Birkaç senede aldığınız kiloyu bir ayda mı vermek istiyorsunuz!?

Birkaç senede aldığınız kiloyu bir ayda mı vermek istiyorsunuz!?

-- Bu İmkansız Gibi Bir Şey :)

Sağlığın korunması için uygun görülen kilo kaybı haftada 0,5 – 1 kg arasıdır. Bu durumda ayda yaklaşık olarak 4 kg kayıp normaldir. (Bireye, sağlık ve fiziksel aktivite durumuna, metabolizma hızına göre ± 1 kg fark olabilir.)

Fazla kilo yani obezite, vücuttaki yağ kütlesinin artmış olmasıdır. Bu durumda kilo kaybı beklenirken de kaybın yağ kütlesinden olması beklenmeli. Vücuttan 1 kg yağın kaybedilmesi için fazladan 7000 kalori harcamak gerekir. Bu hesapla 1 hafta için 1 kg yağdan kayıp istenirse günde fazladan 1000 kalori harcamak lazım gelir. Buda ancak dengeli beslenmenin yanında düzenli ve kaliteli spor yapılırsa gerçekleşebilir.

Yani “1 ayda 10 kilo verdiren diyet” yok efendim “bu detoksu uyguladım 1 ayda 15 kg verdim, arındım” lar felan hem mantıklı değil hem sağlıklı değil. ;)

Bu tür programların sonucunda vücutta su ve kas kaybı görülür. Evet, tartıya çıktığınızda eksilme görürsünüz ancak zamanla vücudunuz eksilen suyu ve kas dokusunu tamamlar. Harcadığınız emekler ve mutluluğunuz boşa gitmiş olur. Bunun yerine dengeli beslenip spor yaparak kilo verdiğinizde kayıp yağ kütlesinden olur ve uzun süre aşırı yiyip, gereğinden fazla kalori almadığınız sürece yağ depolaması yapmaz vücut. Kalıcı olarak davranış değişikliği sağladığınızda ise istediğiniz kiloda uzun süre kalmayı başarabilirsiniz.

Lütfen yanlış bilgilerle kendilerine müşteri çekmeye çalışan, bu işin eğitimini almamış olan (üniversitelerin 4 senelik beslenme ve diyetetik bölümü okumamış olan) kişilerle irtibata geçmeyin. Kendinize ve sağlığına değer verin.

Çok Merak Edilen Konu: Bölgesel Zayıflama

Öncelikle her bireyin genetik yapısı farklıdır ve kendi genetik yapımızı kabul etmek gerekir. Her birey genlerinde kodlanan vücut yapısına sahiptir. Yani “bacaklarım ince ama şu göbek yok olsa”, “omuzlarım küçük kalçayı da küçültebilsem” gibi söylemler vücut yapısını değiştirme üzerinedir ve çok doğru değildir.

Elma tipi ve armut tipi olmak üzere 2 tip vücut yapısı vardır. Örneğin siz armut tip iseniz kilo verdiğinizde daha küçük bir armut tipine sahip olursunuz. Aynı şey elma tip içinde geçerlidir. Yani armut tipindeki bir vücut kilo verip elma tipine dönemez. Çünkü genetik kodlamasında bu durum yoktur. ;)

Vücudu daha orantılı bir şekle sokma konusunda en büyük yardımcımız düzenli egzersiz! Besinlere “Git! Göbekteki / kalçadaki yağları erit!” komutu veremediğimizden, bölgesel biriken yağları yakmanın en iyi yolu o bölgedeki kasları o bölgeye özel egzersizlerle çalıştırmaktır. Bunun için bir spor eğitmeninden destek alabilirsiniz. :)

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Fazile Yılmaz

Diyetisyen Fazile Yılmaz, lise öğreniminin ardından Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü başarı ile tamamlayarak diyetisyen unvanını almıştır. 

Diyetisyen Fazile yılmaz danışanlarına online olarak hizmet vermektedir.

Etiketler
Egzersiz
Dyt. Fazile Yılmaz
Dyt. Fazile Yılmaz
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube