Bu ağrılar neden geçmez

Bu ağrılar neden geçmez

Sağlıklı bir yaşamın maddi bir karşılığı yoktur. Sağlık değer biçilemeyecek kadar özel ve kıymetlidir. Anne karnından son nefese kadar olan yaşam serüveninde sahip olduğumuz en önemli varlığımız sağlığımızdır. Diğer tüm kazanımlarımız sağlıklı yaşamımız ile kazanabileceğimiz veya harcayabileceğimiz şeylerdir.  Sağlıklı bir birey olarak dünyaya gelmekte özeldir. Bu sağlığı hayat boyu koruyabilmek zordur. Çok yönlü bir varlık olan insan farklı yollardan gelebilecek hastalıklarla da mücadele etmek mecburiyetindedir. Diğer tüm sağlık sorunları bir tarafa fiziksel problemler yaşla birlikte artma eğilimi gösterir.

                Bireyin fiziksel yapısının genel görünümüne postür denilir. Postür düzgünlüğü kas-iskelet sistemi için önemlidir. Vücut eklemler vasıtasıyla hareket kabiliyetini kazanır. Kaslar ve kemik yapılar hareketin ortaya çıkması için kuvvet oluşturur. Eklem bu hareketin meydana geleceği düzlemlere göre oluşmuştur. Eklemler kapı menteşeleri gibi görev yaparken aşınma ve yıpranma yaşabilirler. Aynı ihtimal kaslarla kemikler arasında ki yapışma yerlerinde de vardır. Postür düzgünlüğü eklemlerin yüzey uyumlarının korunmasını sağlar. Kas ve iskelet arasındaki uyumun devamlılığı korunur. Bunlar arasındaki ilişkinin uyumlu şekilde devam etmesi gerekir. Ergenlik dönemi vücutta normal gelişim eğrinin bir anda yükseldiği dönemdir. Bu dönemde zihin olarak adapte olamadan vücutta büyüme olur. Kontrol zorlaşır. Buna alışmak vakit alır. Bu dönemde postür de istenmeyen pozisyonlar edinilebilir. Sonraki dönemlerde yaşlanma, hatalı kullanım ve hastalıklara bağlı olarak postür de dengesizlikler ortaya çıkabilir.

                Fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanan ağrıların geçmemesi şikâyeti oldukça fazladır. Hastanede tedavi aldıktan sonra kısa zamanda yeniden başlaması da genel şikâyet konusudur. Burada postür üzerine bireye özel değerlendirme sonucu verilen egzersizlerin yapılmaması çoğu zaman ana sebeptir. Ağrıların bir şekilde verilen ilaçlarla ya da eletroterapi yöntemleriyle merkezler kesilmesi yeterli gibi görülmese de bu yanlıştır. Fiziksel sağlık problemlerinde kas kuvvet dengelerinin tekrar gözden geçirilmesi bunun diğer bölgelerde oluşturduğu problemlerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Kas kuvvetinin istenilen seviyeye gelmesi, kaslar arasında kuvvet ilişkisinin tekrar normal haline getirilmesi elzemdir.  Bunun yanında kaslar oluşan kısalıkların eklemlere ve diğer yapılara bindirdiği fazla yükün azaltılması gerekir. Bu şekilde koruyucu mekanizma tekrar canlandırılmış olacaktır.

                Bu ağrılar neden geçmiyor? Sorunun cevabı fiziksel sağlık problemlerinde kas-iskelet sistemi ve eklemlerin ihtiyaç duyduğu kuvvet ve uzunluk-kısalık ilişkisine önem verilememesidir. Sadece ağrıların dinmesini yeterli gören bireyin önerilen egzersiz reçetesinin önemini kavramamış olmasıdır. Sağlık bir yaşam için size önerilen doğru hareket pozisyonlarına ve egzersiz reçetesine de ilaçlara sarıldığınız kadar sarılmanız ve onlara da gereken önemi vermeniz gerekir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Abdullah Güdendede

Abdullah G­üdendede, ­Hacettepe ­Üniversite­si ve Doku­z Eylül Ün­iversitesi­nde eğitim­ aldı.             ­ Kendi ala­nıyla ilgi­li Türkiye­' de bir i­lk olarak ­Sınav Hazı­rlık Dönem­lerinde Ka­rşılasılan­ Fiziksel ­Sağlık Pro­blemleri v­e Çözüm Yo­lları konf­eransları ­başlattı v­e halen de­vam etmekt­edir.            Tamamlayıcı tıp alanlarında (hacamat, hirudoterapi, cupping terapi, acupuncture), manuel terapi, dry needing ve bantlama alanlarında uzman olan Güdendede:           ­  Fizik te­davi ve gü­ncel sağlı­k sorunlar­ı köşe sin­de haftalı­k köşe yaz­ıları yazm­aktadır.           ­  Fizik te­davi ve gü­ncel sağlı­k sorunlar­ı köşesind­e Yenigün ­gazetesi, ­Eskil Gaze­tesi, www.­aksarayhab­erleri.gen­.tr, www.a­ksaraymedy­a.com,www.­haberfark.­net, www.h­aberbolge.­net, www.s­ultanhani.­gen.tr, ww­w.asuhaber­.com, www.­saglik ...

Fzt. Abdullah Güdendede
Fzt. Abdullah Güdendede
Aksaray - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube