapılmasında fayda var. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bütün günün enerji dağılımını düzenler. Kahvaltı yapmayanların zihinsel ve fiziksel performansları düşer. Genellikle çocuklar sabah kahvaltı yapmak istemezler, bunun nedeni bir önceki akşam alması gerekenden fazla kalori almasından kaynaklıdır. Bundan dolayı sabah tok uyanırlar. Akşam yemeğinden sonra çok hafif beslenenlerde böyle bir durum görülmez. 

Ana öğünleri iştahsız karşılayan çocukların ara öğün saatlerine dikkat etmesi gerekiyor. Ana öğünlere yakın zamanlarda çocuklara o açlıklarını bastırmak için hamur işi, bisküvi vb. enerjisi yüksek yiyecekler vermemek gerekiyor. Bunun yerine ana öğünlerden en az 2 saat öncesinde meyve – süt, peynir – ekmek, kuruyemiş verilmesinde fayda var. Bu yiyecekler çocukların kan şekerini dengeleyip ana öğüne kadar idare etmelerini sağlar ve ana öğünlerini daha iştahlı yemelerini teşvik eder. 

Kış aylarında savunma sistemini güçlendirmek için sebze – meyve tüketimine önem verilmelidir. Havuç, karnabahar, bal, kabağı, ıspanak, yer elması, brüksel lahanası, pazı, kereviz, pırasa, brokoli, turp kış sebzeleridir. Elma, mandalina ,portakal, ayva, nar, greyfurt, muz, kivi kış meyveleridir. 

Bal kabağı; A vitamini, beta-karoten, demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyumdan zengindir. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Kabızlık sorununa çok iyi gelmektedir. Bal kabağını alırken soyulmamış şekilde alın ve mutlaka siz soyun. Bu şekilde besin değerini kaybetmez. Çok pişirmemeye dikkat edin aksi takdirde besin değeri düşer. Bal kabağını yemeklerinizde kullanabilir ve çorbasını yapabilirsiniz. 

Pırasa; A, C, K VE B6 vitaminlerinden zengindir. Sodyum içeriği yüksek olduğu için çok fazla tüketilmemesi gerekir. Kemik ve doku gelişimine katkısı bulunmaktadır. 

Yer elması; demir, C vitamini, fosfor ve potasyumdan zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. İçeriğinde bulunan inülin adındaki maddeden dolayı bağırsak hareketlerini düzenleyici özelliği bulunmaktadır. 

Pazı; iştah açıcı özelliğinin yanı sıra , hazmı kolaylaştırıcı ve öksürüğe karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. 

Kereviz; içeriğindeki Avitamini, folik asit, B6,B1,B2, C,E,K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içerdiğinden ; zihinsel ve fiziksel performansı arttırıcı özelliği vardır 

Genellikle çocuklar sebze tüketimini pek sevmezler. Klasik pişirme yöntemleri dışında, farklı sunumlarla çocuklarınıza bu sebzeleri sevdirebilirsiniz. Eğer çocuğunuz diğer sebzeleri yiyor ve 1-2 sebzeyi ısrarla yemek istemiyorsa zorlamayın. 

Eğer çocuğunuz ıspanağı sevmiyorsa, ıspanaklı krep veya börek veya yumurtalı ıspanak yapabilirsiniz. Kerevizi , havuçla birlikte yoğurda rendeleyip , cevizle birlikte sunabilirsiniz veya kerevizli çorba yapabilirsiniz Pırasayı ; barbunya ile pişirebilir veya az yağda kavurup yumurtalı yapabilirsiniz.Brokoliyi peynirle birlikte salatalarınızda kullanabilir veya çorbasını yapabilirsiniz. Yani geleneksel pişirme tekniklerinin dışında çocuğunuzun sevdiği şekilde yeni tarifler yapmakta fayda var. 

Çocuklarınızın tek tip meyve yemesinden kaçının. Her meyveyi gün içerisinde dengeli bir şekilde vermeye özen gösterin. Taze sıkılmış meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemesine dikkat edin. Eğer meyve suyu içmek isterse de besin değeri kaybı olmaması için , meyveleri sıktıktan hemen sonra tüketmesine özen gösterin.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Aysu Aydın Kadıoğlu

Dyt. Aysu Aydın KADIOĞLU, 4 Eylül 1983 yılında Kocaeli'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojileri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyet bölümü mezunu olup, 2012 yılında Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir.

Dyt. Aysu Aydın KADIOĞLU, 2005 yılında Çapa Tıp Fakültesi'nde 2005 - 2011 yılları arasında Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nde, 2011 - 2015 yılları arasında Özel Memorial Hizmet Hastanesi'nde danışan kabulü yapmış mesleki çalışmalarına ise, İstanbul / Bakırköy'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Dyt. Aysu Aydın KADIOĞLU, mesleki gelişim anlamında katıldığı bir çok kurs ve eğitim sertifika programını başarıyla tamamlamıştır.

Etiketler
Çocuklarda beslenme
Dyt. Aysu Aydın Kadıoğlu
Dyt. Aysu Aydın Kadıoğlu
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube