Bir bakışta mide balonu

Bir bakışta mide balonu

Mide balonu nedir?

Mide balonu obezite tedavisinde kullanılan modern yöntemlerden biridir. Yöntemin en önemli avantajı endoskopik yolla, yani ağız yoluyla uygulandığı için hastanın anestezi almasına ve hastanede yatmasına gerek olmamasıdır. Mide balonu mideye indirildikten sonra yaklaşık yarım litre serumla doldurulan silikondan üretilmiş bir balondur.

Mide balonu hangi hastaların tedavisinde kullanılabilir?

Mide balonu temelde obez hastalarda kullanılan bir yöntemdir. Ancak yandaş hastalıkları olan ve diyete uyum sağlamakta güçlük çeken şişman hastalarda da yardımcı bir araç olarak kullanılabilir. Bunun yanısıra, ameliyat riskleri çok yüksek olan süper morbid obez dediğimiz gruptaki hastalarda da ameliyat risklerini azaltmak amacıyla kullanılabilmektedir.

Mide balonu yerleştirme işlemi nasıl yapılır?

Uygulama endoskopik yöntemle yapılır. Balon yerleştirilmeden önce yemek borusu, mide ve onikiparmak barsağı endoskopik olarak incelenir. Balon uygulamasına engel olabilecek ülser, mide fıtığı ve benzeri durumların olmadığı görüldükten sonra, kapalı durumda olan mide balonu ağız yoluyla mideye kadar ilerletilir. Endoskopik olarak midede uygun yerde olduğu görüldükten sonra, içine metilen mavisi katılmış serumla doldurulur. Bu mavi boya, erken dönemde balonda oluşabilecek sorunlarda hastanın haberdar olmasını sağlar.

Mide balonu ile ne kadar kilo verilebilir?

Mide balonu ile kilo vermede başarı tamamen kişinin yeme alışkanlıklarını değiştirmedeki uyum ve gayreti ile paraleldir. Bizim hastalarımız arasında 43 kiloya kadar verebilen hastalarımız mevcuttur. Ancak ortalama 15-20 kilo kayıp beklenebilir.

Mide balonu çıkarıldıktan sonra tekrar kilo alınır mı?

Mide balonunun obezite tedavisinde kullanılan geçici bir metod olduğu bilinmelidir. Yeme alışkanlıkları, egzersiz başta olmak üzere yaşam tarzı değiştirilmezse zaman içinde tekrar kilo alımı görülebilir. Balon uygulaması süresince beslenme alışkanlıklarını değiştirmek için çaba gösterilmesi zorunludur. Balon bu çabaya, daha erken doyma ve daha uzun tokluk hissi sağlayarak yardımcı olacaktır.

Mide balonu patlar mı?

Silikondan üretilen mide balonunun mide asidine en az 6 ay dayanabileceği FDA tarafından onaylanmıştır. Ancak bazen çeşitli nedenlerle patlama değil, ama delinme nedeniyle balonun sıvı kaybetmesi mümkündür. Bu çok düşük oranlı bir risktir ve çok korkulacak bir durum değildir. Bu durum gerçekleştiğinde balonun içerisine doldurulan serum fizyolojik içine karıştırılan metilen mavisi idrar ve büyük abdestte renklenmeye yol açar. Bunu farkeden hasta mutlaka bizimle bağlantıya geçmelidir. Yapılan endoskopik kontrolde eğer balonun indiği görülürse, balon endoskopik olarak çıkarılmalıdır.

Mide balonunun riskleri var mıdır? Nelerdir?

Endoskopik işlemlerde geçerli olan çok düşük oranlı riskler balon uygulamalarında da geçerlidir. Ama temel olarak hayati tehlike yaratacak ciddi riskleri yoktur. Mide balonu yerleştirilmesi sedoanaljezi dediğimiz özel bir anestezi altında yapılmaktadır. Bu anestezinin özelliği hastanın solunum cihazına bağlanmasına gerek olmaması, işlemde hastanın hiçbir şey duymaması ve işlem biter bitmez kendine gelmesidir.

Mide balonunda karşılaşılan sıkıntılar nelerdir?

Mide balonu mide içinde bir yabancı cisim olduğundan özellikle ilk 2-3 gün, bazı hastalarda ciddi düzeylerde olabilen bulantı-kusma ve ağrı şikayetleri görülebilir. Ancak bunlar tamamen geçicidir. % 90'dan fazla hastada 5.-6. günlerde şikayetler kaybolmaktadır. Çok nadir de olsa, genelde psikolojik nedenlerle çok erken dönemde balonun çıkarılmasına yol açan şiddetli şikayetler de olabilmektedir. Eğer 5-6. güne gelindiği halde hala yakınmalar devam ediyorsa, balonun çıkarılması hastanın herhangi bir sağlık riskiyle karşılaşmaması açısından daha iyi olacaktır.

Mide balonu uygulamasından sonra nelere dikkat edilmelidir?

Mide balonu taktığımız hastalarımızın midelerine dokunacak her türlü maddeden, ağrı kesicilerden, alkolden, kolalı içeceklerden ve fazla baharat kullanımından kaçınmalarını öneriyoruz. Yanısıra, balon midede olduğu sürece kullanılmak üzere mide koruyucu bir ilaç başlıyoruz. Bunun dışında en önemli nokta, kişilerin kilo vermeyi sadece balondan beklememeleri, yeme ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda mutlaka çaba göstermeleri gerekliliğidir. Diyet, egzersiz ve davranış tedavisi ile kombine edildiğinde mide balonu ile başarılı sonuç alınması ihtimali çok yüksektir.

Mide balonu kimlere uygulanamaz?

Endoskopik bir işlem olduğundan yemek borusu, mide ya da oniki parmak barsağında ciddi rahatsızlıkları olan hastalarda mide balonu uygulaması yapılamaz. Bu hastalıklar mide ülseri, çok şiddetli gastrit, büyük mide fıtıkları, yemek borusunun şiddetli iltihapları ve her türlü tümöral lezyondur. Yine alkol ve madde bağımlılarında, psikyatrik hastalıkları olanlarda ve gebelerde mide balonu uygulaması yapılamaz.

Mide balonu bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntem midir?

Literatürde bu konuda yüzlerce makale bulunmaktadır. Toplam 15 çalışmanın ve 3600 vakanın değerlendirildiği bir araştırmada, balon uygulaması ile fazla kiloların ortalama % 32'sinin kaybedildiği gösterilmiştir. Mide balonu plasebo ile karşılaştırıldığında kesinlikle daha etkilidir. Mide balonu multidisipliner bir programla birlikte uygulandığında kısa sürede etkili bir yöntemdir, ancak henüz uzun vadede etkinliği kanıtlanmamıştır.

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube